Paketskibet Skødshoved blev bygget i 1907 og sejlede mellem Mols og Aarhus indtil Første Verdenskrig. Privat foto.

Paketskibet Skødshoved blev bygget i 1907 og sejlede mellem Mols og Aarhus indtil Første Verdenskrig. Privat foto.

Skødshoved: Skibet er ladet med fællesskab

De femten aktive medlemmer af Foreningen Skødshoveds Venner står skulder ved skulder om vedligeholdelse og sejladser

Af
Anette Bonde

frivillig Veteranskibet Skødshoved er Danmarks allersidste af de paketskib, der før i tiden fragtede gods og passagerer. I dag er sejlture med Skødshoved populær hos sommerturisterne på Djursland og private og virksomheder, der chartrer skibet.

Foreningen Skødshoveds Venner tæller cirka 65 medlemmer, og heraf er de cirka femten aktive. De varetager vedligeholdelsen af skibet og står for sejladserne.

En af dem er Mogens Gregersen, der ved et tilfælde kom med i, hvad han priser som et fantastisk fællesskab.

En skøn aften-sejltur

Mogens Gregersen har boet i Ebeltoft i 25 år og har ikke tidligere været aktiv i områdets foreninger. Det er blot blevet til lidt vejlaug og tilskuer til diverse arrangementer.

Sankt Hans-aften sidste år nød han en cykeltur på havnen. Her mødte han en nabo, der er med i gruppen omkring Skødshoved, og samme aften blev han inviteret med på en skøn tur rundt i vigen.

"Vejret var vidunderligt og det var nogle rigtig dejlige mennesker, der deltog. Tydeligt at se, at det var folk med kærlighed til byen, havet, lugten af træ og tjære og fællesskabet," fortæller han.

Det blev indgangen til hans engagement i skibet, hvor han nu tæller blandt de aktive. Han er således med til at vedligeholde skibet, sejle med turister, chartersejlads, famileudflugter, firmaudflugter, askespredning etc.

"Jeg tror, mange ikke er klar over, at vi kan sejle udfugter til meget favorabel pris."

Unikt havnemiljø

Mogens Gregersen er ikke kun glad for fællesskabet blandt de aktive i Skødshoveds Venner, han er også fascineret af det fine og unikke havnemiljø i Ebeltoft, der udover Skødshoved også rummer mange andre fine eksemplarer af velholdte træskibe. Det er blandt andet den gamle ålekvase Rigmor og det stolte skib sejlskib Solvang.

"Dette miljø må og skal bevares. Det gælder ikke kun træskibene. De karakteristiske sorttjærede skure på ydersiden er unikke. Og beddingen med tilhørende skure og spil er et klenodie fra en svunden og aktiv tid. Dets fremtid er usikker, hvis ikke aktive ildsjæle bakker op om en bevarelse," understreger han og peger eksempelvis på, at gennemsnitsalderen blandt de aktive i Skødshoveds Venner er ved at være temmelig høj.

Nyder fællesskabet

Han har personligt fået rigtig meget ud af at være aktiv i dette miljø. Det har også udmøntet sig i mange gode venner, der ligesom han selv nyder fællesskabet.

"Og samtidig værner og bevarer noget så vigtigt for byen og turismen som Skødshoved og de andre gamle skuder og skure i havnen."

Derfor appellerer han til, at flere vil støtte op som aktive omkring Skødshoved og miljøet i fiskerihavnen.

"Jeg kan garantere, at I vil få mange gode oplevelser. Og i arbejdet som aktiv er der hverken mødepligt eller stempelur."

Læs også side 10.

Publiceret 16 January 2021 10:30