Gazellevirksomhed: Hvad er en god olivenolie?

Artiklens øverste billede

Gennem de seneste 10 år har Fødevarestyrelsen løbende dumpet en stor del af olivenolierne på de danske supermarkedshylder. Nogle endda som »uegnet til menneskeføde.«

Olierne er for eksempel mærket som ekstra jomfruolivenolie, som er den højeste klassificering, men alligevel er der på det europæiske marked ingen garanti for, at olien lever op til titlen.

Flere af Europas bønder ønsker derfor strengere kontrolkrav og flere muligheder for at klassificere olierne, end der er i dag.

I følge Jesper Gyldendahl Colombani er der lige nu ingen måde, man som forbruger kan sikre sig, at man køber en olie, hvor etiket og indhold stemmer overens.

»Den eneste måde er at smage sig frem, og det kræver, at man ved noget om, hvordan en god olie skal smage.«

Så i stedet for at svine alle andre olivenolie-mærker til, vil Colombani hellere lære danskerne, hvordan god olie skal smage.

»Så vil det i min logik udrydde de dårlige af slagsen,« forklarer han.

En duft af græs

Alle oliven er grønne, før de bliver sorte. En overmoden oliven giver dobbelt så meget olie som en nymoden, så derfor kan der være forretning i at vente med at høste. Men venter man, så bliver kvaliteten af olien dårligere. Hos Franciscio, Colombanis leverandør i Sydspanien, høster de for at få god olie, ikke for at få meget. Det vil sige, at den skal plukkes lige inden, den skifter farve fra grøn til sort. Der er desuden kun et vindue på to-tre uger til at høste alle farmens oliven i. Hvis man samtidig vægter kvaliteten højt, skal olien helst presses ud senest tre timer efter, at de er plukket.

Det er i øvrigt en myte, at man ikke må stege i olivenolie. Steg bare løs. Spanierne selv genbruger gerne deres olie flere gange.

Colombani ApS er en ud af årets 12 gazelle-virksomheder i Syddjurs. For at få prisen skal man gennem fire år have haft en kontinuerlig, positiv udvikling og som minimum have fordoblet sin omsætning.

Prisen tildeles automatisk, og er ikke en, man kan søge eller blive indstillet til.

Læs også

Del artiklen