Kommentar: Selvfølgelig får det konsekvenser

Af
Lars Norman Thomsen

lokalredaktør:

Onsdag aften vedtog byrådet næste års budget.

Eneste spændingsmoment var, om de 13 blå mandater, der blev strittet ud af lokalet, inden forhandlingerne var afsluttet, valgte at undlade at stemme i erkendelse af, at kommunen skal have en finanslov, og at de trods alt godt kan genkende sig selv i det budget, som venstrefløjen har sat underskrifter på.

(De 13 mødte frem med et ændringsforslag til hovedbudgettet. Ændringsforslaget blev nedstemt af de 14. Claus Wistoft (V) bad afslutningsvis om en afstemning om hovedbudgettet, hvor de 13 - helt som ventet - undlod at stemme)

Flertallet har hele tiden hævdet, at det var SKATTEN, som var anstødsstenen til, at borgmesteren skred til at smide de blå ud af forhandlingslokalet.

Forkert, replicerer blå fløj. Det skyldes en på forhånd aftalt dagsorden på venstrefløjen, som borgmesteren måtte acceptere. Et bredt forlig ville være den nemmeste sag i verden at lave, hvis der havde været vilje til det. Således de blå.

Det er sikkert komplet ligegyldigt for hovedparten af borgerne, hvem der er skyld i hvad.

Men selvfølgelig får det politiske konsekvenser på de indre linjer fra nu og frem til Kommunalvalget i november 2021.

Claus Wistoft (V) har fortsat sit skyggekabinet (politisk flertal) i Økonomiudvalget, og det vil han naturligvis bruge ved enhver aktuel lejlighed, når der er en afgørende økonomisk dagsorden.

Han vil også benytte sit flertal i Økonomiudvalget til at teste, hvor SFs Kirstine Bille er henne i verden, og uden at sige det højt godte sig, når han kan bringe de to socialdemokrater i ØK, borgmester Ole Bollesen og gruppeformand Michael Stegger Jensen, i mindretal.

Wistoft & co. har selvfølgelig taget ad notam, at Socialdemokratiet har valgt en politisk kurs, hvor en samlet venstrefløj står sammen.

Den samme fløj, der bragte Socialdemokratiet tilbage i borgmesterstolen ved valget i 2017.

Det kan vise sig at være en pyrhussejr - en sejr med tab, der er større end fjendens.

Manglende ydmyghed hos Socialdemokratiet?

Ja, S har en borgmesterkandidat, Søren K. Lauridsen, men i modsætning til mange andre kommuner, har man hele tre potentielle kandidater i Syddjurs. To til venstre og en til højre. Det giver en helt anden duel end i kommuner med blot to kandidater.

Lur mig - ved det kommende valg bider SFs borgmesterkandidat Kirstine Bille tungen af sig selv for at undgå en taktisk brøler som ved sidste valg.

Denne gang vil hun give Socialdemokratiet kamp til stregen med alle midler.

Publiceret 09 October 2020 18:00