Andy Kass trives som frugtavler og geofysiker, men han er bekymret over udviklingen i USA. Foto: Anette Bonde.

Andy Kass trives som frugtavler og geofysiker, men han er bekymret over udviklingen i USA. Foto: Anette Bonde.

En amerikaner i Søby: Om æbler og om Trump

Amerikanske Andy Kass er blevet den glade ejer af Søby Frugtplantage. Personligt er han rystet over præsident Trump i USA og er nervøs for fremtiden 'over there'

Af
Anette Bonde

udsyn Andy Kass faldt for naturen, og egentlig var det ikke hans hensigt at blive frugtavler, da han sidste år købte Søby Frugtplantage af Bodil og Ib Degn. De var dog af en anden mening. De havde selv plantet æbletræerne og drevet frugtplantagen i mere end 30 år, og det betød noget for dem, at den blev drevet videre.

"Ok, jeg prøver"

"Ok, jeg prøver," sagde Andy Kass, der er landet i Søby fra Denver i Colorado. Den beslutning er han faktisk rigtig glad for i dag.

"Jeg kan li' den summen, der er i sæsonen. Snakke med kunderne, og opleve folk og hele familier, der kommer og plukker æbler og har en god dag. Det er det, der gør det så fantastisk."

En lille pige spurgte ham:

"Er du æblemand?"

Til det svarede han med et dybtfølt "YES!"

Andy Kass er fraskilt og har sin datter Naja, 3 år, på deltid. Hun er også vild med æbler.

"Hun er chefen her - på trehjulet cykel. Og spiser det meste af mit lager," smiler han.

Sidste år havde han ingen ide om beskæring af frugttræerne, men takket være gode råd fra Bodil og Ib Degn og gode venner ved han mere i dag.

Alt er udsolgt nu. Det, der ikke gik til selvpluk, blev hentet af en virksomhed, der producerer æblecider. Til næste år vil Andy Kass udover at sælge æbler, pærer og bær i sin gårdbutik også sælge æblemost og honning fra egne bier. Indtil da vil han koncentrere sig om sit job på Aarhus Universitet, hvor han er ansat på Institut for Geoscience og Hydrogeophysics Group.

Han undrer sig over, at danskerne ude i verden har fået ord for at være reserverede.

"Det er simpelthen ikke sandt. Danskerne er både varme, imødekommende og venlige."

Geoforsker og klima

Andy Kass er geofysiker. I USA arbejdede han med klima på US Geological Survey med undersøgelse af forholdene i Alaska og Arktis. Da Donald Trump kørte sin præsident-kampagne i 2015 var en af hans mærkesager, at han ville skære al klimaforskning bort. Det fik Andy Kass til at beslutte sig for at søge væk og via et aarhusiansk bekendtskab blev det Aarhus Universitet, han søgte til. Hans daværende hustru, der arbejdede for Vestas i USA, flyttede med, og i 2016 bosatte de sig i Aarhus.

"Jeg kunne ikke arbejde for Trump med god samvittighed. Det er selvfølgelig ok, at vi er uenige om politik, men jeg er også uenig i hans moral, blandt andet i forhold til kvinder og andre kulturer."

"Trump skaber splittelse"

Andy Kass stemmer selv demokratisk, men han kunne godt leve i USA med en republikansk præsident, bare ikke Trump.

"Han dæmoniserer forskellige grupper i samfundet. Det skræmmer mig, for det ser ud til at virke. Han skaber splittelse, og vi får mere og mere ekstreme fronter. Det er farligt."

Andy Kass peger desuden på, at skellet mellem rige og fattige er blevet større.

At Trump siden præsidentvalget 3. november har insisteret på, at der var tale om valgsvindel, mener Andy Kass kan afvises ved at republikanere som Mitch Connell og Lindsey Graham, der er på linje med Trump selv, blev valgt. Stemmerne på dem er nemlig på det samme papir som Trump.

"Når de bliver valgt, kan der ikke være snyd."

Mere ekstreme fronter

Med 67 mio. amerikanere, der stemte på Trump, er Andy Kass bekymret for fremtiden i USA.

"Jeg tror, at de fleste amerikanere føler det samme omkring Trump som danskerne gør, men der er en lille gruppe, der laver en masse larm for ham. Den store forskel på USA og Danmark er, at her kan vi sagtens snakke politik med dem, man er uenig med. Det kan man ikke i USA."

Han forudser, at den næste præsident efter Joe Biden igen bliver republikansk, og at præsidentposten fremover vil gå på skift mellem demokrater og republikanere.

"Jeg er rigtig bange for, at hver præsident og regering så vil slette alt, hvad den tidligere regering gennemførte. Og dermed ingen udvikling i USA."

Publiceret 21 November 2020 15:00