Syddjurs: Boligejere skal betale mindre i boligskat

I Syddjurs kommer en gennemsnitlig boligejer i 2021 til at betale 730 kroner mindre i ejendomsværdiskat og det samme beløb i grundskyld, ifølge beregninger fra Nordea Kredit

Af
Lars Norman Thomsen

SYDDJURS Alle boligejere vil opleve ændringer i deres boligskat i det kommende år. For langt de fleste er der udsigt til besparelser, men for andre skal der graves dybere i lommerne.

Satsen for beregning af ejendomsværdiskat nedsættes fra 1,0 procent til 0,92 procent for den del af beregningsgrundlaget, der er mindre end 3.040.000 kr., med virkning fra og med indkomståret 2021 og frem til vedtagelsen af et kommende lovforslag om boligbeskatningen fra og med 2024.

Nordea Kredit har regnet på, hvad ændringerne betyder for en gennemsnitlig boligejer i Syddjurs Kommune.

”Alle boligejere slipper billigere i ejendomsværdiskat i 2021, da ejendomsværdiskattesatsen sænkes fra 1 procent til 0,92 procent, men da grundskylden (ejendomsskatten, red.) samtidig stiger i 32 kommuner, er det ikke alle boligejere, der skal betale mindre,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

En ejendomsvurdering er den vurdering, som skattevæsenet laver af, hvad din bolig er værd. Vurderingen har betydning for, hvor meget du betaler i skat.

I Syddjurs Kommune kommer en gennemsnitlig boligejer til at betale 730 kroner mindre i ejendomsværdiskat og det samme beløb i grundskyld. Boligejerne opnår på den måde en samlet besparelse i boligskatten på 730 kroner i 2021. Det viser beregninger lavet af Nordea Kredit på baggrund af oplysninger fra SKAT.

Den største besparelse

Aftalen om at sænke ejendomsværdiskattesatsen blev indgået af et bredt flertal i Folketinget i maj sidste år og kommer alle boligejere til gode. På landsplan vil en gennemsnitlig boligejer opleve en besparelse på 970 kroner i ejendomsværdiskat, men der er stor forskel fra kommune til kommune.

”Overordnet set er det husejerne i kommuner med høje boligpriser, der får den største besparelse i kroner og øre, mens besparelsen er noget mindre i land- og yderkommunerne,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann og tilføjer:

”Kommunerne med den største absolutte besparelse er således tæt besat af kommuner i og omkring København. Først på en 20. plads og en 36. plads kommer de første henholdsvis jyske og fynske kommuner med på listen. Syddjurs Kommune kommer ind på en 40. plads,” siger hun.

Regningen til ejendomsværdiskat indgår i boligejernes skatteopgørelse, og boligejerne får derfor glæde af den sænkede ejendomsværdiskattesats, fordi de får udbetalt lidt flere penge hver måned efter skat i det kommende år.

Samlet set er der otte kommuner, hvor en gennemsnitlig boligejer skal betale mere i samlede boligskatter i 2021. I de resterende 90 kommuner har boligejerne udsigt til en lavere boligskat. 

Der findes to slags boligskatter:

  • Ejendomsværdiskatten. Den betaler man ud fra den offentlige vurdering af ens ejendom, inklusive grund og bygninger. Ejendomsværdiskatten trækkes over ens årsopgørelse
  • Grundskyld eller ejendomsskat. Den betaler man ud fra grundværdien. Det er den værdi, ens grund har, hvis der ikke stod en bygning på den. Grundskyld opkræves januar og juni via eboks
  • Regningen til grundskyld udregnes som grundskyldspromillen ganget med grundens værdi. Grundskyldspromillen fastsættes af kommunen og udgør mellem 16 og 34 promille. I Syddjurs er den 33,8 promille

Publiceret 21 January 2021 19:00