Har øget risiko for at få hjertekarsygdom:Mange type 2-diabetes patienter ved det ikke

Uvidenhed er uheldigt, da patienterne selv kan gøre meget for at forebygge hjertekarsygdom

Sygdom Type 2-diabetes og hjertekarsygdom hænger sammen. Voksne med type 2-diabetes har nemlig markant større risiko for at udvikle hjertekarsygdom. Og over halvdelen af dem, der lever med type 2-diabetes, dør af netop blodpropper, slagtilfælde, åreforsnævringer, hjertesvigt og andre hjertekarsygdomme

Alligevel ved 4 ud af 10 af de midtjyske patienter med type 2-diabetes ikke, at de risikerer at udvikle hjertekarsygdom pga. deres diabetes. Det indikerer tal fra en undersøgelse blandt 907 danskere med type 2-diabetes - heriblandt 170 fra Region Midtjylland, foretaget af YouGov for Boehringer Ingelheim i Danmark

"Hjertet belastes meget, når man lider af type 2-diabetes. De skader på hjertet, som type 2- diabetes kan forårsage, kan starte tidligt. Derfor er det en vigtig del af diabetesbehandlingen, at man også passer på hjertet og holder øje med tegn på, om hjertet lider overlast på grund af diabetessygdommen," fortæller Thomas Dejgaard, læge og ph.d. ved Steno Diabetes Center Copenhagen i Region Hovedstaden., i en pressemeddelelse.

4 ud af 10 af alle adspurgte i undersøgelsen har allerede haft hjertekarsygdom, og halvdelen har haft typiske symptomer på det – dvs. brystsmerter, tiltagende åndenød eller hævede ankler.

Lidt over halvdelen af de midtjyske respondenter har da også ifølge undersøgelsen talt med en læge eller sygeplejerske om risikoen for hjertekarsygdom forbundet med type 2-diabetes. Men resten svarer enten, at de ikke har, eller at de ikke ved / husker det.

"Det er bekymrende, at mange med type 2-diabetes ikke har talt med deres læge om risikoen for også at udvikle hjertekarsygdom. De kan derfor gå rundt med ubehandlet hjertekarsygdom," fortæller Thomas Dejgaard.

En af de patienter, der har talt med sin læge, er 48-årige Anja Kraft fra Ryomgård på Djursland, der lever med type 2-diabetes.

"Det gav lidt bekymringer, efter lægen fortalte mig om hjertekarsygdomme som følgesygdom til type 2-diabetes. Men når nu jeg er gjort opmærksom på det, er det faktisk rart at vide, fordi jeg selv kan gøre noget ved det," fortæller hun.

Det er vigtigt, at personer med type 2-diabetes og hjertesygdom er opmærksomme på at kontrollere deres blodsukker, blodtryk og kolesterol samt at forebygge forværring, f.eks. ved hjælp af lægemidler. Derudover er det afgørende, når man skal passe på sit hjerte, at man lever sundt, motionerer og undlader at ryge. Der er også afgørende hjælp at hente hos lægen, som kan hjælpe med at beskytte hjertet. For det er nemlig muligt at forebygge hjertekarsygdom, selvom man har type 2-diabetes.

gs

Publiceret 29 November 2020 13:30