Danmarkshistorie: Kaløstillingen kommer nu til ære og værdighed

Udfaldet fra Fredericia den 6. juli 1849 var af afgørende betydning under Treårskrigen mellem Danmark og slesvig-holstenerne, og Røndeområdet spillede ikke en uvæsentlig rolle i sejren ved Fredericia, som stillede Danmark gunstigt under den våbenstilstand, der blev udråbt 10. juli.

Artiklens øverste billede
Foreningen ”Kalø 1849" har fået udarbejfdet et yderst seriøst prospekt, som består af to etaper. Adresseavisen vil i den kommende tid fortælle nærmere om det spændende historiske projekt. Kilde: Forside af projektbeskrivelse.

Det er ikke alle, der ved, at Rønde området spillede en afgørende rolle i Treårskrigen 1848-1851, og det stort planlagte slag i Fredericia 6. juli 1849, hvor Dansken, anført af General de Meza og General Bülow, fik skovlen under tyskerne.

På en morgengåtur på kanten til november 2019 med daværende borgmester Ole Bollesen i Rønde med et felt på cirka 20 mand og kvinder dukkede pludselig Jacob Christian Salvig frem i støvregnen i udkanten af Rønde Bypark og overtog scenen med en engageret fortælling om Røndes fortid som en afgørende del af Danmarkshistorien med ’Kaløstillingen’ som fikspunkt.

Jacob Christian Salvig, tilflytter til Rønde fra netop Fredericia, foretalte, at han havde undret sig over, at der ikke bliver gjort noget overhovedet for at fremhæve Røndes historiske fortid.

Han bor i Strandparken og er nærmeste nabo til Hestehavevejen og til Følle Bund.


Det var her, at den berømte General Rye i 1849 med sine tropper på 6.000 mand og 1.300 heste var i fremmarch mod Helgenæs.

General Rye var på en vigtig strategisk mission. Han skulle forsøge at trække de mange tyske tropper (fra den slesvig-holstenske hær) med op igennem Jylland og væk fra Fredericia. De tyske tropper skulle forblive i troen om, at General Rye & co. havde kurs mod Aalborg. Det lykkedes fuldt ud.

Tyskerne blev stoppet ved Rønde området, ’Kaløstillingen’, hvor General Rye og hans folk benyttede lejligheden til at tage turen til Helgenæs for at blive skibet tilbage til fæstningebyen Fredericia. Dermed var Danmark i overtal mod de tyske tropper og kunne krige sejren i land - den sidste Danmark har vundet på slagmarken.

Synlighed

Sammen med en gruppe andre borgere i Rønde synes Jacob Christian Salvig, at denne historie fortjener at blive gjort synlig.

”Vi er en lille gruppe, der er gået i gang med at kigge på mulighederne for at gjort dette stykke Danmarkshistorie synligt,” fortalte Jacob Christian Salvig dengang.

”Vi kigger på, om den gamle Hestehavevej eller dele af den kan genskabes, som den så ud. Samtidig med, at der kan laves en kanonstilling på højdedraget nord for Følle Bund, som den så ud dengang. Kort fortalt, så arbejder vi på, at få Rønde-fortællingen trukket frem i lyset og få den formidlet på en moderne og attraktiv måde,” lød det fra Jacob Christian Salvig.

Der er siden dannet en forening, Foreningen ”Kalø 1849, der går meget seriøst til værks.

Hestehavevej udgør strækningen fra Følle Mølle til Molsvej - en 800m lang strækning af den gamle landevej mellem Aarhus og Grenå.

Målet er at retablere den gamle Hestehavevej – som den så ud tilbage i 1849.

Partnerskab

Projektet ”Kalø-stillingen” har som ambition at udfolde fortællingen om Kalø-stillingen og Røndes betydning for udfaldet af Slaget ved Fredericia i 1849. Projekt ”Kalø-stillingen” omfatter følgende hovedaktiviteter:

  • renovering/retablering af den historiske vejstrækning ”Hestehavevejen” i Rønde
  • etablering af en kanonstilling til at anskueliggørelse befæstningen af Rønde-bakken
  • etablering af udsigts- og formidlingsplatform, som samtidig vil fungere som velkomstportal til Nationalpark Mols Bjerge
  • etablering af formidlingsaktiviteter i projektområdet.

Der forestår en omfattende fundraising for Foreningen ”Kalø 1849” for at realisere projektet. I den forbindelse har foreningen brug for at kunne garantere fonde og sponsorer, at de planlagte anlæg kan opstilles og vedligeholdes, selv om de i nogle tilfælde vil skulle opstilles på jord tilhørende Syddjurs Kommune, i andre tilfælde på statslige jorde, administreret af Naturstyrelsen Kronjylland.

Derfor er der udarbejdet en partnerskabsaftale mellem Foreningen ”Kalø 1849”, Naturstyrelsen Kronjylland og Syddjurs Kommune.

Den godkendte Syddjurs Byråd på sit seneste møde.

Aftalen er gældende frem til 31. december 2025 og kan i øvrigt opsiges med tre måneders varsel.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.