Knud Schmidt og Lise-Lotte Laursen fra kvintetten bag den nye reparationscafé i fuld gang med at blive klar til første åbningsdag søndag 1. november. Foto: Mols i Udvikling

Knud Schmidt og Lise-Lotte Laursen fra kvintetten bag den nye reparationscafé i fuld gang med at blive klar til første åbningsdag søndag 1. november. Foto: Mols i Udvikling

Reparationscafé i Knebel: Venter med åbning

Gruppen en ny reprationscafé i Knebel havde inviteret til åbning søndag 1. november, men har valgt at udskyde åbningen, indtil det igen bliver muligt at mødes flere

Af
Lars Norman Thomsen

KNEBEL Brug og smid væk-kulturen har nu også fået en vægtig modspiller på Mols: En reparationscafé.

Reparationscaféer blomstrer op mange steder i Danmark, og nu er turen kommet til Mols-landet.

"Det handler om, at folk skal smide mindre væk. Det gamle skal genbruges, så folk ikke køber nyt hele tiden," siger Dorthe Thuborg Andersen, der er en af medstifterne af reparationscafeen som åbner 1. november og holder til i to lejligheder i Plejecenter Lyngparken i Knebel overfor Molsskolen.

Lokalerne har Lyngparken og Syddjurs Kommune lånt til en kvintet lokale borgere, der nu skal i gang med at indrette de to lejligheder til formålet.

"I den ene lejlighed bliver der fokus på elektronik og i den anden på tekstil. Men det betyder ikke, at man kun kan komme med ting inden for de to kategorier," fortæller Lise-Lotte Laursen fra den initiativrige kvintet.

"Kom med det, du har, og spørg, om der er nogen, der kan hjælpe. Hvis vi ikke umiddelbart kan hjælpe i reparationscafeen, kan det jo være, at der er nogen, der har nogle kontakter, som de kan spørge, og så kan det være, at det kan lykkes alligevel," lyder hendes opfordring.

Man kan dog ikke få computerhjælp i reparationscafeen. Hverken til hardware eller software. Men computerbordet, der vipper, kan man fint komme med.

Repair Cafe Danmark

Der er dannet en forening, Repair Cafe Danmark, på landsplan - en non-profit forening med danske Repair Cafeer i hele landet. Alle arbejder 100 procent frivilligt – både i hovedforeningen og i de lokale afdelinger.

Foreningens formål er at facilitere og motivere frivillige, forbrugere, foreninger og kommuner til afholdelse af og deltagelse i Repair Cafeer og derved reducere affald, ændre forbrugsmønstre og skabe viden om og lyst til grøn omstilling.

Oldies but goodies

Hele ideen med reparationscafeen er altså at give det gamle en ekstra chance.

I reparationscafeen kan du også give det gamle en ny funktion. Det kaldes upcycling, og kort fortalt kan det fx være, at du syr de gamle cowboybukser om til en pude. Der er nemlig også mulighed for at være kreativ med sine gamle ting.

Hjælperne i reparationscafeen er alle frivillige, og i gruppen bag reparationscafeen er der folk, der kan hjælpe med at reparere lidt af hvert, blandt andet elektronik, træ og tekstiler. Der er dog brug for flere frivillige, der kan og vil dele deres viden og hjælpe med at få det gamle til at leve igen, oplyser kvintetten.

FAKTA

Reperationscaféen

Arbejdsgruppen består af Lise-Lotte Laursen, Knud Schmidt, Christian Taylor Hauschild, Dorthe Andersen og Niels Andersen

Sparekasse Djursland har doneret 3000 kroner og Tved Sparekasses Fond har doneret 15.000 til reparationscafeen. Pengene skal bruges på værktøj og materialer

Reparationscafeen var planlagt skudt i gang søndag 1. november klokken 15-17, men arbejdsgruppen har valgt at vente, indtil det igen bliver muligt at mødes flere en 10 personer

Du finder reparationscafeen i Lyngparken, lejlighed 5N og 5M, Lyngevej 7, 8420 Knebel

Publiceret 31 October 2020 20:00