Posefester er blevet et hit hos mange unge på Djursland - SSP koordinator bakker ikke ubetinget op

Forleden fredag var Byhallen i Kolind igen fyldt op med 274 unge, der festede løs under organiserede former og med et ansvarligt korps af voksne i baggrunden til at sikre, at festen ikke løb løbsk. SSP koordinator Heine Skovbak Iversen synes, de unge ikke er klar til at feste, hvor der er alkohol involveret.

Artiklens øverste billede
Posefester er blevet et hit blandt mange unge. 274 i alderen 15-17 år deltog i den den seneste i Byhallen i Kolind 25. marts. Foto: Ungfest Djurs

Posefester for unge i aldersgruppen 15-17 år vinder mere og mere indpas flere steder på Djursland.

Den seneste fest løb af stablen 25. marts i Byhallen i Kolind, hvor 274 unge havde gang i dansegulvet til nutidens velproducerede toner, hvor en rockguitar ikke ligefrem høres, fra klokken 21 til 02.

»En Posefest er et koncept, hvor vi laver en kontrolleret fest for unge på 15,16 og 17 år. Vi er cirka 40 frivillige voksne, minimumsalderen for hjælpere er 21 år, jeg selv er 54 år, samt 2-3 professionelle dørmænd fra lokalområdet, så både de unge og de voksne kender hinanden fra gadebilledet,« fortæller Brian Juul Andersen, Kolind.

Han indgår sammen med andre voksne i Ungfest Djurs, en sammenslutning, »som vil fremme muligheden for at unge på Djursland, kan stifte bekendtskab med fester, og hvad der hører til på en sikker og forsvarlig måde.«

Jeg synes, de unge er alt for umodne og slet ikke klar til at indtage alkohol og feste på denne måde, selvom jeg selvfølgelig anerkender, at der efter den lange tid med Corona er et udtalt behov for at komme ud og møde andre i festligt lag

Heine Skovbak Iversen, SSP koordinator i Syddjurs

Alt er tjekket

Samtlige unge festdeltagere køber billet på forhånd, hvor de skal registrere sig med cpr-nummer og oplyse kontakttelefon til forældre.

De unge medbringer hver især de drikkevarer, de skal indtage i løbet af festen med en maksimal alkoholprocent på 16,5 procent (i henhold til lovgivningen, red.) i ubrudt emballage.

»Når de unge ankommer til festen, får de tjekket deres sygesikringsbevis, så vi ved, at det er de rigtige unge, vi har lukket ind,« forsikrer Brian Juul Andersen.

Derefter får hver ung et nummer på armen, jakken og deres pose med drikkevarer, som han eller hun går ned og afleverer til en voksen i udskænkingsområdet.

»Den voksne har så ansvaret for, at den unge får våde varer fra egen pose i løbet af festen, og hvis det skønnes, at den unge, trænger til en pause, bliver der sagt: »hold en pause«. Den unge bliver bedt om at runde vandbaren, hvor der vil blive serveret et glas kold vand fra hanen,« forklarer Brian Juul Andersen.

I løbet af aftenen går 16-20 frivillige rundt på gulvet blandt de unge, og både SSP og Østjyllands Politi er informeret/inviteret med til festen.

Når festen er slut klokken 02.00, står der igen en flok frivillige og sørger for, at unge kommer godt hjem igen.

Ungfest Djurs har selvfølgelig indhentet diverse godkendelser fra politi, brandmyndigheder samt kommune inden afholdelse af arrangementet, bemærker Brian Juul Andersen.


Det voksne crew består af 40 frivillige, der er ansvarlige for for, at festen forløber i god ro og orden. Ungfest Djurs

SSP koordinator kritisk

SSP koordinator Heine Skovbak Iversen, Syddjurs Kommune, anerkender, at Posefesterne foregår meget velorganiseret, og at der er ansvarlige voksne tilstede, men han er alligevel ikke tilhænger af, at unge 15-17 årige skal feste og drikke alkohol under organiserede former.

»Jeg vil bestemt ikke være ham, der vil udskamme festen i Byhallen forleden og andre lignende fester, men jeg synes ikke, det er den rigtige vej at gå,« siger SSP koordinatoren.

Han kalder det en form for træningsfest. En forprøve for de unge, før de bliver ældre og selv skal ud i nattelivet.

»Jeg synes, de unge er alt for umodne og slet ikke klar til at indtage alkohol og feste på denne måde, selvom jeg selvfølgelig anerkender, at der efter den lange tid med Corona er et udtalt behov for at komme ud og møde andre i festligt lag.«

Men Heine Skovbak Iversen hverken vil eller kan anbefale Posefester.

»Jeg kan da ikke stå midt i ugen til klassemøder ude på skolerne med forældre og fremvise sort på hvidt, at de unge drikker for meget alkohol i Syddjurs og sige til forældrene, at det er deres opgave at snakke med deres unge om det, og ikke mindst tage stilling til, hvornår og hvor der skal drikkes alkohol,« siger SSP koordinatoren.

»Der er alt for mange forældre som ikke siger nej, og det gør det selvfølgelig svært at snakke alkoholkultur blandt unge. Posefesterne gør det ikke nemmere, fordi de jo netop taler direkte imod den forebyggelse, vi laver i SSP-regi, i Ungdomsskolen og hos Syddjurs Kommune.«

Heine Skovbak Iversen understreger, at Ung Syddjurs og Syddjurs Kommune aldrig kommer til at indgå i Posefester. Netop fordi det modarbejder den alkoholforebyggelse, som der bliver arbejdet, og så er det i øvrigt heller ikke lovligt som offentlig instans at være medspiller.

SSP-funktionen er organisatorisk placeret i ungdomsskoleregi, og Ungdomsskolens traditioner for alkoholfrie fester er ikke pillet af brættet.

Vores formål er at lave en organiseret og lukket fest for aldersgruppen, og vi får mange positive tilkendegivelser fra forældre, der fortæller os, at de er trygge ved at sende deres børn til fest, fordi de ved, at det foregår sikkert og ordentligt

Brian Juul Andersen, Ungfest Djurs

»Det er heldigvis sådan, at vi fortsat kan lave fester i Ungdomsskolen, hvor de unge kan danse og hygge sig uden, at der er alkohol med i spillet, men det er klart, at Posefesterne er en konkurrent,« erkender Heine Skovbak Iversen.

Han understreger igen, at han ikke vil udskamme Posefester generelt, men også at han med sin SSP-kasket på og som ansvarlig politiker i Syddjurs Byråd er nødt til at råbe vagt i gevær.


Til Posefesterne møder de unge ind med en pose med det, de skal drikke, som så afleveres til en voksen. De unge kan i løbet af aftenen frekventere deres pose sammen med en voksen, der skænker alkohol op i et glas. Foto: Ungfest Djurs

»Hvis jeg skal komme med en anbefaling både til forældre, og de voksne, som arrangerer posefesterne, vil det være fint, hvis man melder ud fremover, hvor mange genstande alkohol de unge må medbringe. Det vil være et godt signal,« siger Heine Skovbak Iversen.

Fair nok

Brian Juul Andersen anerkender kritikken fra Heine Skovbak Iversen.

»Den er helt fair, men jeg vil så lige sige, at vi til den sidste fest i Byhallen havde besøg af fem fra SSP Syddjurs, fire gademedarbejdere og Lene Haagensen, som kører parløb med Heine Skovbak Iversen efter, at han også er gået ind i politik. De kom alle fem bagefter og takkede for et godt arrangement.«

»Vores formål er at lave en organiseret og lukket fest for aldersgruppen, og vi får mange positive tilkendegivelser fra forældre, der fortæller os, at de er trygge ved at sende deres børn til fest, fordi de ved, at det foregår sikkert og ordentligt.«

To om året

Ungfest Djurs laver to fester om året i Byhallen, forår og efterår. Til den i efteråret 2021 kom der 315 unge.

»Vi må ikke lave overskud på festerne, og vi frivillige gør det gratis. Der er udgifter til diskoteket og leje af Byhallen. Er der penge på kontoen, investerer vi dem i udstyr til festerne, veste og spande for eksempel,« siger Brian Juul Andersen, der egentlig stammer fra Mørke, men flyttede til Kolind i 1985.

Han har været engageret på forskellig vis i byens liv, FDF, frivillig i Borgerforeningen og for nuværende går han lidt til hånde som medhjælper i Byhallen.

»Jeg blev inspireret til Posefester, fordi min søn var involveret i det Diskotek Sunlight, der sørger for musikken. Han bad mig for et par år siden om at køre noget udstyr til en Posefest i Ans nede ved Silkeborg, og her så jeg første gang, hvordan en Posefest forløb,« fortæller Brian Juul Andersen.

»Jeg kunne jo se, at publikum kom fra Grenaa, Vejle, Aalborg og Kolind og blev kørt til Ans i busser. Sådan noget må vi også kunne lave i Kolind, tænkte jeg, og efter at have været dernede igen og fået mere at vide, hvordan arrangørerne greb det an, startede vi op i Kolind, hvor vi har lavet tre fester til dato. Covid-19 har desværre sat en stopper for flere.«


Ungdomsskolen, Ung Syddjurs, laver alkoholfrie fester. Dagen før feststart 1. april havde 175 unge købt billet, og arrangørerne forventede endnu flere. Til den seneste kom der 300, primært unge fra 7.-8. klasse på kommunens skoler. Foto: Heine Skovbak Iversen


Ingen tåger rundt

Brian Juul Andersen understreger, at princippet om, at »hvis man forlader Byhallen under festen, så er man ude., og kan ikke komme ind igen.« overholdes til punkt og prikke.

»Vi havde til den sidste fest en pige, der gik ud, og som ikke kunne komme ind igen, men det var ikke sådan, at hun bare blev efterladt alene udenfor Byhallen. Natteravnene fra Hornslet, som gik rundt udenfor Byhallen, tog sig af pigen og sørgede for, at hun kom sikkert hjem.«

Når 274 unge hopper og danser vil der selvfølgelig opstå skærmydsler undervejs, men de er få, ifølge Brian Juul Andersen.

»Der sker ofte det, at man tumler ind i hinanden på dansegulvet, men de fleste griner bare af det og fester videre, mens de 3-4 stykker ud af 274 unge som bliver sure og lige vil markere, lynhurtigt bliver bedt om at tage det roligt af de voksne.«

Heine Skovbak Iversens forslag om at sætte en grænse for indtagelsen af alkohol, vil Brian Juul Andersen ikke tage stilling til.

»Det må være op til forældrene. Vi håndhæver lovgivningen og de regler, som de unge kender på forhånd, og går de over grænsen, sørger vi for, at de lige tager en slapper og i stedet drikker vand det næste stykke tid.«

Ved den seneste fest var der besøg af repræsentanter fra IF Midtdjurs, fortæller Brian Juul Andersen.

»De var to, der kiggede forbi, og måske vil de også i gang i Ryomgård. Vi stiller selvfølgelig vores viden og materialer til rådighed. Vi kan lige så godt hjælpe hinanden,« lover han.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen