Claus Wistoft apellerer til, at den borgerlige side på Christiansborg glemmer alt om store egoer og i stedet samles om et konkret borgerligt projekt: Hvordan sikrer vi Danmark og velfærdssamfundet, når kæmperegningen efter corona-krisen skal betales

Claus Wistoft apellerer til, at den borgerlige side på Christiansborg glemmer alt om store egoer og i stedet samles om et konkret borgerligt projekt: Hvordan sikrer vi Danmark og velfærdssamfundet, når kæmperegningen efter corona-krisen skal betales

Claus Wistoft: "Find nu på noget andet at lave Lars Løkke"

Det er ubestrideligt, at Lars Løkke Rasmussen har været en fantastisk politiker, men hans tid er omme, og det skal han have formatet til at erkende, lyder det fra Venstres mastermind i Syddjurs, tidligere borgmester Claus Wistoft

Af
Lars Norman Thomsen

POLITIK Har det nogen betydning overhovedet lokalpolitisk, at Venstre på Christiansborg lige nu opfører et stykke absurd teater grænsende til det surrealistisk fabulerende, som ikke engang genrens mestre, Samuel Beckett og Eugène Ionesco, havde fantasi til at orkestrere?

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen udmeldelse af Venstre efter 40 års medlemskab og mange frontpositioner i partier fra tiden som helt ung VU-formand og til nu. Inger Støjbergs afgang fra næstformandsposten og flirten med den nationalkonservative bølge, hvor Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, dele af Liberal Alliance, dele af Konservative og dele af Venstre i forvejen kæmper om at overbyde hinanden..

"Nu er lokalpolitik noget andet end landspolitik, heldigvis," siger Venstres gruppeformand Claus Wistoft, der 16. november for fjerde gang i træk topper Venstres liste ved et kommunalvalg.

"Lokalpolitik er langt mere personligt. Det ser vi bl.a. ved den måde, som folk stemmer til kommunalvalg. Jeg tror, at 85-90 procent af de stemmer, som Venstre i Syddjurs opnåede ved valget i 2017, gik til en af vores kandidater og ikke bare til listen."

Når det så er konstateret, så har det selvfølgelig en indvirkning på et kommunalvalg, hvis et partis ledende folk på Christiansborg blamerer sig og ophøjer personen til at være langt vigtigere end det politiske projekt.

"Selvfølgelig er der en kobling til lokalpolitik. Jeg har bare svært ved at vurdere, hvor meget, og det er jo efterhånden blevet sådan i politik, at der inden kommunalvalget kan komme andre historier om andre partier og personer, som får vælgerne til helt at glemme, hvad der lige nu foregår i Venstre," påpeger den tidligere Syddjurs borgmester.

"Selv om verden er impulsiv som aldrig før, så har jeg trods alt et håb om, at vælgerne er de klogeste og vil honorere de partier og politikere, der i en årrække har taget et stort politisk ansvar, også i Syddjurs Kommune."

Træt af de store egoer

Selv havde Claus Wistoft i en yngre udgave en drøm om at få en stol på Christiansborg, men han blev 'den lille', da han i august 2012 udfordrede Djurskredsens daværende V-folketingsmedlem Anne-Mette Winther Christiansen.

I stedet blev han i 2014 borgmester i Syddjurs, og skuffelsen over, at det aldrig blev til et Christiansborg ridt fortog sig hurtigt.

I dag begræder han udviklingen på Borgen.

"Jeg har i lang tid været træt af de alt for mange store egoer, der efterhånden fylder Christiansborg. De fylder alt for meget i forhold til det, som det bør handle om, politik og løsninger. En meget træls udvikling, og det gør det uhyre svært at være et parti."

"Inger Støjberg er et godt eksempel. Hendes ego blev også vigtigere end sagen."

Forsvind Løkke

Claus Wistoft har altid været en stor beundrer af Lars Løkke Rasmussen, og de politiske præstationer, som den forhenværende statsminister har leveret. Derfor finder han det også beskæmmende, at Løkke tilsyneladende ikke vil erkende, at hans tid er omme.

"I min optik skal Løkke finde på noget andet at lave. Han har haft sin tid og været en fantastisk politiker, men der var en årsag til, at man i Venstre valgte ham fra som formand. Simpelthen fordi, at han ikke længere var i sync med partiet."

"Løkke kan glemme alt om at danne et nyt parti, for det har ingen fremtid, og i forvejen har vi rigeligt med partier på den borgerlige fløj."

"Gamle hanelefanter skal holde deres mund. Det håber jeg også, at jeg selv kan, når den tid kommer. Ellers vil der sikkert være nogle i mit bagland, der vil minde mig om det."

Et borgerligt projekt

I stedet for det ævle bævle lirum larum, der foregår i Venstre og andre steder i den blå lejr, opfordrer Claus Wistoft til samling om et fælles borgerligt politisk projekt.

"Stop med at skændes om udlændingepolitikken. Den er jo blevet mainstream og ikke længere et bærende politisk tema. Brug i stedet krudtet på at formulere politiske tanker om, hvad der skal ske efter corona-krisen. og kom med svar på, hvordan vi skal betale den kæmpestore regning, som vi alle ved kommer på et tidspunkt."

"Hvordan bevarer vi vores velfærdssamfund, for det kan ikke fortsætte, som det kører nu med at pøse Nationalbank penge ud i samfundet. Det er det spørgsmål, som de borgerlige partier bør kunne samles om at komme med svar på som et fælles borgerligt projekt."

Publiceret 07 January 2021 17:36