"Hensynet til natur og biodiversitet må aldrig stå over hensynet til dyrenes velfærd"

Dyrenes Beskyttelse understreger i en kommentar til den verserende debat, at Dyrevelfærdsloven skal beskytte alle dyr – også i naturnationalparker

Artiklens øverste billede
Dyrevelfærdsloven gælder alle dyr. Også de husdyr, som sættes ud på indhegnede naturarealer, uanset om det er naturnationalparker eller andre steder, hvor dyr passer natur, fastslår Dyrenes Beskyttelse

NATIONALPARKEN Dyrevelfærdsloven skal beskytte alle dyr. Også de husdyr, som sættes ud på indhegnede naturarealer, uanset om det er naturnationalparker eller andre steder, hvor dyr passer natur.

”Der følger indiskutabelt en forpligtelse med, når vi sætter dyr ud bag hegn. Et ansvar for at fødegrundlaget er i orden, og at hvert enkelt dyr trives, så dyrevelfærdsloven overholdes for alle dyr, uanset hvor vi holder dyrene. Der kan ikke slækkes på tilsynet af dyrene, og det kræver både proaktiv og reaktiv handling, og derfor er det uacceptabelt, hvis man undtager visse grupper af dyr for tilsynspligt,” udtaler Yvonne Johansen, dyrlæge og dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Hendes kommentar kommer i kølvandet på de verserende sager om dyr i Mols Bjerge.

”Vi ser desværre stadig ulykkelige sager, hvor dyr, der bruges som naturplejere, vanrøgtes, fordi fødegrundlaget ikke er tilstrækkeligt, og dyrene afmagres. Senest i nogle verserende sager på Mols, som er politianmeldt. Det er aldrig i orden, at dyr sulter, så de bliver sygeligt afmagrede, og det tager vi stærkt afstand fra.”

Tilsyn og omsorg

For Dyrenes Beskyttelse er det altafgørende, at de ansvarlige sørge for at tilpasse antallet af dyr til fødegrundlaget på arealerne inden vinter, så dyrene ikke sulter. Dernæst skal man sørge for at holde øje med dyrene, f.eks. om der kommer parasitangreb, om der er dyr, som har skader, er syge eller for magre. Kort sagt sikre det tilsyn og den omsorg for dyrene, som dyrevelfærdsloven kræver.

”Vi hilser tiltagene for mere natur og dermed naturnationalparkerne, velkomne. De er redningsplanke for økosystemer og den biodiversitet, som vi alle er afhængige af. Det gælder både alle de mange vildtlevende dyrearter, som Dyrenes Beskyttelse også er sat til at værne om, såvel som de større pattedyr i form af græssende husdyr, der dermed får mulighed for at leve hele eller dele af livet i det fri,” udtaler Yvonne Johansen

”Det er imidlertid helt altafgørende at huske på, at de dyr, vi sætter ud på indhegnede naturarealer, ikke er vilde dyr i vild natur. Dyrene er hegnet inde, så de eksempelvis er forhindrede i at flytte sig for at søge føde på andre arealer, hvis maden slipper op, der hvor de er,."

Ingen modsætning

Frem for en modsætning ser Dyrenes Beskyttelse en gensidighed mellem dyr og natur. De græssende dyr kan pleje især de næringsfattige naturtyper, så de ikke gror til, hvilket skaber levesteder for en lang række arter. Til gengæld nyder dyrene friheden til at udleve naturlige behov med f.eks. fødesøgning og social adfærd.

”Men det er hverken naturligt eller acceptabelt, at dyrene bliver voldsomt magre, dør af sult, kulde eller udmattelse, bliver forgiftede, ligger med skader eller aborterer på grund af mangelfulde forhold på de arealer, som de er tvunget til at blive på. Hensynet til natur og biodiversitet må aldrig stå over hensynet til dyrenes velfærd,” fastslår Yvonne Johansen og tilføjer, at i så tilfælde er der tale om overtrædelse af dyrevelfærdsloven - som gælder for dyrehold alle steder.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.