Lysene i fregattens rig er på plads og spreder julestemning i december. pressefoto.

Lysene i fregattens rig er på plads og spreder julestemning i december. pressefoto.

Fregatten Jylland byder på julestemning, musejagt, særudstilling og jubilæumsrabat

Fregatten Jylland er blevet rigget til til julestemning med lys og julekonkurrence

Af
Anette Bonde

jul Siden 20. november har Fregatten Jyllands rig været pyntet med lys, der har spredt julestemning i novembermørket. De kan selvfølgelig også nydes i december, hvor der også er pyntet mange andre stedet, både inden- og udenskibs.

Jubilæumsrabat

"Hele fregattens bemanding har haft travlt med at skabe den rette julestemning," fortæller direktør Karin Buhl Slæggerup.

Fra 1. december holdes der hverdagslukket. Til gengæld bliver der julet igennem i weekender op mod jul klokken 10 - 16, blandt andet med salg af gløgg.

Fregatten har i år 160 års jubilæum siden stabelafløbningen i 1860 fra Holmen i København. Samtidig er det i år også 60 år siden, fregatten kom til Ebeltoft.

Det fejres med en særlig jubilæumsrabat året ud med nedsat entré. Entrén prisen er derfor sat til 60 kroner for voksne og 6 for børn.

Find musene

I november og december kan man komme på musejagt på fregatten. Hvis man derefter giver sit bud på, hvor mange der har gemt sig, kan man deltage i lodtrækningen om en stor julegavekurv. Det er også muligt at give sit bud på fregattens facebook-side. Musene har røde nissehuer på, så de skulle være nemme at finde.

De to første weekender i december er der aktiviteter i hele åbningstiden. De veksler mellem historisk introduktion om fregatten Jylland, en fortælling for børn om skibsdrengens liv om bord samt rebslagning.

Alle aktiviteter er gratis, når entrébilletten er betalt. Billetten kan i øvrigt benyttes til genbesøg i syv dage.

I øjeblikket kan man på fregatten opleve en særudstilling i form af et stort vægmaleri. Her kan man følge fregattens liv og dramatiske rejse siden søsætningen i 1860 og komme tæt på nogle af de mange skæbner, som har været del af fregattens historie helt tilbage til 1800 tallets sømænd og op til de skibstømrere, som nu 160 år senere sørger for at bevare fregatten og den maritime kulturarv, den repræsenterer.

Pænt besøgstal

Karin Buhl Slæggerup kan i øvrigt berette om et godt år for fregatten med et stigende besøgstal i forhold til sidste år. Dags dato har cirka 72.000 gæster gået igennem billetlugen. Det er cirka 10 procent mere end samme tid sidste år, hvor tallet for hele året var på knap 67.000.

Musejagten er gået ind på fregatten, og giver man sit bud på, hvor mange der er, deltager man i lodtrækningen af en stor jule-gavekurv. Pressefoto.

Musejagten er gået ind på fregatten, og giver man sit bud på, hvor mange der er, deltager man i lodtrækningen af en stor jule-gavekurv. Pressefoto.

Hun er også optimistisk i forhold til næste års besøgstal.

"Selv om vi gik tilbage til samme entrépris i efteråret efter hjælpepakkerne, havde vi også flere gæster. Til næste år vil der givetvis kommen en stagnation, når grænserne åbner igen, men samtidig har folk også fået øjnene op for, at det slet ikke er så tosset at holde ferie i Danmark. Så jeg er meget optimistisk. Til den tid vil vi også gå benhårdt efter grupper, hvad vi jo ikke har kunnet på grund af Covid-19."

Karing Buhl Slæggerup er derfor overvejende godt tilfreds. Dog kunne hun godt tænke sig snart at få vished for, at fregatten Jylland igen kommer på finansloven for de kommende fire år.

"Vi venter på afklaring i forhold til finansloven 2021. Det er vigtigt, idet det jo både har indflydelse på vores aktiviteter, vores planlægning og for vores medarbejdere."

Publiceret 28 November 2020 07:30