»Det ser ud til, at folk gerne vil handle med os«

Efter en forrygende afslutning på 2021 tager Rønde handelsliv hul på det nye år med udsalg.

Artiklens øverste billede
Mette Bak Nielsen, indehaver af Boutique Glad, er ligesom resten af Røndes handelsliv fint tilfreds med bundlinjen for december. Foto: Lars Norman Thomsen

De skriggule tilbudsskilte fylder butiksvinduerne på begge sider af Hovedgaden, og der er penge at spare alle vegne. Udsalget i Rønde er i gang, og det er ikke, fordi julehandlen har været sløj, at der nu skal ryddes ud. En rundspørge blandt butikkerne viser, at salget i december for de fleste gik bedre end forventet.

Mindre trængsel og alarm

I Sportigan, hvor de lige har flyttet om i butikken for at skabe lidt mere lys og plads, forklarer butiksansatte Kirstine Nørgaard at december gik godt.

»Vi har haft mange kunder. Mange af dem siger, at de, på grund af corona, ikke er så meget for at komme ind til storbyen, fordi der er for mange mennesker. Så er Rønde mere overskuelig.« Den betragtning er Susanne Rygaard, butiksbestyrer i Matas, enig i.

»Her er aldrig proppet som i butikkerne i de større byer, så derfor kommer mange her.«

Til spørgsmålet om, hvordan det mon kan være, at kunderne så ikke handler online, svarer Susanne Rygaard:

»De kan godt lide at se, hvad de køber. Stå med varerne i hænderne. Og så selvfølgelig at få det pakket pænt ind.«

Hos dyrehandleren Pitó mærker man, at flere har fået kæledyr de sidste par år. Det har også gavnet julehandlen, og en tendens er tydelig:

»Når alle julegaver er købt, så kommer man lige forbi og skal have den sidste. For hunden skal da også have noget at pakke op juleaften,« smiler butikkens daglige leder, Karen Sommer Jørgensen.

Hun er ene kvinde på pinden, og fordi butikken har så travlt, så ser hun ind i at skulle ansætte en butiksmedarbejder som noget af det første her i det nye år.

Fra nær, men også fjern

Boutique Glad, som til maj kan fejre ti års jubilæum med salg af tøj og brugskunst, har også haft en god december, og indehaver Mette Bak Nielsen er meget tilfreds.

»Vi kan ikke klage over julehandlen,« siger hun på godt jysk og tilføjer:

»December er vores bedste måned, og det var den også i år. Det er dejligt at mærke den lokale opbakning til byens butikker.«

Hun bemærker dog, sammen med andre butikker i byen, at det ikke kun er lokale, men også handlende fra oplandsbyer tættere på Aarhus, der vælger at køre mod Rønde og gøre deres indkøb.

Hos Hr. Haslund får de også ofte besøg af stamkunder, som ikke lige frem er lokale.

»Her i byen har vi parkeringspladser og masser af plads. Og så tilbyder vi en service her i butikken, som kunderne typisk ikke finder mere fortravlede steder. Vi giver dem personlig betjening og en god behandling.«

Niels Haslund indrømmer, at han var lidt skeptisk forud for julehandlen.

»Sidste år var storcentrene lukkede i december, så vi frygtede, at vi ville få en dårligere december i år. Men det gjorde vi slet ikke. Det ser heldigvis ud til, at folk gerne vil handle med os.«

Læs også

Del artiklen