Fascination af windsurf: Over 60 medlemmer i løbet af to år

Ebeltoft Windsurf Klub er klar til ny sæson

Af
Anette Bonde

surf Det er bidende koldt denne januardag. Alligevel er Birger Wedendahl ude med sit surfbræt i Ebeltoft Vig. Han er vild med at surfe, og han er vild med netop Ebeltoft Vig. Selv om han har surfet på mange fine surfspots  rundt om i verden, er Ebeltoft ét af de bedste, han kender.

"Det er Danmarks smukkeste sted. Her er en fantastisk kulisse med Fregatten, Mols Bjerge og den lille købstad. Det har virkelig international kvalitet."

'Surfers paradise'

Birger Wedendahl kalder også vigen for 'Surfers paradise' alene på grund af naturen. Det er for eksempel den eneste vestvendte kyst i Østjylland, hvilket giver en helt særlig vindeksponering. Det betyder også noget for sikkerheden, idet det jo så er pålandsvind.

Samtidig er bundforholdene perfekte for nybegyndere, idet man kan bunde langt ude på vandet. Og vanddybden længere ude betyder, at man her kan sejle på foil, hvor man svæver henover vandet.

Men der er også andre fine steder på Djursland, fortæller han, blandt andet Gjerrild, Fornæs, Øer, Vibæk, Bogens, Begtrup og Knebel Vig.

Klub i to år

For et par år siden tog Birger Wedendahl sammen med Nis Buck Holdt fra Sejlklubben Ebeltoft Vig initiativ til at stifte Ebeltoft Windsurf klub som en afdeling af sejlerklubben. Af Syddjurs Kommune fik de til en start stillet et halvt skur på p-pladsen ved Rampen til rådighed med løfte om eventuelt senere at komme ind på selve posthuset. Samtidig søgte de fondsmidler til indkøb af begynderudstyr.

Birger Wedendahl er taknemmelig for al den gode støtte, de fik, både fra Syddjurs Kommune, fonde og byens erhvervsdrivende.

I dag er klubben rykket ind i selve Rampen.

"Det er som skabt til windsurf. Der er god plads, det ligger tæt på vandet og lige ud for et super godt surf-spot."

Stor aldersspredning

I løbet af det første år havde 30 surfere tegnet medlemsskab af Ebeltoft Windsurf Klub, og i løbet af 2020 er tallet kommet op over 60, flest fra Djursland, men der er også medlemmer fra Beder, Højbjerg, Randers etc..

Aldersmæssigt er der stor spredning. Det er både børn, unge og modne mennesker, der vælger at surfe. Også familier med børn ned til ni år nyder at tumle sig på vandet.

Sidste år var der fem undervisningshold opdelt efter alder, og der var hold på vandet hver dag klokken 17 - 19 i sæsonen forår og efterår. På grund af de mørke eftermiddage i oktober blev der også taget weekender i brug. Også elever fra Ebeltoft Skole har haft valgfags-undervisning i windsurf, og elever fra Tirstrup Efterskole har været på besøg over et par dage.

Sæsonen starter igen til april med syv hold på forskellige niveauer. Et nyt tiltag er miniputhold for 8-10 årige med deres forældre og et foil-hold. I juni kommer også elever fra Ebeltoft Ungdomsskole til et otte-timers begynderkursus.

29. og 30. maj afholder Dansk Brætsejlerorganisation et nationalt stævne hos Ebeltoft Windsurf Klub med deltagelse af den nationale elite og flere internationale navne.

Fart, motion og natur

Birger Wedendahl er tidligere gymnasielærer med bopæl i Aarhus, og har surfet i 40 år, også mange andre steder end i Danmark, blandt andet i Sydamerika, De Canariske Øer, Frankrig og England. 

For cirka 25 år siden var han med til at stifte Aarhus Windsurf Klub, der i dag har over 200 medlemmer. Da han blev pensioneret for tre år siden flyttede han og hans hustru til Ebeltoft, tiltrukket af vandet og de gode muligheder for surf.

Han er på vandet, lige så tit han kan. Det er ren fascination.

"Det er fantastisk motion, hvor man samtidig får naturoplevelser, kondition, styrke og fascination af udstyret, når man flyver hen over vandet med op til 60 kilometer i timen. Du kan ikke komme tættere på naturens elementer - du har vinden i hænderne og vandet under fødderne."

Publiceret 21 January 2021 10:00