Frank Hedegaard, næstformand i Dansk Folkeparti, afviser alt snak om kup på partiets opstillingsmøde. Han er er uddannet cand. scient. pol fra Aarhus Universitet, og han var ansat i Nanortalik Kommune fra 1983, først som sekretariatschef og fra 1990 som kommunaldirektør. I 2009 blev ansat som vicekommunaldirektør i Kommune Kujalleq frem til årets begyndelse, hvor han blev konstitueret som kommunaldirektør. Han var kommunaldirektør frem til 2017.

Frank Hedegaard, næstformand i Dansk Folkeparti, afviser alt snak om kup på partiets opstillingsmøde. Han er er uddannet cand. scient. pol fra Aarhus Universitet, og han var ansat i Nanortalik Kommune fra 1983, først som sekretariatschef og fra 1990 som kommunaldirektør. I 2009 blev ansat som vicekommunaldirektør i Kommune Kujalleq frem til årets begyndelse, hvor han blev konstitueret som kommunaldirektør. Han var kommunaldirektør frem til 2017.

DF: Næstformand afviser pure alt snak om kup

Dansk Folkepartis næstformand Frank Hedegaard fortæller, at lokalforeningens opstillingsmøde foregik helt efter bogen efter hans klare opfattelse

Af
Lars Norman Thomsen

DANSK FOLKEPARTI "Jeg forstår ikke snakken om, at der skulle være foregået et kup ved vores opstillingsmøde. Tværtimod foregik alt efter forskrifterne og i henhold til partiets vedtægter. Alle love og paragraffer blev overholdt," siger Frank Hedegaard, 64, Vrinners, næstformand for Dansk Folkeparti i Syddjurs.

Han afviser dermed byrådsmedlem Laila Sortlands opfattelse af opstillingsmødet, som efter hendes mening var orkestreret således, at lokalformand og byrådskollega Ebba Grethe Møgelvang var sikker på at blive kåret som spidskandidat.

"Det må jeg afvise," siger Frank Hedegaard, der efter en karriere som sekretariatschef (kommunaldirektør, red.) i en kommune på Grønland (Kommune Kujalleq, red.) for godt to år siden flyttede tilbage til Danmark og ved lidt af en tilfældighed fandt en ejendom i Vrinners, som familien købte og er glade for.

"Jeg meldte mig ind i Dansk Folkeparti for et par år siden, fordi min interesse er ældrepolitik, og her mener jeg, at Dansk Folkeparti har nogle synspunkter som flugter mine, også i Syddjurs. Syddjurs Kommune bruger som bekendt ikke mange penge på ældre mennesker sammenlignet med andre kommuner," siger Frank Hedegaard, der nu er aktiv pensionist, men uden lyst til selv at opstille for Dansk Folkeparti.

"Jeg er uddannet cand. scient. pol. og har altid arbejdet med tal og analyser. Det er det, jeg kan, og som jeg kan støtte partiet med i Syddjurs."

Klar dagsorden

Opstillingsmødet forleden i Hornslet blev ledet af Anders Vistisen, medlem af Dansk Folkepartis hovedbestyrelse, uddannet jurist og tidligere EU-parlamentariker.

"Jeg startede med på vegne af bestyrelsen at fortælle, at bestyrelsen ikke pegede på en spidskandidat, men ville lade det være op til de fremmødte medlemmer," fortæller Frank Hedegaard.

Inden selve afstemningen var det også Frank Hedegaard, der på vegne af bestyrelsen gjorde rede for, at bestyrelsen anbefalede opstillingsformen partiliste, men at det igen ville være op til medlemmerne at afgøre det.

"Anders Vistisen redegjorde for, hvad forskellen er på sideordnet opstilling og partiliste, og så stemte vi 19 fremmødte medlemmer. 13 stemte for partiliste og 4 for sideordnet, mens to stemmer var blanke."

Herefter gik man over til første afstemning, valg af spidskandidat.

"Ebba Grethe Møgelvang tog ordet, som den eneste, og sagde, at hun gerne ville opstille som spidskandidat," fortæller Frank Hedegaard.

Afstemningen resulterede i 11 stemmer til Ebba Grethe Møgelvang, 5 til Laila Sortland og en til hver af Johannes Henriksen, Lene Liebach og den unge Kathrine Næsby Birkedahl.

Hermed var lokalformanden valgt til til spidskandidat.

I næste afstemningsrunde skulle pladserne som nummer 2 til 4 på listen findes, og her havde de fremmødte 19 mulighed for hver at stemme på to kandidater.

Afstemningen magede sig således, at Laila Sortland, Johannes Henriksen og Kathrine Næsby Birkedahl alle fik 9 stemmer, mens 7 stemte på Lene Liebach.

Derfor måtte der en ny afstemning til, hvor medlemmerne kun havde en stemme.

"Her var der syv stemmer til Kathrine Næsby Birkedahl, seks til Johanne Henriksen og fem til Laila Sortland. De tre kom så med på listen som nummer 2, 3 og 4, mens Lene Liebach fik femtepladsen," siger Frank Hedegaard.

Det aktive demokrati

"Jeg må derfor afvise alt snak om et kup. Det var det aktive demokrati i form af de 19 fremmødte medlemmer, der afgjorde placeringerne på listen. Inden mødet var der tilgået en mail til samtlige medlemmer, og derfor er der intet at komme efter."

Frank Hedegaard henviser også til, at dirigenten Anders Vistisen ledede opstillingsmødet efter vedtægterne og intet havde at bemærke.

"Jeg håber da, at Laila Sortland bliver i partiet og byrådsgruppen, men det er ikke min afgørelse. Jeg fortstår, at hun er skuffet, men jeg er uenig med hende i, at der var tale om et kup på opstillingsmødet, for det har intet på sig."

Publiceret 25 November 2020 12:00