KOMMENTAR: Socialdemokratiet vil polstre kassen

Af
Lars Norman Thomsen

lokalredaktør:

"Sidste år og forrige med ved denne tid var politikere af alle slags nærmest som åbne bøger, når de trådte ud af forhandlingslokalet under budgetforhandlingerne.

Det er ikke tilfældet i år, hvor det, som Venstres gruppeformand Claus Wistoft og flere med ham ellers har kaldt et nemt budget at blive enige om, er svært at øje fremdriften i forhandlingerne.

Ingen partier er siet fra endnu af borgmester Ole Bollesen (S), og før torsdagens forhandlingsrunde ved vi følgende:

1. Der er ikke flertal for at pille ved kommuneskatten overhovedet. Den vil også være 25,9 procent i 2021.

2. Makker DF, Venstre, Konservative og Radikale ikke ret på skattespørgsmålet, vil venstrefløjen bestående af Enhedslisten, Alternativet, SF og Socialdemokratiet henvise til bastant og uden svinkeærinder, at de har flertallet i byrådet.

3. Dansk Folkeparti med sit nye medlem, Ebba Grethe Møgelvang, som spilfordeler og temposætter, har tilsyneladende valgt entydigt side i det politiske landskab og er blevet mørkeblå.

4. Der er ikke enighed om, hvor stort det økonomiske råderum er til bl.a. at nulstille nogle af de besparelser, som blev en konsekvens, da et byrådsflertal i april 2020 genåbnede indeværende års budget, fordi det allerede kort ind i det nye år var ved at løbe løbsk.

5. Socialdemokratiet er dem, som er mindst villige til at rutte med pengene. Belært af erfaringerne fra tidligere år, vil de socialdemokratiske forhandlere polstre kommunens kassebeholdning mere end både Venstre og SF.

6. Socialdemokratiet har in house et strategiudvalg, og onde tunger tilføjer ofte drillende: "Men ingen strategi". Under disse budgetforhandlinger virker det imidlertid til, at Socialdemokratiets erklærede strategi hedder 'økonomisk nøjsomhed', så partiet i valgkampåret 2021 ikke skal høre på gentagne klagesange fra blå blok om Socialdemokratiet, der aldrig har kunnet styre en kommuneøkonomi, men har måttet overlade rorer til andre, når en socialdemokratisk borgmester har kørt økonomien i sænk.

7. Torsdag skal der ske fremdrift i forhandlingerne. Tomgangssnakken holder ikke til en runde mere. Muligvis kommer der røgsignaler op fra rådhuset - muligvis ryger der partier ud af forhandlingslokalet. Det ved kun manden for bordenden, borgmester Ole Bollesen, og hvad han møder frem med af planer torsdag over middag, ved kun han og hans allernærmeste."

Publiceret 23 September 2020 15:30