Mols og Helgenæs: Der skal skabes plads til både natur og naturelskere

Tilgængelig Natur Gruppen vil bevare og forbedre adgangen til naturen på Mols og Helgenæs

Artiklens øverste billede
Tilgængelig Natur Gruppen blev stiftet for tre år siden for at få en dialog om indhegning og færdsel i naturen. Privat foto.

natur "Indtil for 10-15 år gik græssere som køer, heste og får i mindre folde, og borgerne kunne færdes over alt på Mols og Helgenæs uden om foldene. I dag er naturen hegnet ind i store folde, og dem der ikke bryder sig om at gå mellem dyrene, holdes væk."

Linda Klindrup og Søren Svensson forklarer baggrunden for Tilgængelig Naturgruppen ( TNG ), som de begge er en del af. TNG er en gruppe under Mols i Udvikling, der arbejder for at bevare og forbedre adgangen til naturen på Mols og Helgenæs for alle. 

De forklarer, at gruppen repræsenterer lokalbefolkningen og er talerør for borgerne, blandt andet ved at den indsamler holdninger, oplevelser mm fra folk i området. Det er både skoleelever, dagplejere og børnehaver, vandringsmænd, cyklister, ryttere, hestevogne, hundeluftere, joggere/motionsløbere og mountainbikere.

Fra små folde til storfolde

TNG startede for tre år siden på baggrund af den større og større udbredelse af storfolde og hegning i Mols Bjerge. Storfoldene opstod på grund af Naturstyrelsens sammenlægning af de mindre eksisterende folde og samhegning med Den Danske Naturfonds arealer. Hegningen skete uden hverken dialog med eller besked til borgerne i området, og TNG er derfor stiftet som en dialogpartner for netop Naturstyrelsen og Den Danske Naturfond (og Molslaboratoriet?).

Samlingen af de mindre folde betød, at store dele af de ekstistererende stier og veje nu pludselig befinder sig inde i indhegninger med flokke af græssende køer og heste. 

"I dag er der kun nogle små pletvise områder tilbage at færdes på, hvis ikke man skal gå på de store grusveje eller inde i foldene hos græssende køer og heste," forklarer Linda Klindrup og tilføjer, at det tidligere mest var får, der gik inde i foldene.

"Mange brugergrupper oplever nu at blive hegnet ude af det område, som de var vant til bruge til rekreation og transport, med mindre de tør færdes inde i foldene."

Kunne være gået galt

Der er adgang, men skiltningen fraråder at bevæge sig hurtigt eller støjende samt holde sig på afstand af dyrene. Hunde skal holdes i kort snor.

"Dagplejere, skoleklasser, mountainbikere, ryttere, joggerne etc. blev derved reelt forhindret adgang, Så det er ikke uden risiko, og den er svær at tage på sine skuldre, hvis man for eksempel står med en skoleklasse på 20 elever."

Søren Svensson fortæller, at TNG har fået kendskab til rigtig mange tilfælde, hvor det kunne være gået galt i mødet med køer og heste - mange flere end der er kommet frem i dagspressen. Samtidig er det uforudsigeligt, hvordan den samme dyreflok reagerer - én dag lader den måske en familie med hund gå igennem, og næste dag samler den sig truende om to ryttere. Det er hvad Linda Klindrup selv har oplevet.

Fælles løsninger

Det er TNG gruppens formål at skabe dialog mellem lodsejerne, naturstyrelsen, Den Danske natur Fond, Molslaboratoriet samt Nationalparken, Friluftsrådet og Syddjurs Kommune om fælles løsninger til gavn for naturen, og samtidig medvirke til, at brug af naturen kan ske på en sikker måde. Der har været knaster undervejs, og gruppen er derfor ændret fra fællesmøder med TNG til, at dialogen sker med lodsejerne for sig. 

TNG har dog sammen med Naturstyrelsen kunnet finde imødekommenhed og basis for samarbejde, og sammen med den lokale repræsentant Jan Højland er det blevet til flere gode løsninger, fortæller Linda Klindrup og Søren Svensson. Der er eksempelvis blevet ændret på hegnslinier, lavet forsøg med kooridorer i folde, så man kan færdes frit på tværs af fold, og etableret nye stier udenfor folde. Og flere gode løsninger er på vej, oplyser de.

Nationalparken har ligeledes efter dialog med gruppen tilføjet en mulighed i Nationalparkens App for at se, hvilke folde der i perioder er uden køer og heste.

En gruppe borgere på Mols har desuden lavet en underskriftindsamlingen 'Det er også vores natur, giv os Mols bjerge tilbage' for at lokale skal have medindflydelse på lokal natur. 500 underskrifter blev afleveret til Syddjurs kommune i juni måned, og borgerne afventer nu at et lovet møde bliver afholdt.

Også andre steder i landet er der opstået diskussion om hegning og friluftsliv. Tilgængelig Natur-Gruppen er derfor nu blevet en del af et større netværk på landsplan, der arbejder for samme sag.

"Vi i gruppen håber at den politiske bevågenhed vil få fokus på at finde løsninger, der både tilgodeser biodiversitet og friluftsliv."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.