Skal Dannebrog kun blafre i vinden på mærkedage og ved festlige lejligheder eller skal det gamle flag op at hænge permanent i Byrådssalen? Arkivfoto

Skal Dannebrog kun blafre i vinden på mærkedage og ved festlige lejligheder eller skal det gamle flag op at hænge permanent i Byrådssalen? Arkivfoto

Byrådsmøde onsdag: Skal verdens ældste nationalflag pryde en væg i Byrådssalen?

Dansk Folkeparti vil have det over 800 gamle Dannebrog op at hænge i Byrådssalen på Rådhuset i Ebeltoft

Af
Lars Norman Thomsen

15. juni 2019 var det 800 år siden, at Dannebrog ifølge sagnet faldt ned fra himlen i Estland.

Danskerne har altså tilsyneladende haft vores flag i 800 år. Dannebrog er dermed verdens ældste nationalflag, og mange danskere holder af det som vores fremmeste nationalsymbol.

Flaget hejses ved fødselsdage såvel som til begravelses, for Dannebrog følger danskerne fra vuggen til graven. Dannebrog flager mange også med på Grundlovsdag for at markere, at Danmark har en grundlov, som sikrer vores grundlæggende frihedsrettigheder.

Og dét er faktisk ganske usædvanligt, at vi flager så meget. Intet andet folkefærd flager så ofte og så meget som danskerne.

Symbolpolitik?

Da Dannebrog fyldte 800 år 15. juni 2019 udgav Dansk Folkeparti bogen 'Folkets flag – Historien om Dannebrog i 800 år'.

Her i 100 året for genforeningen, ønsker Dansk Folkeparti at pryde Byrådssalen på Rådhuset i Ebeltoft med Dannebrogsflag.

"Vi foreslår derfor, at vi i år, får opsat Dannebrogsflaget i respekt for Gud, Konge og fædrelandet og til ære for vores nationale kendetegn," lyder det fra Dansk Folkepartis duo i Syddjurs Byråd, Laila Sortland og Ebba Grethe Møgelvang, som oplæg til dagsordenspunktet på onsdagens byrådsmøde.

Lignende forslag har Dansk Folkeparti enten stillet eller er på vej til at stille i landets øvrige kommuner. Tydeligvis er forslaget koordineret fra parties ledelse på Christiansborg.

Hvad de øvrige partier siger til det? Ren symbolpolitik?

Tjah...et kvalificeret gæt herfra lyder på, at et flertal bestående af Alternativet, Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre gerne vil være med til at hejse flaget ved festlige lejligheder, men ikke permanent i byrådssalen. De nævnte partier har et lidt andet forhold til Gud, Konge og Fædreland end Dansk Folkeparti.

Konservative vil stemme for, mens Venstre vil have forslaget forbi Økonomiudvalget for at få det kvalificeret og yderligere belyst. Måske vil Venstre endog opfodre til, at Syddjurs Kommune får udarbejdet en decideret Dannebrog-politik, der også rummer EU-flaget, før byrådet går over til næste sag på dagsordenen.

Publiceret 28 October 2020 14:30