En engageret frivillig: Jens Jacob Sørensen vil sin by det bedste

Jens Jacob Sørensen, 65 og inkarneret Nimtofte borger, blev før påske hyldet og fejret med manér for sine 30 år som bestyrelsesformand i Dagli'Brugsen Nimtofte. Dannebrog til tops, reception og voluminøs lagkage.

Artiklens øverste billede
Når man i 30 år har været formand for byens brugs, så fortjener man en omfangsrig og kalorietung lagkage. Jens Jacob Sørensen ventede pænt med at bide til kagen til gæsterne havde fået et stykke. Foto: Lars Norman Thomsen

Nimtofte kæmper i øjeblikket en hård kamp for at bevare byens eneste dagligevarebutik, Dagli’Brugsen, der ligger ud til byens butikstorv, som i tidligere tider var en pulserende smeltedigel med specialvarebutikker af alle slags, pengeinstitut, hotel og et apotek lidt uden for centrum.

I dag er der kun minderne tilbage.

En af dem, der aldrig har opgivet troen på sin by og dens opland er Jens Jacob Sørensen, der runder de 66 den 20. april.

Han er født og opvokset i Nimtofte og har aldrig forladt den. Heller ikke da han stiftede familie. Reden blev bygget på Eskebakken.

»Jeg er bysbarn og elsker byen, selvom Nimtofte altid har skullet kæmpe for sin eksistens og har været presset fra alle sider, har borgerne vist, at vi kan stå sammen om vores by, når det ser allermest sort ud,« siger Jens Jacob Sørensen.

»Nimtofte er ikke en stor og blomstrende by, men vi har trods alt både børnehave og skole, fordi borgerne stod sammen, da politikerne valgte at lukke vores folkeskole i 2009.«

Dagens mand i midten af selskabet. Der befinder Jens Jacob Sørensen sig bedst. Han ved, at det er der de holdbare løsninger laves. Foto: Lars Norman Thomsen

Midtdjurs Friskole med tilhørende Børnehaven Solbærkrogen er afgørende for Nimtofte. Friskolen er i god gænge med elever fra 0. til 9. klasse.

Den opstod som en anden Fugl Føniks af asken fra den tidligere folkeskole, Bauneskolen, som politikerne besluttede at lukke i maj 2009.

Netop sammenholdet, når det brænder på og gælder, er det Jens Jacob Sørensen værdsætter og fremhæver mange gange i en samtale. Det er sammenholdet, der gør, at hans kærlighed til barndommens by og opland er usvækket.

I bund og grund er det, der afgør butikkens fremtid, om borgerne i byen og oplandet vil bevare deres dagligvarebutik

Jens Jacob Sørensen

30 år i Brugsen

Googler man Nimtofte, kan man være sikker på, at navnet Jens Jacob Sørensen titter frem mange gange.

Han har været engageret på mange fronter siden de unge år: Vandværk, borgerforening, distriktsråd og lokale projekter. Han har ofte taget knoglen til en politiker eller embedsmand på rådhuset, når en dagsorden har fyldt meget i byen, og det vil han vedblive med.

Brokrøv med sort-hvide synspunkter er han ikke. Han anerkender demokratiets fornemste grundværdier, samtalen og kompromisset. Jens Jacob Sørensen er pragmatikeren, der vil finde løsninger, også når det er noget nær umuligt

Forleden blev han hyldet for sin utrættelige indsats for Dagli’Brugsen, hvor han har været bestyrelsesformand i 30 år og sågar menigt bestyrelsesmedlem, før han satte sig for bordenden.

Tillige har han haft energi til at engagere sig i Coop. Han er således med i Coops Landsråd. Det er de lokale bestyrelser i landets Dagli’Brugsen, SuperBrugsen og Kvickly, som stemmer om, hvem der skal have plads i Coops Landsråd og repræsentere medlemmerne.

Det er et særsyn at varetage en formandspost i 30 år, og derfor var Dannebrog også hejst foran Dagli’Brugsen før påske, mens der indendørs var linet op med lækkerier af alle slags og i centrum en stor lagkage, som de fremmødte gæster tydeligvis nød.

Dagens mand i skysovs kneb en lille tåre, da Michelle Elgaard Andersen, bestyrelseskollega i Dagli’Brugsen, hyldede ham og fremhævede hans aldrig svigtende engagement, både når der skulle udtænkes en ny strategi, forhandles om fremtiden med Coop eller hjælpes til en lørdag eller sen eftermiddag i Brugsen med at servere, bankes et søm i eller gå til hånde.

Jens Jacob Sørensen i en nøddeskal. Han er både ham, der kan begå sig i en faglig diskussion på et bonet gulv, men også praktikeren, som gladeligt trækker i arbejdstøjet når det gælder.

Svære odds

Det er kun de færreste, hvis næse det er forbigået, at Dagli’Brugsen kæmper med næb og kløer og har gjort det længe for sin overlevelse, men på imponerende vis har formået at holde skuden oven vande til dato.

»Dagligvarebutikker i byer af vores størrelse kæmper med svære odds, og det er ikke nemt at få enderne til at nå sammen. I bund og grund er det, der afgør butikkens fremtid, om borgerne i byen og oplandet vil bevare deres dagligvarebutik,« fastslår Jens Jacob Sørensen usminket.

Han ved selvfølgelig udmærket, at Nimtofte borgere shopper udenbys og bærer omsætning ud af byen, men han tror på en yderligere renæssance for det nære og sammenholdet herude i det, som selvbestaltede fjolser, lad os bare kalde dem idioter, hånligt og nedladende har kaldt Vandkant- eller Udkantsdanmark.

»Vi så, at det lokale blev forstærket under tiden med corona, og nu er vi så gået direkte videre til krigen i Ukraine, som også fremkalder mange følelser, og som vi også møder her i Nimtofte med de ukrainske borgere, som er indkvarteret i byen,« siger Jens Jacob Sørensen.

- Hvordan kom Dagli’Brugsen Nimtofte ud af 2021 økonomisk?

»Vi kender ikke det præcise resultat endnu, men det gør vi til generalforsamlingen senere på måneden. Jeg kan dog godt afsløre, at 2021 ikke var så kritisk, som vi havde frygtet på forhånd.«

»Vi har flere nye tiltag på vej i butikken, som vi vil fortælle om på generalforsamlingen, men igen det er medlemmernes, borgernes butik, og uanset, hvad vi gør os af tanker i bestyrelsen, så er det borgerne som bestemmer, om vi har en dagligvarebutik i Nimtofte om fem år.«

- 30 år som formand. Hvornår trækker du en streg?

»Det har jeg ikke gjort mig præcise tanker om, hvornår det lige skal ske. Det bestemmer de mennesker, der møder op på generalforsamlingen reelt, men jeg har et år tilbage i bestyrelsen, før jeg er på valg, og mit håb er, at en ny kommer og siger, at han eller hun er parat til at være formand, så jeg kan trække mig tilbage og måske køre parløb med den nye formand i en periode, før jeg helt stopper.«

Otte nye byggegrunde

Bestyrelsesformanden har efterlyst flere kommunale byggegrunde på salgshylderne i Nimtofte. Senest da tidligere borgmester Ole Bollesen (S) var på rundtur en tidlig morgen for et par år siden.

Hans efterlysning blev hørt. Gerstrøm Entreprenører ApS er i fuld gang med at byggemodne otte byggegrunde på den udstykning, der hedder Sønderskovbakken 2.

»Jeg fornemmer lige nu mere politisk lydhørhed trods alt, fordi også politikerne har fået øje på de herlighedsværdier og naturperler, der omkranser byen, og som passer perfekt til den kommunale bosætningsstrategi. Vi har også godt gang i vores byfornyelsesprojekt, hvor mange lokale er engagerede, så Nimtofte fortsætter med at kæmpe,« lover Jens Jacob Sørensen.

Han kom ud på arbejdsmarkedet i 1972, hvor han kom i lære i detailhandlen. Det år, hvor en dansk rockgruppe satte en standard med linjer som: »Ja livet skjuler mange løgne/Men vi er næsten ens når vi er nøgne.«

I 1975 havde han udstået læretiden, og siden har han levet af at være sælger i forskellige brancher. Sælgergenet dyrker han fortsat, og det sikrer ham hans daglige udkomme. Bysbarnet bruger det også, når andre taler Nimtofte ned. Så kommer sælgeren op i ham, og så bliver billedet af barndommens by et helt andet.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen