Kommentar: Søren Ulrik Thomsen og Syddjurs Byråd

Af
Lars Norman Thomsen

lokalredaktør:

Denne skriverkarl har tidligere på denne plads plæderet stærkt for, at politiske temaer af og til ryger direkte på byrådets dagsorden og ikke først forbi et politisk udvalg, som det er sædvane.

Skriverkarlen tager sine ord i sig igen ovenpå sidste uges byrådsmøde. Her var der vist tre, men især to sager på, som ikke havde været forbi et udvalg først.

Venstrefløjen (minus Socialdemokratiet, men med Radikale Venstre) ville politisk markere det rigtige i, at Syddjurs Kommune sagde ja til at modtage et antal flygtningebørn fra den nedbrændte Moria lejr på den græske ø Lesbos.

Et tema, der forbliver uaktuelt indtil den danske regering beslutter sig for at hjælpe med mere end tæpper og penge.

Det kom der en ørkesløs snik-snak debat ud af, som kamplederen - borgmester Ole Bollesen - burde have stoppet lang tid før sidste gong-gong slag.

Et mere og mere panisk Dansk Folkeparti på landsplan, der kæmper om at være mest nationalkonservativ med Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Inger Støjberg (V), Marcus Knuth (C) - sidstnævnte nevø til salige Henrik Stangerup, den afdøde forfatter, som mestrede kunsten at spidde både højre- og venstrefløjen i den politiske debat - har bedt sine lokalpolitikere om at slå et slag for Dannebrog.

Det historiske flag skal have en markant plads i byrådssalen, hvis det står til Dansk Folkeparti.

Det kom der også en langstrakt debat ud af ved byrådsmødet, som endte med, at forslaget blev sendt til yderligere kvalificering i Økonomiudvalget. Udvalget skal nu komme med et forslag til en nyindretning af byrådssalen med plads til både Morten Skovmands nuværende malerier, der har deres afsæt i Syddjurs, Dannebrog og måske EU-flaget.

Det sidste er ikke Dansk Folkepartis kop te, fordi partiet, som bekendt, har besluttet sig for at ville kæmpe for at få Danmark ud af EU.

Dansk Folkeparti forbinder Dannebrog med Gud, Konge og Fædreland. Det gør venstrefløjen og Radikale Venstre slet ikke.

Inden Økonomiudvalget kommer med deres forslag, så vil det være velgørende, hvis samtlige 27 politikere plus embedsværket, når at læse en Danmarks største digtere og essayister, bogaktuelle Søren Ulrik Thomsen, om vores liv på to etager:

“Vi lever i to etager. På den ene etage befinder sig de specifikke, samfundsmæssige vilkår, som vi kan og skal forbedre ved hjælp af politik og fornuft; og på den anden etage findes de vilkår, mennesket altid har levet på og ikke kan ændre, men som vi ikke desto mindre er nødt til at forholde os til: Vi bliver forelskede, forladt, vi skal dø, vi fødes. Det er mysterier, som fornuften ikke kan forklare. Men det er vigtigt, at de to niveauer ikke sammenblandes.”

Jeg mener ikke, at troende mennesker ikke må have politiske holdninger, men jeg bryder mig ikke om, når religion og politik tænkes sammen. Selv om jeg er politisk uenig med Søren Krarup, ville jeg respektere, hvis han sagde, at han var kristen og nationalkonservativ. Ligesom jeg ville respektere én, der var kristen og socialist. Men jeg kan ikke lide, når nogen hævder at have et bestemt politisk synspunkt, fordi de er kristne.”

Det kunne være udgangspunktet for en givtig debat i Syddjurs Byråd.

Hæv gerne overliggeren.

Publiceret 06 November 2020 11:30