Tale er sølv, taktik guld hos Radikale

Radikale Venstre stiller med seks kandidater til kommunalvalget, og som ventet er Heine Skovbak Iversen frontløber

Artiklens øverste billede
Heine Skovbak Iversen lægger ikke fodbolden på hylden i Ebeltoft IF, selvom han nu skal holde Radikale Venstres fane højt som spidskandidat

KV21 Det Radikale Venstre vil ikke nu og her lægge sig fast på, hvem der skal overtage borgmesterposten efter kommunalvalget 16. november.

LÆS MERE: KV21: Socialdemokratiet tror på ti mandater og four more years i Syddjurs

Det er meldingen efter partiets opstillingsmøde, som måtte afholdes digitalt.

"Vi vælger at holde alle døre åbne og ønsker ikke på forhånd at melde ud, hvilken borgmesterkandidat vi peger på," siger Heine Skovbak Iversen, Ebeltoft, der helt som ventet bliver Radikale Venstres spidskandidat som afløser for nuværende byrådsmedlem Jan Kjær Madsen.

"Først og fremmest skal vælgerne have lov til at fordele stolene i byrådet. Radikale Venstre er et midterparti, som gerne vil være med til et samarbejde henover midten. Vi glæder os til forhandlingerne og ser frem til at høre mere om, hvad de tre partier bag borgmesterkandidaterne, gerne vil bruge Radikale Venstretil." De tre partier er Venstre, Socialdemokratiet og SF.

LÆS MERE: Radikal suppleant ser frem at snuse til byrådsarbejdet

Radikale Venstres forsigtige udmelding skal nok også ses i lyset af, at partiet står i et tomrum og ikke ligefrem får hjælp fra moderpartiet på Christiansborg i øjeblikket. Partiet med en historie, der går tilbage til 1905, og som altid har spillet en stor rolle i dansk politik - har fostret to statsministre, Carl Theodor Zahle og Hilmar Baunsgaard - forsøger at finde tilbage til hverdagen efter den politiske leder Morten Østergaards 'sexisme-deroute' og afgangen af Jens Rohde og stemmeslugeren Ida Auken fra partiet.

Det har kostet i de seneste meningsmålinger, og partiet står pt. til en halvering af mandattallet (fra 16 til 8).

LÆS MERE: Kommentar: Blåt valgforbund - Claus Wistoft sejler snart mellem Skylla og Charybdis

Nye navne med

På opstillingsmødet lykkedes det at få lavet en liste med seks kandidater.

"Flere kan dog komme til. Der forhandles i øjeblikket med yderligere tre, og vi holder listen åben et stykke tid endnu," siger Jan Kjær Madsen.

LÆS MERE: Radikale Venstre skal hurtigt genopfinde sig selv frem mod valget

De seks er i nævnte rækkefølge:

  • Heine Skovbak Iversen, Ebeltoft
  • Kari Baklund, Femmøller
  • Simon Astrup, Rønde
  • Bjarke Jensen, Ådalen
  • Søren Høgsberg Handberg, Egens
  • Louise Bové Villadsen, Hornslet

Kun de to første på listen opstillede ved valget i 2017, mens den øvrige kvartet er spritnye. Simon Astrup er tillige partiets folketingskandidat i Djurskredsen.

LÆS MERE: Erhvervsliv: Jan Kjær Madsen Regionens ny ambulancechef

Radikale Venstre classic

Grøn omstilling, bosætning, erhvervsudvikling & uddannelse er fire overskrifter, som klinger godt i radikale ører, og sikkert også hos de øvrige partier fra det yderste venstre til det yderste højre.

Spørgsmålet er naturligvis, hvad der gemmer sig bag de meget politisk korrekte overskrifter.

"Den grønne omstilling er ikke overraskende et tema, som Radikale Venstre lægger stor vægt på. – Vi mener, at det er naturligt, at vi i Syddjurs Kommune skal være med i front på den dagsorden," siger Heine Skovbak Iversen, og tilføjer at det er oplagt, "at vi samarbejder med vores nabokommuner om løsninger, der kan trække i en klimavenlig retning."

Bosætningen går det godt med i Syddjurs, men primært i den vestlige del af kommunen. Radikale Venstre vil derfor understøtte (økonomisk?)de små samfund i landdistrikterne, foreningslivet og børnelivet i daginstitutioner og skoler.

I en bisætning husker partiet lige at nævne, hvad Jan Kjær Madsen har gjort til sin politiske kongstanke i sine otte år som byrådspolitiker: At holde hus med pengene i kommunekassen, så der ikke bruges flere penge end der er dækning for.

Borgerlig sammenkomst

Radikale Venstre deltager i et møde senere i denne måned, som Venstre med borgmesterkandidat Claus Wistoft har inviteret til.

Der er tale om en sammenkomst for samtlige borgerlige partier, der opstiller til kommunalvalget: Radikale Venstre, Konservative, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Venstre.

Et af mødets teamer bliver at snakke valgforbund, et fælles eller flere borgerlige, men også diskutere fremtidig ledelse af kommunen og mindre politiske standpunkter.

"Radikale Venstre er interesseret i at indgå valgforbund, men det skal være med partier, som vores vælgere kan forstå. Godt nok er der tale om et teknisk valgforbund, men det skal også være ordentligt.

Partier som DF og Nye Borgerlige ligger simpelthen for langt væk fra vores politiske grundlag til, at vi kan indgå i et valgforbund med dem," fasstslår Jan Kjær Madsen, som derimod ikke afviser Alternativet, som Radikale Venstre var i valgforbund med i 2017.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.