Ryomgård: Menighedsrådet i tænkeboks om nye lokaler

Menighedsrådet for Marie Magdalene og Koed Pastorat vil bruge 2022 til at overveje, hvordan behovet for nye kontorfaciliteter og mødelokaler kan realiseres bedst muligt, siger menighedsrådets formand.

Artiklens øverste billede
Dan E. Föh er i Adresseavisen i flere debatindlæg kommet med indspil til Ryomgårds fremtid. Specifikt i området ved Posthuset og Ringparken. Han sidder med i arbejdsgruppen på otte, der skal forsøge at formulere tanker og planer til nye fællesskaber og synergier i Ryomgård. Arkivfoto

Det vakte undren blandt flere borgere i Ryomgård, at menighedsrådet for Marie Magdalene og Koed Pastorat efter flere års forhandlinger med IF Midtdjurs i maj-juni 2021 takkede endeligt nej til at være en del af et kommende IFM Fritids- og Kulturcenter ved IFMs klubhus og Midtdjurshallen. Byggeriet gik i gang i december 2021.

Et flertal i menighedsrådet henviste til, at en aftalt deadline for byggeriets start ikke var overholdt, og desuden usikkerhed om økonomien i projektet.

»Det var forståeligt, at det vakte undren, at vi besluttede at sige nej på dette tidspunkt, men et flertal mente, at vi ikke kunne trække den længere. Det har dog ikke betydet, at menighedsrådet har sagt nej for altid til at være en del af et fællesskab eller byens hus i Ryomgård, hvis det bliver aktuelt. Bestemt ikke,« understreger menighedsrådets formand, Karin Meller Nielsen, som dog ikke fortryder beslutningen.

»Jeg forklarede på et visionsmøde i november 2021, hvor Syddjurs Kommune havde indkaldt forskellige interessenter til at komme med deres bud på Ryomgårds fremtid, at vi var positive.

På mødet blev der nedsat et udvalg som nu skal arbejde videre og se om, der er basis for at realisere nogle af de forslag, som var fremme. Menighedsrådet deltager med en repræsentant i udvalget, og jeg synes bestemt, det viser, at kirken selvfølgelig gerne indgår i et byfællesskab,« siger Karin Meller Nielsen, som er tilfreds med, at det er Syddjurs Kommune som sidder for bordenden og dermed sikrer, at arbejdet nu bliver formaliseret med mødedagsordener og -referater og ligeledes har en kobling til det politiske niveau.

Projekt skrinlagt

Menighedsrådet fik allerede i foråret 2018 ved godkendelse af sit budget 2019 bevilget 6,255 mio. inkl. moms til etablering af en sognegård i tilknytning til kultur- og fritidscenteret.

Bevillingen var til udbetaling ved etableringen.

Den var forudsat finansieret via Syddjurs Provstis optagelse af et tilsvarende lån med en tilbagebetalingshorisont på 4 år.

Ca 5.125 mio. af beløbet var øremærket menighedsrådets andel af byggesummen.

Den øvrige del skulle bruges til indretning og indkøb af inventar m.m. til sognegårdslokalerne.

Lånet og bevillingen er nulstillet, fordi det oprindelige projekt er blevet taget af bordet. Det eksisterer ikke længere

Provst Benedikte Bock Pedersen

Sognegårdslokalerne var tænkt som en selvstændig juridisk enhed, hvis de var blevet til noget.

Menighedsrådet skulle således købe en ejerlejlighed i kultur- og fritidscenteret til en på forhånd aftalt pris, og et antal kvadratmeter man selv kunne disponere over, uafhængigt af det øvrige byggeri.

I og med at projektet blev skrinlagt i maj-juni 2021, eksisterer bevillingen naturligvis heller ikke længere.

»Lånet og bevillingen er nulstillet, fordi det oprindelige projekt er blevet taget af bordet. Det eksisterer ikke længere,« siger provst Benedikte Bock Pedersen, Syddjurs Provsti.

»Menighedsrådet skal derfor fremsende en ansøgning med et helt nyt projekt, hvis menighedsrådet kommer frem til, at de skal opføres et lignende byggeri eller noget andet,« forklarer provsten..

Tager den med ro

Menighedsrådet vil bruge 2022 til at overveje fremtiden og afdække behovet.

Der kommer tidligst til at ske noget i 2023.

»I sognegårdsudvalget, der er et udvalg under menighedsrådet, vil vi bruge tid på at tænke os godt om og genoverveje vores situation. Foreløbig deltager vi konstruktivt i det udvalg, som kommunen har nedsat, og ser hvad udkommet bliver af drøftelserne. Det kan være, at der er basis for et byens hus, hvor kirken kan få en funktion og lokaler. Det må vi se på til den tid, når vi bliver klogere på ønsker og muligheder. Det handler jo også om de økonomiske betingelser,« siger Karin Meller Nielsen.

Planer om at etablere nye sognelokaler i forbindelse med det byggeri, som menighedsrådet skal i gang med ved graverbygningen nær kirkegården i Marie Magdalene, har derimod intet på sig.

»Nej, det er overhovedet ikke aktuelt. Det arbejde, der skal laves i forbindelse med graverbygningen, handler udelukkende om, at vi skal udbygge lokalerne grundet hensynet til arbejdsmiljøet for vores personale,« siger Karin Meller Nielsen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.