Tidligere rektor Søren K. Lauridsen, Ugelbølle, den ene af bogens forfattere. Arkivfoto

Tidligere rektor Søren K. Lauridsen, Ugelbølle, den ene af bogens forfattere. Arkivfoto

Ny bog om Jydsk Pædagog-Seminariums historie

bog Tidligere uddannelseschef og souschef Leif Vestergaard og tidligere rektor Søren K. Lauridsen har gennem nogle år arbejdet med at skrive historien om Jydsk Pædagog-Seminarium, som indtil 2015 var placeret på Skejbyvej i Risskov. Nu udsendes første bind, som omfatter historien fra 1933 til 1993.

Historien omfatter både seminariets institutionshistorie fra stifteren, den legendariske kvindesagskvinde Margrethe Christiansen og videre frem til seminariets deling i et fritidspædagogseminarium med Marie Kjeldsen som rektor og et fortsat børnehaveseminarium med Margrete Jørgensen, Alfa Tofft og senere Finn Rasmussen som rektorer.

Men ligeså væsentlig er bygningshistorien fra Jydsk Børnehave-Seminariums stiftelse i Folkebørnehaven i Hjarnøgade 9 i Aarhus, over tiden under 2. verdenskrig på 4. sal i Borggade 16 og videre til tiden med egne bygninger på Fuglesangs Alle i det vestlige Aarhus. Og endelig fra 1983 udflytningen til seminariebyggeriet tegnet af arkitektfirmaet Friis & Moltke på Skejbyvej 29 i Risskov, som nu er jævnet med jorden.

Den tredje vinkel i bogen er uddannelseshistorien om de forskellige børnehave- og fritidspædagoguddannelser fra den første statslige godkendelse i 1953 og foreløbig frem til den nye fælles pædagoguddannelse, der blev startet i 1992.

Bogen indeholder endvidere register, litteraturliste og en personaleoversigt. Bogen udsendes med økonomisk støtte fra Jydsk Pædagog-Seminariums Fond.

Anden del omhandler institutionshistorien fra 1993 til 2007, hvor seminariet bliver en del af VIA University College, og bygningshistorien ind til seminariet nedlægges i 2015. Anden del forventes udgivet i 2022.

mj

Publiceret 23 January 2021 08:00