Adelsböll er en institution på Jernbanegade i Ryomgård

Tirsdag 28. juni er en særlig mærkedag for familien Adelsböll og de nuværende indehavere af salonen på Jernbanegade, søstrene Malene og Maria, der tog over efter deres afdøde morfar Knud Adelsböll 1. januar 2011.

Artiklens øverste billede
De har leget sammen, siden de var små. Det gør de fortsat. Nu foregår legen blot i HAIR BY Adelsböll, som de overtog efter deres morfar for godt 11 år siden. Malene Adelsböll Nikolajsen (th.), 35, og Maria Adelsböll Busch, 38, inviterer indenfor til 60 års fødselsdag tirsdag 28. juni, hvor de også sender en kærlig tanke til deres afdøde morfar. Pressefoto

Vellykkede generationsskifter er lidt af særsyn i nutidens Danmark, men i Ryomgård lykkedes det fint for godt 11 år siden, fordi skiftet var velforberedt og aftalt.

Søstrene Malene Adelsböll Nikolajsen, 35, og Maria Adelsböll Busch, 38, har aldrig fortrudt, at de tog over efter deres morfar, Knud Adelsböll, i frisørsalonen på Ryomgårds smukkeste gade, Jernbanegade, med udsigt til letbanen og stationen, Ryomgård Hotel og de gamle og velrestaurerede jernbanebygninger, kunstværket ’Ud & Hjem’ og det grønne vandtårn.

28. juni er en særlig mærkedag for familien, fordi salonen fylder 60 år. Så lang tid er det siden, at en ung Knud Adelsböll først i tyverne startede for sig selv med at klippe og først stoppede, da 49 år var gået.

På daværende tidspunkt var det forlængst besluttet, at hans to børnebørn skulle afløse ham. De var meget tidligt i deres liv blevet inspireret af deres morfar, som dog venligst afslog at tage dem ind som elever.

»Han ville have, at vi skulle ud og prøve faget andre steder først, og der havde han set rigtigt,« siger Maria Adelsböll Busch.

»Vi havde under vores skoletid arbejdet i salonen, hvor vi lavede kaffe til kunderne, fejede og andre sådan mere praktiske ting, så vi kunne se, hvordan vores morfar arbejdede,« husker Malene Adelsböll Nikolajsen.

Investerede klogt

Et fast slogan, som morfaderen tidligt inprentede sine to børnebørn, var det kendte: »Mange bække små, bliver til en stor å.«

Underforstået man skal ikke bruge 1,25 kroner, hvis der kun kommer en krone i kassen. Der skal også laves råderum til investeringer, og rådet fulgte Knud Adelsböll sammen med sin hustru, Maja i sin erhvervskarriere. Løbende udbyggede han salonen, så der blev mere og mere plads hos ’Barberen’, som var hans titel i folkemunde i fordums Ryomgård, side om side med navne ’Køkken Bent’, ’Tømrer Jørgen’ ’Værten’ (indehaveren af Ryomgård Hotel) og ’Skatte Kaj’.

Siden kom der også personale til, og da Malene Adelsböll Nikolajsen og Maria Adelsböll Busch var flyvefærdige, var det en både velassorteret og tip-top moderne salon med et uddannet personale, som de overtog ansvaret for 1. januar 2011.

De behøvede næsten kun at ændre navnet til det mere moderigtige HAIR BY Adelsbøll og sørge for, at bygningen som de ejer fra top til tå - øverst oppe er der to lejligheder - fik en overfrankering i form af maling.

Trives sammen

Det er da også to glade søstre, der her godt 11 år senere inviterer indenfor til 60 års fødselsdagen.

De går glade på arbejde hver dag og trives i hinandens selskab. Større skænderier har de aldrig haft, og uenighed løser de ved at snakke sammen face-to-face over en kop kaffe.

»Vi er meget enige om, hvordan salonen skal køre, og hvordan hverdagen skal foregå. Vi er begunstiget af dygtige medarbejdere, som har været her længe,« siger Maria Adelsböll Busch.

»Vi har det godt sammen, og det samme har vores familier. Vores mænd kendte hinanden og var kammerater, før vi kom ind i billedet, og vi nyder at være sammen som familier,« supplerer lillesøster.

De er glade for, at salonen kører for fuldt blus efter to år med pandemien, som var en hård nød at knække, også økonomisk. Pludselig var deres selvbestemmelsret i hænderne på andre. Det var nyt.

Mange fra Aarhus

For ikke så mange år siden var Ryomgård kendt som byen med de mange frisører, men stille og roligt ved naturlig afgang er antallet dalet.

Hos HAIR BY Adelsbøll er kundestrømmen fortsat stor og i vækst. Der er så meget tryk på, at indehaverne plus de fire ansatte ikke har tid til at trille ret mange tommelfingre.

»Vi kunne sagtens bruge en assistent mere plus en elev, men det er blevet sværere i dag at finde både assistenter og elever. Det er krævende at have en elev, men det er også meget givende at være med til at uddanne nye frisører,« siger Malene Adelsböll Nikolajsen.

HAIR BY Adelsbøll har oplevet i de senere år, at mange kunder i større tal gerne kører fra Aarhus og til Ryomgård. 30 procent af kundeporteføljen kommer fra Aarhus, vurderer søstrene.

»De kommer både fra det nordlige Aarhus og Midtbyen. Vi kan mærke, at mange har fået os anbefalet af familie, naboer og venner,« siger Maria Adelsböll Busch.

»En fortalte, at hun sparer 150 kroner ved at blive klippet hos os i stedet for i Aarhus, og i Ryomgård sparer du også udgiften til en parkeringsplads plus, at miljøet i salonen er lidt hyggeligere herude end i Aarhus, hvor det måske kører lidt mere på samlebåndsmanér,« siger Malene Adelsböll Nikolajsen.

60 årsdagen tirsdag 28. juni bliver markeret med kaffe, kage, vin og drikke plus musik, der passer til dagen.

»Vi ville have fejret vores ti års fødselsdag 1. januar 2021, men det forhindrede corona, så i stedet marker vi 60 årsdagen for salonens start, og på denne måde sender vi også en kærlig tanke til vores afdøde morfar,« siger Maria Adelsböll Busch.

Begge søstre forsikrer med en mund, at Hair by Adelsböll er deres livsværk. De skal mindst nå at slå morfaderens rekord på 49 år som indehaver, før de giver aktiverne videre til næste generation.

De har masser af (h)år foran sig. Det glæder dem kun.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.