Tommy Bøgehøj mærker den konservative medvind på landsplan. Allerede nu har partiet 12 kandidater klar til KV21 og flere kan komme til på opstillingsmødet i januar 2021. Arkivfoto

Tommy Bøgehøj mærker den konservative medvind på landsplan. Allerede nu har partiet 12 kandidater klar til KV21 og flere kan komme til på opstillingsmødet i januar 2021. Arkivfoto

KV21:

Optimistiske Konservative mærker den landspolitiske medvind

Allerede godt et år før næste kommunalvalg kan Syddjurs Konservative helt uhørt mønstre hele 12 kandidater

Af
Lars Norman Thomsen

LOKALPOLITIK Det Konservative Folkeparti har en historie, der går tilbage til 1915 og endda længere bagud til 1881 og Partiet Højre.

Schlüter-æraen i 1980'erne er fortsat partiets politiske adelsmærke med valget i 1984 og 42 mandater som clou'et, men siden da har De Konservative måttet nøjes med at spille 2. eller snarere 3. violin på den borgerlige fløj trods et længerevarende regeringssamarbejde med Venstre efter det såkaldte systemskifte i 2001.

Folketingsvalget i juni 2019 var et vendepunkt landspolitisk. Med 6,6 procent af stemmerne opnåede Det Konservative Folkeparti den største mandatfremgang i 35 år. Den resulterede i, at partiet gik fra seks til 12 mandater. Medvinden fortsætter, viser de seneste meningsmålinger.

Lokalt kan Syddjurs Konservative sagtens fornemme, at der blæser nye vinde.

"Vi har da løbende fået en del nye medlemmer efter det seneste folketingsvalg," fortæller partiets byrådsmedlem og strateg Tommy Bøgehøj, Ebeltoft.

12 er klar

Den konservative mastermind kan med tydelig stolthed yderligere fortælle, at partiet her mere end 12 måneder til KV21 har hele 12 kandidater klar på listen.

"Det ser meget fint ud med en del nye ansigter. Jeg tror, at 3-4 af vores kandidater har meldt sig ind i partiet det seneste år, så det tegner godt," siger en optimistisk Tommy Bøgehøj, der endnu ikke er afklaret om sin egen politiske fremtid.

"Ikke helt, men stiller jeg op, bliver det som spidskandidat. Jeg har længe håbet, at der ville vise sig en interesseret afløser, men sker det ikke, er jeg klar igen."

Tommy Bøgehøj vil for alt i verden undgå en situation, som den i 2013, hvor han ikke genopstillede med det resultat, at Syddjurs Konservative oplevede en vælgermæssig deroute af dimensioner, som nedsmeltede partiet totalt i lang tid.

Fast stemme

Syddjurs Konservative har været repræsenteret i Syddjurs Byråd i samtlige perioder siden Sammenlægningsvalget i november 2005 - minus perioden 2014-2017, hvor partiet trådte vande, fordi Tommy Bøgehøj, som før nævnt, ikke var opstillet.

Inden valget i 2013 havde Tommy Bøgehøj sammen med afdøde Ninna Thomsen, som havde forladt Socialdemokratiet og var blevet løsgænger, forsøgt at teste mulighederne hos den daværende Borgerlisten, der var repræsenteret i byrådet af tidligere Ebeltoft borgmester Jørgen Brøgger.

Dette forehavende opgav duoen dog.

Syddjurs Konservative var så alligevel repræsenteret en del af perioden 2014-2017, idet Venstre veteranen Jørgen Brøgger, navnebror til den forhenværende Ebeltoft borgmester, ved konstitueringen i slutningen af 2013 forlod Venstre, fordi partiet valgte at bryde et forlig om at gøre Jesper Mathiesen (S) til borgmester. Siden var han løsgænger et år, før han hoppede med hos Liste C.

Klar i spyttet

Tommy Bøgehøj har været meget kontant i sin retorik efter budgetforhandlingerne i dette efterår om Budget 2021, som blev vedtaget med venstrefløjens 14 mandater, mens de 13 borgerlige undlod at stemme.

Det har knyttet den borgerlige fløj endnu tættere på hinanden, og denne samklang forventer Tommy Bøgehøj holder det næste år frem til KV21.

"Vi skal arbejde for i fællesskab at få borgerligt flertal i det nye byråd, fordi det kan sikre et bredt samarbejde på tværs i byrådet, og ikke som nu, hvor vi hele tiden får at vide, at den røde side har flertallet og vil bruge det, hvis vi ikke makker ret på den borgerlige side."

"Jeg synes ikke, at et byråd skal arbejde på denne måde med trusler. Ansvaret er borgmester Ole Bollesens, men han var tilsyneladende så bange for sine egne under budgetforhandlingerne, at han ikke magtede at få lavet et bredt budgetforlig, selvom der ikke skulle ret meget til at gøre det."

Publiceret 29 October 2020 16:40