Gruppeformand Laila Sortland føler sig kuppet af DF-bestyrelsen efter, at hun ved partiets opstillingsmøde endte med en placering som nummer fire, og først på selve mødet fik oplyst, at bestyrelsen havde besluttet, at man til KV21 opstiller på partiliste. Arkivfoto

Gruppeformand Laila Sortland føler sig kuppet af DF-bestyrelsen efter, at hun ved partiets opstillingsmøde endte med en placering som nummer fire, og først på selve mødet fik oplyst, at bestyrelsen havde besluttet, at man til KV21 opstiller på partiliste. Arkivfoto

KV21: Lokalformand i top hos DF

Ebba Grethe Møgelvang valgt som spidskandidat for Dansk Folkeparti på lokalforeningens opstillingsmøde mandag aften, hvor en skuffet gruppeformand, Laila Sortland, følte, at hun blev kuppet af bestyrelsen

Af
Lars Norman Thomsen

KV21 Dansk Folkeparti har næsten 100 medlemmer i Syddjurs.

Blot 19 af dem mødte frem til lokalforeningens opstillingsmøde mandag aften hos METTEnde Mad på Solsortvej 40 i Hornslet.

Lokalformand Ebba Grethe Møgelvang skal som spidskandidat sikre DF et godt kommunalvalg. De landspolitiske vinde vil ikke hjælpe hverken hende ler partiet denne gang. Arkivfoto

Lokalformand Ebba Grethe Møgelvang skal som spidskandidat sikre DF et godt kommunalvalg. De nuværende landspolitiske vinde vil ikke hjælpe hverken hende eller partiet denne gang. Arkivfoto

Anders Vistisen, tidligere medlem af Europaparlamentet fra 2014-2019, var aftenens dirigent.

"Der møder aldrig ret mange op til vores møder. Sidste år mødte der 22 til vores opstillingsmøde, så de 19 mandag aften svarer vel meget godt til forventningerne," siger lokalformand Ebba Grethe Møgelvang, Mørke.

Læs også: KV21: Hvem spiller DF ud som spidskandidat?

Hun debuterede i byrådet 1. maj 2020, da hun afløste partiets nestor Per Dalgaard, som fraflyttede sin mangeårige bopæl i Ryomgård til fordel for en lejlighed i Aarhus Centrum.

Læs også: 1. april: 'Man skal aldrig true med at gå – man skal true med at blive!'

Mandag aften blev Ebba Grethe Møgelvang så valgt til partiets spidskandidat.

Dansk Folkepartis vedtægter opererer med en række afstemningsrunder, men allerede efter første runde havde lokalformanden et flertal, der pegede på hende.

Læs også: Kommentar: Mikkelsen har da en pointe

Sortland nummer 4

Partiets gruppeformand i Syddjurs Byråd, Laila Sortland, Ryomgård, endte med kun at få en fjerdeplads, og det kan blive fatalt, fordi det var aftalt i bestyrelsen inden opstillingsmødet, at Dansk Folkeparti opstiller på en partiliste, hvor hovedreglen hidtil har været, at partiet ligesom hovedparten af de øvrige partier opstiller sideordnet.

Læs også: Nye Borgerlige siger nej til Michael Mikkelsen

Med partilister har medlemmerne størst indflydelse på, hvilke kandidater der vælges ind. Med sideordnet er det vælgerne, der bestemmer.

Det betyder, at Laila Sortland, der var partiets største stemmesluger ved valget i 2017 med 438 personlige stemmer, skal sprænge listen, hvis hun skal genvælges til byrådet. Til sammenligning opnåede den nyvalgte spidskandidat Ebba Grethe Møgelvang blot 138 stemmer.

Læs også: Ny lokalpolitiker: Tag hvad der kommer eller hold dig helt væk

Der var 393 stemmer til Per Dalgaard, mens 226 vælgere stemte på Michael Mikkelsen. De to sidstnævnte kom i byrådet sammen med Laila Sortland. Dalgaard er som nævnt ude, mens Michael Mikkelsen under budgetforhandlingerne røg i clinch med Sortland og Møgelvang med det resultat, at han trak stikket og blev løsgænger.

En kvintet

Foruden Møgelvang og Sortland opstiller Dansk Folkeparti unge Kathrine Næsby Birkedahl, Thorsager, som nummer 2. Hun er aktiv i DUF, Dansk Folkeparti Ungdom. Johannes Henriksen, Ebeltoft, indtager tredjepladsen, mens Lene Libach, Følle Strand, slutter listen på femtepladsen.

"Listen er ikke lukket endnu, så vi har plads til flere kandidater" forsikrer en glad og lykkelig Ebba Grethe Møgelvang, der ser frem til at skulle varetage rollen som spidskandidat.

"Jeg er glad for den opbakning, der er vist mig, og jeg vil gøre alt for at sikre Dansk Folkeparti et godt valg og indflydelse i et nyt byråd."

Ebba Grethe Møgelvang mener fortsat, at Dansk Folkeparti skal være med til at levere stemmerne til, at Syddjurs får en blå borgmester efter næste valg.

"Vi er endnu ikke så langt, at vi har talt samarbejde og valgforbund med andre partier. Det må vi se på, når det bliver aktuelt," siger hun.

Skuffet Sortland

Laila Sortland er skuffet over sin placering på listen og føler, at hun er blevet kuppet af lokalforeningens bestyrelse.

"Jeg vidste ikke før opstillingsmødet, at bestyrelsen havde besluttet, at vi skulle opstille på partiliste. Det havde man ikke lige fortalt mig, så jeg føler, at jeg er blevet kuppet af samme bestyrelse," siger Laila Sortland.

Det får hende dog ikke til at overveje sit tilhørsforhold til Dansk Folkeparti.

"Jeg fortsætter ufortrødent med at kæmpe for de værdier og tanker, som jeg står for - i denne byrådsperiode, og jeg opstiller til næste valg for Dansk Folkeparti, men det bliver selvfølgelig meget svært at blive genvalgt, når man reelt selv skal skaffe stemmer nok til sit eget mandat."

- Kan du og Ebba Grethe Møgelvang fortsat samarbejde i byrådet?

"Selvfølgelig kan vi det. Vi vil begge det samme og kæmper for det, så opstillingsmødet ændrer ikke noget i vores måde at drive politik på sammen."

Publiceret 19 November 2020 11:00