Corona: Hurtig information er klart at foretrække

Lars Norman Thomsen, lokalredaktør:

Djursland har til dato formået at holde smittetallene for corona på et lavt niveau sammenlignet med resten af Danmark.

Siden 27. januar 2020 har 117 borgere i Syddjurs været registreret smittet og 65 i Norddjurs, ifølge de daglige statistiske opdateringer fra Statens Seruminstitut.

På det seneste har vi i Syddjurs set en stigende tendens i smittetallene - det såkaldte incidenstal, der viser hvor mange borgere, der er registreret smittet inden for de seneste syv dage.

Tallet var 29 tirsdag og fortsætter sandsynligvis med at stige svagt i de kommende uger.

Det, der helst ikke måtte ske, skete så i sidste uge, hvor en række beboere og ansatte på Bofællesskabet Marie Magdalene blev testet positive.

En yderst ulykkelig situation for både beboere, pårørende og ansatte.

Institutionen er et bosted for borgere med psykiske og fysiske funktionsnedsætteler i et bredt spænd. Flere af beboerne har behov for pleje og omsorg døgnet rundt.

Til Syddjurs Kommunes ros skal det siges, at informationsniveauet fra start har været højt.

Det har betydet, at borgerne har kunnet få en ordentlig og redelig daglig opdatering om situationen i Marie Magdalene

Netop hurtig og redelig information er afgørende for, at Facebook og andre digitale platforme ikke spammes med alle mulige rygter og idiotiske historier, som kun er med til at skabe usikkerhed.

Det gælder især nu, hvor corona er rykket tættere på os i Syddjurs, og vi oplever, at skolerne - både de offentlige og de private - heller ikke går fri.

Aldrig i den nyere historie har vi set så mange amatør-epidemiologer udfolde sig på de digitale platforme. De vil få yderligere plads til at boltre sig på med deres yderst tåbelige analyser, også lokalt, hvis ikke kommune, skoler og andre offentlige institutioner er klare i spyttet og melder tydeligt ud, når coronaen stikker sit grimme ansigt indenfor.

Respekt for de skoler og andre offentlige institutioner, der vil beskytte børn som er blevet testet positive ved ikke at informere for meget. Det er fint at ville beskytte, men det kan sagtens gå hånd i hånd med at informere hurtigt og klart, inden myter og rygtedannelser får overtaget. Der skal nok sprittes og vaskes hænder i fysisk forstand.

Men det er direkte forkert at gøre det i overført betydning. Vær i stedet klare i spyttet og undgå misinformation ved netop at informere.

Det tjener os alle bedst - inden den berømte fjer bliver til de endnu mere berømte fem høns.

Lad være med at feje reelle fakta ind under gulvtæppet.

Publiceret 30 October 2020 08:00