Mols Chokolade: Hjemmelavede flødeboller smager da mums
Kolind pigen Rikke Svendsen har en faible for det gode håndværk, når det gælder flødeboller og andre delikatesser, der kildrer ganen.

Bare duften af en hjemmelavet flødebolle er lige ved at vælte dig omkuld. Bliver du stående på benene og bider til bollen, så ryger du lige lukt til himmels.
Jeg har aldrig været typen, som kan sidde stille og skal helst være i gang hele tiden
I det lokaler, der i en årrække var hjemsted for en slagterbutik på Bredgade i Kolind, har bysbarnet Rikke Svendsen, 47, åbnet Mols Chokolade.
Her sælger hun alskens delikatesser. De førnævnte himmelske flødeboller med marcipanbund, smørbagte småkager, hjemmelavet marmelade, apoteker sennep og andre lækkerbiskener.
»Det er min lille hobbybutik, som jeg nyder at beskæftige mig med, når jeg har fri fra mit egentlige fuldtidsjob. Jeg har aldrig været typen, som kan sidde stille og skal helst være i gang hele tiden,« smiler Rikke Svendsen.
Til daglig arbejder hun som salgschef (Head of Sales) hos Danish Coffee i Randers.<AS>Danish Coffee er et kafferisteri, som udover at riste egne kaffeblends, er en socialøkonomisk virksomhed.
»En unik virksomhed, med hjertet på rette sted. Der ansættes kun mennesker som er på kanten af det danske arbejdsmarked. Jeg er en af de eneste i firmaet som ikke har været på kanten af arbejdsmarkedet, men er ansat under normale vilkår,« fortæller Rikke Svendsen.<AS>
18 år på Mols
Rikke Svendsens tilgang til at åbne en butik med stednavnet Mols Chokolade i sin hjemby er måske svært at øje i første omgang.
Men der en god forklaring, og den kommer her:
»Jeg er kommet meget på Holmgaard på Mols hos de tidligere indehavere Niels og Anne Grethe Maj gennem 18 år i min fritid,« fortæller Rikke Svendsen.
Holmgaard skiftede hænder pr. 1. marts 2021.
»Her har jeg lært håndværket, og det kan jeg så bruge nu, hvor jeg har åbnet mit eget sted i min hjemby.«
Hun er primært i butikken i weekenderne og på udvalgte aftener, hvor hun både laver delikatesserne og står ved disken.
Ved butiksdøren noterer hun altid, hvornår der er åbent for kunder. Ligeledes på Mols Chokolades facebook-profil.
»Nogle vil kalde det en skør idé, men det er bestemt seriøst ment, og jeg har da også mærket stor opbakning hos de kunder, der kommer her. Dem bliver der flere af i øvrigt, og SuperBrugsen Kolind er også begyndt at sælge mine produkter,« siger Rikke Svendsen.
Temmelig hemmelig
Hvad er der så med den apoteker sennep, som også findes på hylderne hos Mols Chokolade?
»Opskriften er hemmelig. Den stammer fra en rigtig apoteker i Ørsted, men jeg afslører ingenting. Den er meget efterspurgt,« fortæller hun med et hemmelighedsfuldt smil.
»Sennep er faktisk en lægeplante, som er blevet dyrket helt tilbage i den sene middelalder, og var ind til slutningen af det 18 århundrede betragtet som en urt. Urten kunne man købe på ethvert dansk velassorteret apotek. Den er blevet brugt mod forstoppelse, hæmorider, luft i maven, luftvejssygdomme, hikke og til at skærpe forstanden,« kan man læse på gourmetfood.dk.
Derfra stammer navnet apoteker sennep.
Ifølge traditionel kinesisk medicin lindrer en kombination af sennep og honning hæmoridesmerter. Rør lige dele mild sennepspulver og honning sammen til en blød creme og smør cremen på det område, hvor det gør ondt.
Vi er nogle, der i stedet foretrækker at købe et glas apoteker sennep hos Mols Chokolade på Bredgade 4c og bruge det, når der serveres kogt torsk eller en lækker laks til aftensmaden.