Kommentar: Borgerrådgiver - blot endnu en omgang julesylte

Af Lars Norman Thomsen, lokalredaktør:

Det var forfriskende i starten af denne byrådsperiode, at byrådets benjamin, SFs Morten Siig Henriksen, bad om at få forslag direkte på byrådets dagsorden. Det kan ethvert byrådsmedlem gøre uden, at ham, der laver dagsordenen, borgmesteren, kan gøre anskrig. Unge Morten Siig Henriksen havde tydeligvis en mission med sit byrådsarbejde. Han ville arbejde for at få unge til at interessere sig for lokalpolitik.

Den unge stud.scient.pol. havde en sag, som han brændte for at fremme i byrådet. Morten Siig Henriksen vovede at brænde igennem med både gode argumenter og ivrigt gestikulerende arme.

Det var ikke for at markedsføre hverken SF eller sig selv, at Morten Siig Henriksen gik i brechen for at få unge tættere på lokalpolitik. Snarere et dybfølt ønske om at fortælle de gamle ronkedorer i byrådet, at de ved at dreje på nogle knapper kunne være med til at få unge tættere på lokalpolitik. Respekt for det. At det så virker som om ungersvenden er brændt lidt ud siden og ikke længere besidder de første års lyst til at debattere og gøre en forskel, kan man kun begræde.

Dansk Folkepartis enlige medlem, Ebba Grethe Møgelvang, har taget tråden op efter Morten Siig Henriksen med at få sager direkte på byrådets dagsorden. Hun kom i byrådet 1. maj 2020, og man må medgive hende, at hun på rekordtid har formået at vende op og ned på mange ting. To partifæller er blevet løsgængere og kæmper nu for at finde en politisk platform til kommunalvalget om 11 måneder.

Ebba Grethe Møgelvang excellerer selv i forslag til byrådet om alt fra udsmykning af byrådssalen i Dannebrogsfarver til plantning af et træ for hver nyfødt, der kommer til verden i Syddjurs. Selvfølgelig gør hun det for at skærpe sin politiske profil, men i modsætning til Morten Siig Henriksen savner man det glødende engagement, der får tilhørerne til at tro på, at der er noget substans bagved. Det stinker lidt for meget af symbolpolitik.

Det er jo fint, at hun foreslår ansættelse af en borgerrådgiver i Syddjurs Kommune, når nu regeringen og de øvrige partier bag næste års finanslov har afsat et trecifret millionbeløb til borgerrådgivningsfunktionen i kommunerne i de kommende år.

En borgerrådgiver skal bistå borgerne, når kommunikationen med forvaltningen kokser, eller når borgerne vil klage over kommunale afgørelser. I dag har 42 kommuner en borgerrådgiver. Borgerne kan godt nok klage over en kommunal afgørelse til Ankestyrelsen, men her er sagsbehandlingstiden alt for lang. I 2019 lå Ankestyrelsens sagsbehandlingstid på 126 dage i gennemsnit, og forinden har sagerne allerede haft en langvarig proces i de respektive kommuner.

Respekt til Ebba Grethe Møgelvang for at bringe forslaget om en borgerrådgiver på byrådets dagsorden.

Men i dette og i andre tilfælde havde det været bedre at få forslaget kvalificeret i et udvalg først. Det giver et bedre grundlag at føre debatten på.

I øvrigt er det en tanke værd at overveje, om endnu en rådgiver til borgerne blot bliver en omgang julesylte, der smager godt i julen, men som siden kalder på en brækspand. Hvorfor er det blevet så kompliceret at være borger i dette land, at der efterhånden er flere rådgivere om dit og dat end der er får på Færøerne?

Publiceret 28 December 2020 17:00