Værdipuljen: NRGi sender penge efter Djursland

Feldballe A M B A, Rønde Højskole og Rostved Beboerforening og Forsamlingshus er blevet betænkt med cool cash fra NRGis Værdipulje.

Artiklens øverste billede
Kooperativet Feldballe AMBA har fået penge til at etablere opvarmning af butik og lager, hvor der i videst muligt omfang udnyttes spildvarme fra køleanlæg fra deres 35 kbm kølerum. Pressefoto

Tre millioner kroner..

Det er beløbet, som NRGi nu tildeler 28 grønne og innovative projekter.

Det er årets anden uddeling af den såkaldte NRGi Værdipulje, der hvert forår og efterår støtter projekter i virksomheder, foreninger og lignende, som fremmer den grønne omstilling, innovation og udvikling. I foråret støttede NRGi innovationsprojekter med 3,75 millioner kroner.

I denne ombæring modtager 28 projekter støtte fra Værdipuljen.

”Det er rigtig opmuntrende at læse de mange gode ansøgninger, vi har modtaget til Værdipuljen. De vidner om, at de mange foreninger og virksomheder fremmer udviklingen i landet og bidrager til den grønne omstilling. Det er helt afgørende, at vi alle tager ansvar for at løse klimaudfordringerne og komme i mål med en Co2-reduktion på 70 procent i 2030.”

Penge til Djursland

En lang række lokale projekter på Djursland er blevet betænkt (se faktaboks).

Det gælder for eksempel Rønde Højskole, som har et projekt i støbeskeen med en helt ny udendørs formidlingsplatform og samtidig et rum der skaber både kærlighed til og forståelse for naturen på grænsen til Mols Bjerge Nationalpark.

Projektet består af 3 elementer:

  • Etablering af vilde hegn med beplantning af med forskellige arter og værtsplanter for insekter
  • Etablering af udendørs formidlingsrum
  • At udvikle eksisterende samarbejder med organisationer i lokalområdet og opbygge nye partnerskaber omkring formidling i og om natur, biodiversitet og bæredygtighed

Rostved Beboerforening og Forsamlingshus har fået penge til udskiftning af oliefyr til fordel for en luft/vand varmepumpe.

Kooperativet Feldballe AMBA har fået penge til at etablere opvarmning af butik og lager, hvor der i videst muligt omfang udnyttes spildvarme fra køleanlæg fra deres 35 kbm kølerum. Opvarmningen suppleres med en ny luft-til-luft varmepumpe, som opsættes i butikken med en satellit-enhed i lagerafdelingen, hvor varmebehovet er meget begrænset. Med projektet vil man gerne medvirke til at udvikle en bedre udnyttelse af varme genereret fra køleanlæg og udbrede kendskabet til denne mulighed.

Grønne og innovative

Værdipuljens midler går til store og små innovationsprojekter, som virksomheder og foreningen kan søge om – et vigtigt kriterie er dog, at projekterne skal være grønne, innovative, og samtidig udvikler områderne, som NRGi og de cirka 220.000 andelshavere er en del af. Ifølge adm. direktør i NRGi Jacob Vittrup er det positivt at se, at innovationsarbejdet for at finde løsninger på klimakrisen fortsætter rundt om i virksomheder og foreninger, selvom corona-pandemien hærger.

»Til trods for at Covid-19 desværre igen er på fremmarch i landet, er det fantastisk at se, at der stadig innoveres og gøres en indsats for at fremme den bæredygtige udvikling og grønne omstilling. Det er vigtigt for at sikre fremdrift, og det giver optimisme for fremtiden. Det er nemlig afgørende, at coronakrisen ikke overskygger fokus på klimaudfordringerne, som vi ikke må glemme, vi også skal finde løsninger på.«Læs også

Del artiklen