Rumteknologi: Kan Syddjurs Gymnasium kravle helt til tops for fjerde gang?

Fire unge fra Syddjurs Gymnasium har siden oktober sammen med deres underviser i fysik arbejdet på at bygge en dåsesatelit som skal deltage i de den danske CanSat-konkurrence, der onsdag, torsdag og fredag foregår på Sorø Akademi.

Artiklens øverste billede
Fra v.: August Ditlev Buus Jensen, Lyra Hoeks Haugum og Cecile Kjær og Malou Kirstine Bauer samt fysiklærer og mentor Rasmus Nicolajsen er klar til CansatSat-konkurrencen på Sorø og føre Syddjurs Gymnasiums stolte traditioner videre. Foto: Lars Norman Thomsen

Bæredygtig udvikling og den grønne omstilling er afhængig af rummet og i særdeleshed de satellitter, der konstant kredser omkring Jorden.

Det er de fire unge, August Ditlev Buus Jensen, Malou Kirstine Bauer, Lyra Hoeks Haugum og Cecile Kjær blevet fuldt ud bevidste om via et længere forløb om rumteknologi i miniformat, som de koblede sig på i september sidste år og nu snart er ved vejs ende med.

Den 350 gram tunge satelit/CanSat, som Lyra holder frem, indeholder på den meget begrænsede plads instrumenter, strømforsyning, databehandlingsenhed (typisk en Arduino) og kommunikationssystem som i virkelige satellitter. Foto: Lars Norman Thomsen


De går alle fire i 2. g. på Syddjurs Gymnasium og med deres fysikærer Rasmus Nicolajsen som mentor, har de arbejdet seriøst og målrettet på at blive klar til denne uges CanSat-konkurrence som afvikles på Sorø Akademi med deltagelse af unge fra i alt seks danske gymnasier.

»CanSat er en konkurrence, der går ud på at bygge en dåsesatelit, som sendes op i stor højde via drone og kan svæve tilbage til jorden i faldskærm. Samtidig sender satelitten via en radiosender data ned til en computer,« forklarer Malou.

De tre piger bor alle på Mols og Helgenæs og kender hinanden fra Molsskolen. August har en fortid på Ugelbølle Friskole og senere Rønde Privatskole, før gymnasiet kaldte.

Jeg vidste ikke noget til kodning og lodning, og det at sætte ledninger sammen overhovedet, men jeg kastede mig ud i det for at få lov til at lære nyt, og jeg er bestemt ikke blevet skuffet

Lyra Hoeks Haugum

33 cl sodavandsdåse

CanSat er en måle-sonde, hvis størrelse er begrænset af, at den skal kunne være i en almindelig 33 cl sodavandsdåse og ikke veje mere end 350 gram svarende til en fyldt sodavandsdåse.

CanSat står egentlig for en satellit i en dåse (på engelsk: ’can’), men da den ikke skal i kredsløb omkring jorden eller andre steder, er en mere korrekt betegnelse nok en sonde.

Den indeholder instrumenter, strømforsyning, databehandlingsenhed (typisk en Arduino) og kommunikationssystem som i virkelige satellitter.

Satelitten/sonden skal også leve op til en række krav, f.eks. flyvetid og budget, ud over at måle tryk og temperatur, og transmittere disse data i realtid. Endvidere skal CanSat-missionen indeholde en sekundær mission efter de unge deltageres eget valg.

Vinderne af den danske CanSat-konkurrence, der er målrettet gymnasieunge fra enten det almene gymnasium (stx) eller det tekniske gymnasium (htx), går videre til den internationale Can-Sat konkurrence, arrangeret af ESA. Den afholdes i et europæisk land.

August, Malou, Lyra og Cecilie tager sammen med Rasmus Nicolajsen til Sorø onsdag for at gøre sig klar til, at deres projekt kommer for de estimerede dommere fredag.

Torsdagen skal bruges til at gennemføre dåsesatelittens ’rumfart’ nogle hundrede meter op i luften/atmosfæren. På vej ned skal den foretage forskellige målinger, som sendes via en radiosender i ’dåsen’ til en computer på en jordstation. Udfordringen er at holde sig inden for begrænsninger på omkostninger, tidsforbrug, vægt og ikke mindst volumen.


Jeg har prøvet at lodde andre småting før, og det er også det, som jeg har bidraget meget med i vores arbejde

Cecilie Kjær

»Vores CanSat har vi designet til som sekundær mission, at den skal tage målinger på udledningen af de forurenende og sundhedsskadelige NOxgasser i vores luft. Selvfølgelig set i lyset af klimaforandringerne,« siger Lyra.

Fredag er der eksamensdag, hvor der bliver rig lejlighed til at fortælle yderligere om processen, måleresultaterne og fremlægge en fysisk rapport for dommerne.

Fedt med fordybelse

På forhånd var de fire unges kendskab til temaet yderst begrænset, men de blev tændt af det forløb, som Rasmus Nicolajsen lagde frem for klassen ved skoleårets start.

»Jeg havde læst lidt om rumfart og hørt en podcast om emnet, men ellers kendte jeg ikke så meget til det på forhånd. Jeg har altid gerne ville fordybe mig, og det synes jeg, vi har haft mulighed for med vores fælles projekt,« siger August.

August har været med til at 3D-printe selve dåsen, der skal være robust nok til at rumme det tekniske indhold i over 100 meters højde og bringe det sikkert ned på jorden igen.

»Jeg har prøvet at lodde andre småting før, og det er også det, som jeg har bidraget meget med i vores arbejde,« siger Cecilie, der sagtens kan finde på at læse fysik på Universitetet, når den tid kommer, afslører hun.


De fire er meget harmoniske og har fra start været indstillet på, at vi skulle have en rar og hyggelig oplevelse samtidig med, at fik lavet noget og blev klogere

Rasmus Nicolajsen, fysiklærer og mentor

Kvartetten har primært brugt skoletiden til arbejdet. Når der har været et hul i den daglige læseplan, er den også blevet udnyttet til at gå i fysiklokalet.

»Jeg vidste ikke noget til kodning og lodning, og det at sætte ledninger sammen overhovedet, men jeg kastede mig ud i det for at få lov til at lære nyt, og jeg er bestemt ikke blevet skuffet,« supplerer Lyra.

Hun er behørigt påklædt i en grå hoodie med oplysende logo på om CanSat-konkurrencen.

»Den har vi selv finansieret, fordi en del af konkurrencen også går ud på, at vi skal brede det ud til folk. Her har vi også været flittige brugere af Instagram,« siger Malou.

Alle fire er enige om, at processen med kodning, logning af data fra de indbyggede sensorer og den senere afsluttende databehandling har hjulpet dem til at blive klogere og pludselig se det logiske i, hvordan hele det tekniske spiller sammen.

»Det er slet ikke så farligt, når man får forståelsen, og det har vores arbejde hjulpet mig til,« siger Cecilie.

»De fire er meget harmoniske og har fra start været indstillet på, at vi skulle have en rar og hyggelig oplevelse samtidig med, at fik lavet noget og blev klogere,« roser mentor Rasmus Nicolajsen.

Rejseholdet fra Syddjurs Gymnasium får rejsen og opholdet på Sorø Akademi, der ligger placeret i meget naturskønne og inspirerende omgivelser, betalt.

De glæder sig, og manglede i sidste uge kun en allersidste finpudsning, før de var klar til konkurrencen. Ingen panik før lukketid.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen