Overgår Laila Sortland til løsgængernes parti? Det bliver afsløret på onsdagens byrådsmøde. Arkivfoto

Overgår Laila Sortland til løsgængernes parti? Det bliver afsløret på onsdagens byrådsmøde. Arkivfoto

DF: Laila Sortland overvejer sin politiske fremtid

Erkender, at hun er i et følelsesmæssigt meget stærkt dilemma, fordi Dansk Folkeparti fortsat er hendes hjertebarn

Af
Lars Norman Thomsen

politik Altinget kunne forleden i en artikel af den rutinerede politiske kommentator Erik Holstein gøre mandtal over Dansk Folkepartis situation ude i kommunerne med mindre et år til næste kommunalvalg.

I løbet af denne valgperiode har næsten hvert syvende af Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer forladt partiet.

"I alt har Dansk Folkeparti mistet 30 ud af de 223 pladser, som partiet vandt ved valget i 2017. Heraf er 11 blevet løsgængere, Venstre er blevet otte byrådspladser rigere, og fire tidligere DF-medlemmer har i stedet meldt sig ind i Nye Borgerlige. Resten fordeler sig på lokallister, Socialdemokratiet og Konservative," skriver Altinget.dk.

Allerede en tidligere DF-politiker er med i flokken af løsgængere, nemlig partiets tidligere gruppeformand Michael Mikkelsen. En ny kan være på vej, hvis den nuværende gruppeformand Laila Sortland kommer til den konklusion, at hun er nødt til at forlade Dansk Folkeparti efter opstillingsmødet forleden, hvor hendes politiske fremtid reelt blev nulstillet.

"Jeg har fortsat stærke følelser for DF og partiets politik. Derfor er jeg i et meget stort følelsesmæssigt dilemma," siger Laila Sortland.

Demokratiet forsvandt

Laila Sortland har været tilhænger af Dansk Folkeparti siden partiets fødsel for 25 år siden.

"Jeg blev medlem i 2012, og partiets politik står mig selvfølgelig meget nær, men jeg er kommet i tvivl, om jeg kan se mig selv fortsætte i Syddjurs efter opstillingsmødet," siger Laila Sortland.

- Kan det ende med, at du bliver løsgænger?

"Jeg overvejer alt lige nu, og derfor har jeg også meldt afbud til vores forgruppemøde mandag aften (i mandags, red.), forud for onsdagens byrådsmøde."

- Deltager du i byrådsmødet?

"Ja, det gør jeg."

Laila Sortland mener, at demokratiet forsvandt, som hun udtrykker det, på det nævnte opstillingsmøde, fordi lokalformand Ebba Grethe Møgelvang mødte frem med sin egen dagsorden, der skulle sikre hende pladsen som spidskandidat ved næste års kommunalvalg.

I det seneste nummer af Lokalavisen tøvede hun ikke med at kalde det et kup, og det fastholder hun.

"Jeg har det svært, når folk ikke arbejder for partiet, men derimod arbejder for sig selv, og det synes jeg har været tilfældet. Derfor reagerer jeg," siger Laila Sortland, som dog erkender, at det er helt fair, at man til et opstillingsmøde sikrer sig på forhånd, at der dukker medlemmer op som vil stemme på en.

"Normalt kan jeg samarbejde med alle, selv om jeg har forbehold overfor nogle mennesker."

Afviser kup

Efter et halvt år i byrådet kan det meget vel ende med, at lokalformand Ebba Grethe Møgelvang kommer til at udgøre Dansk Folkepartis gruppe alene, mens to tidligere partifæller er løsgængere. Foto: Syddjurs Kommune

Efter et halvt år i byrådet kan det meget vel ende med, at lokalformand Ebba Grethe Møgelvang kommer til at udgøre Dansk Folkepartis gruppe alene, mens to tidligere partifæller er løsgængere. Foto: Syddjurs Kommune

Lokalformand og kommende spidskandidat Ebba Grethe Møgelvang vil ikke have problemer med fortsat at samarbejde med Laila Sortland i byrådet.

"Jeg er ikke enig i, at der skete noget kup på opstillingsmødet. Det blev afviklet efter vores vedtægter og styret af en udefrakommende dirigent. Det er ikke mig, der bestemmer, hvad medlemmerne beslutter på opstillingsmødet," siger lokalformand Ebba Grethe Møgelvang.

"Jeg kan heller ikke afgøre, hvad Laila beslutter sig for at gøre. Det er jo heller ikke første gang, hun gør sådan noget. Efter kommunalvalget i 2017 ville hun jo heller ikke acceptere, at hun ikke skulle være gruppeformand."

"Jeg har ikke snakket med hende (i mandags red.), men jeg håber, hun tænker sig om. Jeg vil sagtens kunne samarbejde med hende fortsat."

Onsdagens byrådsmøde er digitalt og begynder klokken 16.

Publiceret 25 November 2020 12:56