I sidste uge blev den ene gavl på Feldballe Friskoles nye tilbygning sat op. Her ses det, hvordan væggene er bygget op med elementer af halm i trækassetter.

I sidste uge blev den ene gavl på Feldballe Friskoles nye tilbygning sat op. Her ses det, hvordan væggene er bygget op med elementer af halm i trækassetter.

Feldballe Friskoles unikke halmhus tager form

Tilbygning viser både vejen for fremtidens byggeri og giver læring til klimadebatten

Af
Simon Carlson

Feldballe 'Unikt' er et ord, der går igen flere gange, når skoleleder på Feldballe Friskole René Jakobsen beskriver den nye tilbygning, der er ved at vokse op ved siden af skolens eksisterende lokaler. Det er bestemt heller ikke ubegrundet. Ikke alene er tilbygningen tegnet af det verdenskendte arkitektfirma Henning Larsen, men selve byggemetoden er også ganske unik. Væggene er bygget af elementer lavet af sammenpresset halm i trækassetter. Det betyder blandt andet, at bygningen optager mere CO2, end den afgiver, mens konstruktionen også sikrer et godt indeklima i bygningen.

For Feldballe Friskole er det en unik mulighed at kunne bygge i klimavenlige materialer og samtidig bruge det i elevernes læring, fortæller René Jakobsen.

"Det giver bare så meget mening. Det er en unik og revolutionerende måde at bygge på, og det er på den måde også unikt, at det kan lade sig gøre på vores lille friskole. Det er både en simpel og klima- og tidsmæssig effektiv måde at bygge på, og så er det et byggeri, der er med til at vise vores elever, hvilke løsninger og handlemuligheder der er i forhold til klimadebatten," siger René Jakobsen.

Masser af interesse

Han kan da også konstatere, at det ikke har skortet med interesse, siden første spadestik til den nye tilbygning blev taget på første skoledag. Eleverne har ifølge René Jakobsen været meget nysgerrige, men opmærksomheden om byggeriet er nået længere end skolens matrikel.

Da væggene begyndte at rejse sig, var det således med deltagelse af arkitekter fra Henning Larsen og lærere fra tekniske skoler, der var nysgerrige på at vide mere om både materialerne og selve byggemetoden. Og så var der også lige den samling frivillige forældre, som havde trukket dage ud af kalenderen for at være med til at sætte deres præg på opførelsen af bygningen.

"Vi havde egentlig ikke tænkt, at det skulle være med frivillige kræfter, fordi projektet er så stort, men det var faktisk også en ret unik følelse at mærke den pionerånd, der var blandt forældrene. Det siger jo også en del, at de havde taget tre arbejdsdage ud af kalenderen for at være med her. Det gav en superfed følelse af fællesskab. Det er noget, der øger ejerskabsfølelsen blandt eleverne, at ens forældre har været med til at skabe bygningen," bemærker René Jakobsen.

Viser vejen

I Dansk Friskoleforening har de også fået øje på det ambitiøse byggeri i Feldballe. Formand for friskoleforeningen Peter Bendix er således ganske imponeret over det eksempel, som Feldballe Friskole sætter.

"Feldballe Friskole viser ikke blot eleverne og deres forældre, men også hele skoledanmark, at der er nye veje at gå, når det kommer til byggeri i pagt med de vigtige klimamål.

Dét at tro på, at man lokalt faktisk kan ændre på sædvanlige praksisser og have modet til at pege på nye løsninger – det vidner om, at når forældre og ansatte på skolerne gives friheden, så er der faktisk ikke grænser for, hvad der kan ske," udtaler Peter Bendix.

Det forventes, at Feldballe Friskole kan tage den nye tilbygning i brug i uge 8 2021. Inden da vil der være rejsegilde på byggeriet i løbet af efteråret.

Publiceret 18 September 2020 05:30