Ebeltoft i Udvikling: Kyststien skal binde de gode oplevelser sammen

Kyststigruppen arbejder blandt andet med med at få en kyststrækning, en midtby og en hverdagsby til at spille sammen i fremtiden

Artiklens øverste billede
Den Kommunale Halvø

EBELTOFT Kyststigruppen arbejder sammen med de øvrige grupper med at forbinde Ebeltoft med Nationalparkens natur både syd og nord for byen. Projekterne i Ebeltoft i Udvikling ligger som perler på en snor og giver en variation af oplevelser langs kysten og op mod byen. Stien fungerer som en stærk rygrad, der samler oplevelserne til en helhed.

Kyststien som oplevelsesrute

"Turen ad kyststien går snart gennem åbne vidder med frit udsyn over vandet og til Mols Bjerge og snart gennem mere intime byrum, hvor erhvervsliv og fritidsliv udspiller sig. Mindre stier på havnearealerne kobler sig op på Kyststien, og giver mulighed for, at nysgerrige kan tage afstikkere og dermed forlænge turen," anfører Kystigruppen i et notat.

Anne Marie Poulsen og Henrik Skovbjerg er lokale talspersoner for Kyststigruppen.

Kyststigruppen anbefaler:

  • at forbindelsen langs kysten - fra Skudehavnen i syd til forbi hotellet i nord - accentueres og gives identitet/genkendelse (via belægning, belysning, beplantning) i hele forløbet, således at alle de forskellige pladser, aktiviteter mv forbindes som ’perler på en snor’
  • at stiforløbet indtænkes / sammentænkes med en klimasikring af Ebeltoft
  • at ’overgange’ fra kyst til midtby bearbejdes og gøres tydeligere i forløbet

Udover arbejdet med selve stien er gruppens fokus at omdanne Den Kommunale Halvø til et rekreativt område med mulighed for bebyggelse til kulturformål. Halvøen benyttes allerede i dag af byens unge og af børnefamilier. Men området er forblæst og trist udformet. Derfor indebærer ønskerne, at der skabes læ og opholdsmuligheder. Halvøen, der er opstået af opfyld fra udgravningen af Fregatten Jyllands Træskibshavn, skal have et nyt og let kuperet landskabsdesign med stor artsrigdom af egnsspecifik fora og fauna. National Parkens ’Vild med Vilje- program’ kan med fordel bruges her.

"Vi ønsker at forbedre mulighederne for leg og rekreation. Legepladsen og broen mod vandet skal forbedres. Gruppen har desuden fået bevilget støtte til udarbejdelsen af et konkret skitseoplæg til den fremtidige brug og udformning af anlæg på Halvøen, og gruppens førsteprioritet ift. nye anlæg er en transformation af et stenet område ved Trafikhavnen, der ønskes udnyttet med trappeanlæg og picnicområde," fortæller Anne Marie Poulsen på vegne af Kyststigruppen.

Mennesker mødes

Derudover er der bevilget midler til projektet Bølgemarken, der bygges og sættes i drift i sommeren 2021 i Træskibshavnen. Bølgemarken består af en flydeplatform til dyrkning af muslinger og tang og skal understøtte foreningsaktiviteter og bidrage til udbredelse af almen dannelse gennem formidling af viden om havmiljø, havets ressourcer og bæredygtig kystkultur.

"Her på halvøen er der mulighed for at mærke kysten, havet og naturen, med byen i ryggen og Vigen og Mols Bjerge forude. Her kan mennesker mødes finde ro og tid til en samtale. Det er også her mørket, vinden og oplevelsen af at være fri af byen er en kvalitet. Havnerummet opleves i sin helhed og et par fyrtårne signalerer, at nu er vi hjemme," lyder det i notatet fra Kyststigruppen

Ambitionen er, at Halvøen bliver en integreret del af byen med en klar, selvstændig identitet, der byder på maritime oplevelser med solnedgang, transporthavn og træskibshavn, hvor ophold og hverdagsrekreation, havudsigt, læring om kystkultur og byfortælling er væsentlige oplevelser.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.