Lars Norman Thomsen, lokalredaktør

Lars Norman Thomsen, lokalredaktør

Kommentar: Socialdemokratiet havde en strategi og troede på den til vejs ende

Af Lars Norman Thomsen, lokalredaktør:

"Socialdemokratiet har et strategiudvalg, men ingen strategi."

"Partiets borgmesterkandidat farer rundt i hele kommunen og lover guld og grønne skove til alle".

"Socialdemokratiet fører valgkamp 365 dage om året."

Tre udsagn, som jævnligt fremføres fra politiske konkurrenter og modstandere, når de er i deres mest morbide hjørne i det særlige humoristiske rum, som er en del af lokalpolitik.

Men med det kommende kommunalvalg for øje må det være tilladt at minde om, hvorfor Socialdemokratiet fik fremgang ved kommunalvalget i 2017. En fremgang, der gav partiet borgmesterposten.

Inspirationen var rent faktisk det arbejde, som blev leveret i foråret 2017 i det §17.4 udvalg bestående af politikere og borgere som havde til opgave at gentænke borgerinddragelse.

En af udvalgets konklusioner var, at hovedparten af borgerne i Syddjurs og andre kommuner allermest har fokus på det, der foregår i deres eget nærområde og meget mindre det, der løber af stablen i andre områder af kommunen.

Stik passerrnålen i borgerens matrikel, sæt radius til fem kilometer og tegn så din cirkel.

Inden for cirklen ligger borgerens primære interessefelt.

Det er herfra, at hans verden går. Nærmest en urørlighedszone, hvor der gerne må ske udvikling og større forandringer, men ikke noget, som vælter verden.

Denne lære tog Socialdemokratiet til sig og gjorde til sin tydelige strategi i valgkampen.

Hver kandidat fik til opgave primært at vise flaget i egen urørlighedszone og ansvaret for der at samle det nødvendige antal stemmer til at sikre sit eget valg.

Det lå ikke i kortene, at borgmesterkandidat Ole Bollesen skulle markedsføres i en veltunet præsidentkampagne.

Selv om der selvfølgelig var forventninger til, at borgmesterkandidaten kunne trække et antal personlige stemmer, der i sidste ende kunne være afgørende for at der kom et ekstra mandat i hus.

Kigger man på valgresultatet i 2017 får man syn for sagen.

Godt nok samlede Ole Bollesen over 1.000 stemmer, men der var langt op til de to stemmeslugere, Claus Wistoft (V) og Kirstine Bille (SF), som alene med deres stemmetal trak mindst et par partifæller ind i byrådet.

Socialdemokratiets stemmer var mere jævnt fordel på kandidaterne.

Et overbevisende indikation af, at den fastlagte strategi holdt vand og blev gennemført uden større vaklen i geledderne.

Kommunalvalg afgøres bl.a. af, om man har en vision, en strategi, og tør tro på den hele vejen til valglokalerne lukker.

At så Socialdemokratiet mødte mere velforberedte og realistiske frem til valgnattens forhandlinger end ved valgene i 2009 og 2013 var med til at fuldende billedet af en veludført strategi.

Keine Hexerei nur Behändigkei?

Jo, det er fint med en veludtænkt strategi, som der er total opbakning til. Men der skal også være tilpas med mennesker til at eksekvere den. Det havde Socialdemokratiet, fordi partiets historiske traditioner betyder, at baglandet er klar til at rykke og mobilisere, når der bliver kaldt."

Publiceret 15 January 2021 17:00