Nekrolog: Carlitos Larsen

Han var en af de sidste i 'den danske by' i Argentina, der kunne tale dansk

Kurt Bønnerup, Alhøjvænget 28, i Korsør med en fortid i Glesborg, hvor dele af hans familie fortsat bor, har sendt om en fjern slægtning, Carlos Larsen, Argentina, som havde familiemedlemmer på Djursland - Rousing, Skovsen og Bønnerup i henholdsvis Ørum, Ryomgård og Grenaa/Glesborg.

"Det var med en vis portion trist alvor og vemod, jeg modtog en mail fra Ana Beatrix Kisbye i Cordoba, Argentina, om at min fjerne slægtning Carlos Larsen var død 25. september i Tres Arroyos, den ”danske udvandrerby” ca 500 km syd for Buenos Aires.

Carlos - kaldet Carlitos (lille Karl) var efterkommer af de mange danskere, der udvandrede til Argentina omkring 1900-tallet; her i blandt 2 brødre Karl (Carlos Rousing Andersen) og Chresten, som var en del af min familie på min mors side. - Jeg mødte Carlitos, da han tog imod os med et dansk ”Velkommen til Tres Arroyos”, da vi ankom med bussen fra Buenos Aires i november 2017 - og han tilføjede hurtigt: ”Familien fra Danmark skal da ikke komme hertil uden at blive godt modtaget!”

- Jeg husker stadig denne store uventede overraskelse - og det viste sig, at Carlitos talte næsten korrekt dansk uden at have været i Danmark på noget tidspunkt - og han var den perfekte guide, således at vi mødte både konsulen, Eduardo (Edvard) Dam, der viste os rundt og dennes far, Pablo (Poul), der døde i foråret, foruden flere slægtninge, bl.a. Nelly Hauris, som inviterede til snak om familieforbindelserne og om deres levevilkår dengang og nu. Bl.a. introducerede Carlitos mig for et par fætre (5. generation af de danske udvandrere = fælles tipoldeforældre) og en af dem, Jorge Christoffersen, talte også næsten perfekt dansk og inviterede på traditionelt argentinsk 'parilla' med alskens lokale retter og vin - og gode snakker om familierne og livet derovre på landet.

Vi mødte Carlitos kone, Graciela og deres datter Sonia + flere andre af familien. Uden Carlitos var alt dette ikke sket - så vi er ham meget taknemmelig for det store arbejde, han gjorde for os derovre, så vi har masser af gode mindrer og oplevelser med i bagagen.

Carlitos blev 72 år - og hans datter, Sonia Larsen, oplyser, at han var meget syg den sidste måneds tid. - Foruden Graciela og Sonia efterlader Carlitos også sønnen Pablo + andre bonusbørn, som vi dog desværre ikke mødte. Denne udvandrerfamilie stammede fra Glatved-egnen - og der er stadig familiemedlemmer på Djursland og i Aarhus - bl.a. familierne, Rousing, Skovsen og Bønnerup i henholdsvis Ørum, Ryomgård og Grenaa/Glesborg."

Publiceret 03 October 2020 21:00