Den socialdemokratiske regionsrådsformand Anders Kühnau garanterer, at akutklinikken i Grenaa åbner igen, når coronasmitten tillader det.

Den socialdemokratiske regionsrådsformand Anders Kühnau garanterer, at akutklinikken i Grenaa åbner igen, når coronasmitten tillader det. Foto: Region Midtjylland

Anders Kühnau: "Jeg forstår ikke kritikken fra Djursland"

Regionsrådsformanden garanterer genåbning af akutklinik i Grenaa, når coronasmitten tillader det

Af
Søren Andersen

GRENAA Hvis der var valg til regionsrådet her i januar og ikke først til november, var det sikkert nødvendigt for den socialdemokratiske regionsrådsformand Anders Kühnau at hæve paraderne, hvis han kom til et valgmøde på Djursland. For her er kritikken hård mod Anders Kühnau, der kort før jul på egen hånd besluttede at lukke akutklinikken i Grenaa Sundhedshus - akkurat som det skete i Silkeborg, Skive og Ringkøbing. Og siden fik lukningen forlænget yderligeretil 24. januar i regionens forretningsudvalg, hvor kun to fra Dansk Folkeparti stemte imod.

Det betyder 60 kilometers kørsel hver vej, hvis der er behov for skadestue i Randers, ligesom også vagtlægefunktionen på Grenaa Sundhedshus er lukket. Og hvor sygeplejersker så lige nu heller ikke assisterer ved blodtransfusioner, infusioner af antibiotika, væske til gravide, påsætter blodtryks- og hjerte apparater, samt passer et gynækologisk og et ortopædisk ambulatorium.

Alle de ting lukkes nemlig sammen med akutklinikken.

Ekstraordinær situation

"Hvis jeg skal være helt ærlig, så forstår jeg ikke kritikken fra Djursland, for corona og covid-19 stiller os i en helt ekstraordinær situation, hvor vores sygehuse presses i form af så mange inlæggelser, at vi ikke kan følge med, og derfor har vi været nødt til at sikre os al den arbejdskraft, som vi kan. Og det har været helt nødvendigt at flytte personale fra de akutklinikker, som vi kan se ikke er brugt ret meget under corona," siger Anders Kühnau.

Han finder det nødvendigt at gentage klart og tydeligt, at lukningen i Grenaa og de tre andre byer kun er midlertidig og garanterer en genåbning, når coronasmitten tillader det igen.

"Jeg tror faktisk godt, at de fleste borgere godt kan se det fornuftige i det, og jeg er da glad for, at det kun er Dansk Folkeparti i regionsrådet, der ikke vil bakke op, så jeg må sige, at politisk er der bred enighed om beslutningen.

Men hvordan har du det, når man i radioen hører om et ældre ægtepar, der nytårsaften har behov for lægevagt og bliver bedt om selv at skaffe transport - og derfor endte med en taxaregning på 2500 kroner?

"Hvis man har behov for kørsel til noget akut, så er der mulighed for at få det klaret. Jeg må understrege, at det ikke gælder i alle tilfælde, men der er da også mulighed for at benytte offentlig transport, og for eksempel er Flekstransport en billigere mulighed end at tage en taxa," siger Anders Kuhnau.

Transport i arbejdstiden

Han er ikke på stående fod i stand til at svare på, om den tid, som personalet fra akutklinikken i Grenaa skal bruge på transport til deres midlertidige arbejde i Randers, tæller med i deres arbejdstid.

"Jeg ved, at reglerne ikke er ens for alle sygehuse i regionen, men der er jo også sygeplejersker, som normalt kører fra deres bopæl i Randers til Grenaa for at arbejde på akutklinikken - og de kan så spare den transport lige nu," siger Anders Kühnau.

Han er klar til at komme djurslændingene i møde på et andet højaktuelt område, nemlig coronavaccination. Her har Region Midtjylland etableret vaccinationscentre i de store byer Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro - og altså ingen på Djursland.

"Det er staten, der har pålagt os at åbne i de største byer, men jeg så da gerne flere vaccinationscentre, og jeg har bedt forvaltningen undersøge muligheden for at åbne for decentrale løsninger. Det kunne jo så være i Grenaa Sundhedshus, men jeg ser mere for mig en løsning, hvor de praktiserende læger indgår og står for vaccine lokalt, så vi kan spare mange borgere for en unødvendig lang transport for at blive vaccineret mod covid-19," siger Anders Kühnau.

Har de praktiserende læger tiden til det?

"Ja, det har de. Jeg har set, at nogle har foreslået, at vi bruger behandlersygeplejersker til den opgave, men dem er der i langt højere brug for i akutmodtagelserne, hvor der for tiden ankommer mange patienter. Det vil også være de praktiserende læger, der skal stå for den nødvendige oplæring, og så kan de lige så godt vaccinere selv.

Hvornår vil du kunne melde en løsning ud?

"Jeg har bedt forvaltningen om at arbejde hurtigt i denne sag, for der er ingen grund til, at borgerne skal bevæge sig unødvendigt langt for at blive vaccineret, men også forvaltningen arbejder i disse dage under et hårdt pres lige nu," siger Anders Kühnau.

Publiceret 07 January 2021 15:56