Syddjurs Byråd har fået en løsgænger. Michael Mikkelsen har forladt Dansk Folkeparti. Pressefoto

Syddjurs Byråd har fået en løsgænger. Michael Mikkelsen har forladt Dansk Folkeparti. Pressefoto

Michael Mikkelsen forlader Dansk Folkeparti og bliver løsgænger

Der er ikke længere tillid til gruppeformand Michael Mikkelsen i Dansk Folkepartis byrådsgruppe, og det tager han konsekvensen af øjeblikkeligt

Af
Lars Norman Thomsen

Dansk Folkeparti er blevet reduceret med et medlem i Syddjurs Byråd. Til gengæld har 'løsgængernes parti' fået et nyt medlem i samme.

Et gruppemøde fredag i Dansk Folkeparti afslørede, at de to øvrige DF-medlemmer af Syddjurs Byråd, Laila Sortland og Ebba Grethe Møgelvang, ikke længere havde tillid til Michael Mikkelsen som gruppeformand.

Det skete samme dag, som et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet underskrev et forlig om næste års kommunale budget.

Dagen før var det blå mindretal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Radikale Venstre sendt ud af forhandlingslokalet.

Dansk Folkepartis forhandlere var Michael Mikkelsen og Ebba Grethe Møgelvang, og meldingerne fra duoen var, at netop budgetforhandlingerne med Michael Mikkelsens formulering var "Lakmusprøven på, om Dansk Folkepartis fremtidige samarbejdspartnere var i blå side."

Eneste mulighed

"Når man er tre i en gruppe, og de to ikke længere har tillid til den sidste, så er der ikke så meget andet at gøre, end at sige tak for denne gang. Jeg forlader Dansk Folkeparti og bliver løsgænger. Det er brandærgerligt, men når der ikke længere er tillid til mig, ser jeg ikke anden udgang," udtaler Michael Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Han blev nyvalgt til Syddjurs Byråd ved valget i 2017, hvor Dansk Folkeparti for første gang kunne sætte sig på tre stole: Ryomgård-trioen Per Dalgaard, Laila Sortland og Michael Mikkelsen. Dalgaard blev i maj 2020 afløst af Ebba Grethe Møgelvang, da han flyttede fra kommunen.

Michael Mikkelsens politiske ambitioner gik klart i retning af at gøre Dansk Folkeparti mere salonfähig hos de øvrige partier og tage et opgør med den mere symbolpolitiske linje, som Laila Sortland og Per Dalgaard havde stået for i den forgange byrådsperiode.

"Det er ingen hemmelighed, at jeg har stået for en pragmatisk og resultatorienteret linje i Dansk Folkeparti. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at det af og til har afstedkommet visse diskussioner omkring linjen. De to andre medlemmer synes, at jeg har for tætte relationer til andre partier i byrådet og har angivet det som en af grundene til den manglende tillid. Jeg er omvendt af den opfattelse at det netop er uhyre vigtigt at have nære relationer, til politiske kolleger fra alle partier," forklarer Michael Mikkelsen i den udsendte pressemeddelelse.

Aktiv med telefonen

Alle, der er tæt på lokalpolitik, ved, at Michael Mikkelsen bruger meget tid på at snakke i telefon med byrådskolleger fra andre partier eller afstemme synspunkter på anden vis.

Han har i hele denne byrådsperiode forsøgt at placere Dansk Folkeparti tæt på beslutningerne og brugt megen tid på overvejelser om de taktiske muligheder i byrådssalen som har kunnet fremme partiets interesser.

"Jeg er stolt af de resultater, jeg har været med til at lave, og ville ikke gøre det om. Jeg tror på, at en pragmatisk linje med samarbejde giver bedre løsninger for borgerne i Syddjurs, end hardcore parti politik. Så derfor har jeg konsekvent søgt samarbejde og løsninger," lyder det i pressemeddelelsen.

Michael Mikkelsen understreger at han ønsker alt det bedste for Dansk Folkeparti i fremtiden både på landsplan og i Syddjurs Byråd.

I tænkeboks

Han bliver nu løsgænger i byrådet, men har tænkt sig at arbejde videre for at honorere og arbejde for de vælgere, som valgte ham ind ved valget i 2017.

"Jeg bliver på mine poster, og arbejder videre for at skabe de bedst mulige løsninger til gavn for borgerne i Syddjurs. Det bliver nu fra en position som løsgænger, men stadig med en pragmatisk tilgang til politik som min ledestjerne. Jeg ønsker Laila og Grethe held og lykke med deres arbejde for DF og er ærgerlig over, at det er endt, som det er endt."

Hvad angår det kommende byrådsvalg i 2021, har Michael Mikkelsen endnu ikke besluttet, hvad der skal ske.

"Jeg er ikke på nogen måde træt af politik, men nu går jeg i tænkeboks, og så må vi se, hvad fremtiden bringer. Et kapitel er slut for mig og jeg vælger kun af at se fremad, men jeg kan ikke se for nuværende at jeg på nogen måde kommer til at stille op for Dansk Folkeparti igen."

Hvad står jeg for?

Michael Mikkelsen har tidligere været aktiv medlem af først det hendegangne Fremskridtspartiet og Konservative Syddjurs, før han skiftede til Dansk Folkeparti.

Han har i de to første år i indeværende byrådsperiode været særdeles tæt på Socialdemokratiet og bakket op om borgmesterpartiets økonomiske politik.

Følelserne er dog blevet mindre varme i 2020, hvor forhandlingerne om det genåbnede Budget 2020 i april afslørede de første sprækker i Dansk Folkeparti.

Michael Mikkelsen stemte for det genåbnede Budget 2020, der indeholdt besparelser på driften på cirka 45 mio. kroner og på anlæg (opbremsning og udsættelse) på cirka 30 mio. kroner, mens Per Dalgaard og Laila Sortland stemte imod.

Michael Mikkelsen træder som en konsekvens af det skete ud af Dansk Folkepartis lokalbestyrelse i Syddjurs.

Den næste tid i tænkeboks kommer til at gå med, at han skal gentænke sit politiske ståsted og sin politiske identitet. Hvad er mine grundholdninger, og hvor kommer de stærkest til udtryk i lokalpolitik? Det bliver en krævende tur i lønkammeret, fordi det primært handler at kigge indad for Michael Mikkelsen mere end at tænke i politisk positionering.

Ingen tvivl om, at flere partier vil barsle til ham. Konservative og Venstre vil være gode bud. Sidstnævnte, der mangler et kendt ansigt i det midtdjurske område, tæller sikkert allerede på knapperne.

Socialdemokratiet? Det vil være svært - for ikke at sige umuligt - for både Socialdemokratiet og Michael Mikkelsen at klinke skårene efter, at den nu forhenværende gruppeformand entydigt valgte blå side under budgetforhandlingerne.

Det er dog set tidligere i lokalpolitik, at hukommelsen har en kort levetid.

Publiceret 27 September 2020 09:05