Den afgåede bestyrelsesformand for SuperBrugsen Kolind, Jens Francke-Larsen (tv.), glæder sig over, hvad en ung uddeler som Bjarke Mikkelsen allerede har udrettet på godt et år i Kolind.

Den afgåede bestyrelsesformand for SuperBrugsen Kolind, Jens Francke-Larsen (tv.), glæder sig over, hvad en ung uddeler som Bjarke Mikkelsen allerede har udrettet på godt et år i Kolind. "Jeg er indstillet på at kaste alt, hvad jeg magter ind i arbejdet med at få udviklingen, så vi kan få sorte bundlinjer fremover," siger Bjarke Mikkelsen. Foto: Lars Norman Thomsen

SuperBrugsen Kolind har skåret ind til benet

Den nye uddeler Bjarke Mikkelsen mærker medvind, men opgaven med at få sorte tal på bundlinjen er benhård, erkender han

Af
Lars Norman Thomsen

KOLIND Bjarke Mikkelsen, 31, kan fortsat smile, og der er også optimisme og glød i stemmen, når han fortæller om sit første år som uddeler i SuperBrugsen Kolind.

Læs også: Farvel til brugsuddeler i SuperBrugsen Kolind

Læs også: Uddeleren faldt for Kolind på sin bryllupsrejse ...

Han trådte til 1. juni 2019 med en grydeklar forretningsplan i tasken. Bestyrelsen havde tidligere på året fyret hans forgænger, Jørn Schmidt, kort efter dennes 25 års jubilæum, og samme bestyrelse var klar i spyttet til Bjarke Mikkelsen: "Du er ansat til at løse en bunden opgave. Du skal simpelthen sørge for, at vores lokale brugs kommer på fode igen økonomisk."

Læs også: SuperBrugsen Kolind henter ny uddeler i Vodskov

Tre magre år, hvor regnskabet viste en negativ bundlinje: 435.000 kroner i 2016, 1.2 mio. kroner i 2017 og 800.000 kroner i 2018. Fem måneder henne i 2019, så den økonomiske situation heller ikke lysere ud.

Dog kunne Bjarke Mikkelsen lune sig lidt ved en solid egenkapital på over 15 mio. kroner.

- Hvordan er dit første år så gået, Bjarke Mikkelsen?

"Regnskabet for 2019 så skidt ud, men det var også forventet. En omsætning på 36 mio. kroner og en negativ bundlinje på 1.4 mio. kroner lød resultatet på, men det var da lidt bedre end budgetteret, men slet ikke godt nok."

Kerneforretningen

Den unge uddeler har brugt sit første år til at skære alt, hvad der hedder fedtlag væk, og det har været et wake-up call for alle, ansatte som kunder, erkender han.

Læs også: Covid-19: Brugs og Distriktsråd trækker på samme hammel i Kolind

"Det, vi skal leve af, er vores kerneforretning, og det kan der ikke laves om på."

"Derfor har jeg lukket vores vinbutik, realiseret et stort og dyrt varelager og ansat en souschef, Ahmed, der købmand med stort K, og som kender til alle de gode tricks på de sociale medier. Det har allerede givet bonus."

Læs også: Corona: SuperBrugsen Kolind mærker medvind

"Jeg har også ansat ny slagtermester, Henrik Klausen, med 30 års erfaring, skåret medarbejderstyrken til og ændret på de fysisk forhold i butikken."

Bjarke Mikkelsen vedgår gerne, at det har været en hård omgang for medarbejderne, men den har været nødvendigt.

"Jeg synes generelt, at mine mange rationaliseringer, omstruktureringer og nye tiltag er blevet taget godt imod."

Ny formand

På generalforsamlingen forleden stoppede Jens Francke-Larsen, 67, i bestyrelsen efter samfulde 16 år som formand. Han er blevet afløst af Torben Jensen.

"Jeg havde meddelt, at jeg ville stoppe, når jeg fyldte 67. Så det var helt udramatisk. Det glæder mig meget, at jeg nåede at være med til at ansætte en ung og ambitiøs gut som Bjarke, der brænder for sit arbejde og på kort tid har vist det nødvendige mandsmod til at ændre den negative udvikling. Jeg er sikker på, at han og den nye bestyrelse nok skal lykkes med deres arbejde," siger Jens Francke-Larsen.

Sammen den nye formand Torben Jensen, der i Kolind kredse lyder kælenavnet 'Tjørn', har Bjarke Mikkelsen udarbejdet en 'Back on Track-plan' (Tilbage på sporet, red.).

"Vi har endevendt tingene og sparret med hinanden, og det er der kommet en 5 årsplan ud af, hvor målet naturligvis er at vende udviklingen. I 2020 budgetterer vi med et beskedent overskud på 12.000 kroner. Ikke meget, men vi er godt på vej, og ellers forventer vi at nå op på en årlig omsætning på 40 mio. kroner inden for en overskuelig årrække."

Bjarke Mikkelsen, der er solist i privatlivet, stammer fra Hadsund og kom til Kolind fra en stilling, to og et halvt år, som brugsuddeler i SuperBrugsen i Vodskov - og før da et år i en tilsvarende stilling i SuperBrugsen på Færøvej i Aalborg.

Han bosatte sig til at starte med i en lejlighed i Rønde, men er siden flyttet tilbage til Nørre Sundby. Det er dog ikke et signal om, at han er på vej væk fra Kolind allerede.

"Overhovedet ikke. Jeg er glad for at være i Kolind og er blevet taget godt imod. Opgaven, jeg har sagt ja til, er hård, men jeg tror på, at mine medarbejdere og jeg sammen med bestyrelsen magter at løse den. Selv håber jeg igen at flytte til området igen på et tidspunkt," siger Bjarke Mikkelsen.

Publiceret 17 September 2020 06:30