Corona-generationens studenter fik varme ord og honnør fra rektor og høj solskin at slutte af på

»Verden her i juni 2022 ser markant anderledes ud end den gjorde i august 2019,« konstaterede rektor Sven Gaardbo i sin tiende dimissionstale på Syddjurs Gymnasium. Men på trods af dette, var rektor meget fortrøstningsfuld på vegne af årets studenter.

Artiklens øverste billede
Rektor Sven Gaardbo smilede om kap med årets studenter og solen, da han personligt overrakte eksamensbeviser. Foto: Morten Ærø

»Efter tre år sammen med jer, er jeg fuldstændig fortrøstningsfuld. I har taget jeres uddannelse under de mest besværlige vilkår i årtier. I har fået det bedste ud af det tilbud, som – kan jeg betro jer – hårdt arbejdende lærere kunne tilbyde jer under nedlukningerne. I har tilmed været indstillet på at få skolens traditioner til at leve videre. Jeg, og skolens øvrige personale, har været vidne til en årgang, der ikke bare har fået elevorganisationerne, festerne og det sociale liv op at køre igen, men gjort det på en måde, så det fremstår som det bedste, jeg har oplevet i mine ti år,« lød de verbale roser til årets studenter på Syddjurs Gymnasium fra rektor Sven Gaardbo, da han som traditionerne byder holdt dimissionstale og overrakte eksamensbeviser ved foden af Den spanske trappe på det historiske gymnasium i Rønde, der 1. september sidste år skiftede navn fra Rønde til Syddjurs for at tydeliggøre bopæl og dækningsområde.


Vejret var naturligvis fremragende på den afsluttende dag for årets studenter.

Kulminationen på en sidste uge med fremlæggelse af Studieretningsprojekt (SRP), Gallafest og fortjente andre festligheder.


Årets studentertale blev holdt af Mille Christensen Paulsen. Foto: Morten Ærø


Tre år, der overgik alt

Da dette års studenter startede i Rønde for tre år siden i august 2019, havde ingen af dem forestillet sig selv i feberdrømme, at deres studieliv for altid ville indskrive sig i verdenshistorien.

Pandemien eksploderede i starten af 2020 med de konsekvenser, som det fik også helt ned i den mindste materie for vordende studenter med digital undervisning og mangel på fysisk nærvær og fester i flere lange perioder.

Da så pandemien endelig var kommet under kontrol, overtog Rusland med præsident Putin verdenshistoriens scene med sit ubeherskede angreb på en anden europæisk nation, Ukraine, med ufattelige lidelser, død og ødelæggelse som følgesvende og som noget sekundært begyndende tendenser til krise i verdensøkonomien.

»Krig mellem to lande i Europa ville desværre have lydt fuldstændig vanvittigt, hvis jeg havde nævnt det i min velkomst til jer,« som Sven Gaardbo formulerede det.

En studentereksamen udstyrer jer med de grundlæggende forudsætninger for at kunne medvirke til at løse de problemstillinger, som er markante i vor tid.

Rektor Sven Gaardbo, Syddjurs Gymnasium

Dystopiers aktualitet

Det er pessimistisk, at en gymnasierektor på studenternes festdag må ty til at fremhæve to såkaldte dystopier fra årene omkring anden verdenskrig, George Orwells ’1984’, udgivet i 1949 men skrevet i 1948 og Aldous Huxleys ’Brave New World’ fra 1932 – Fagre Nye Verden på dansk.

Men Sven Gaardboes point var, at begge bøger fortsat rækker ind i vores tid og rummer et væsentligt budskab til unge mennesker med en studentereksamen i hånden:

»En studentereksamen udstyrer jer med de grundlæggende forudsætninger for at kunne medvirke til at løse de problemstillinger, som er markante i vor tid. Den er en vekselvirkning, eller et samspil, mellem viden og dannelse. Det betyder, at I har skullet lære en mængde ind imellem tungt stof i de enkelte fag for at kunne øge jeres udbytte af det faglige arbejde. Med den læring har I deltaget i det faglige samspil, hvor viden opsamles i fællesskab, igennem den faglige diskussion. I har også skullet arbejde med de faglige teorier i samspil med andre fag og herigennem erfaret, hvad den faglige viden og kompetence i et fag har kunnet anvendes til. Ikke mindst til brug i SRP, hvor I jo netop har fået huen efter at have leveret dokumentation herpå.«

»I har også skullet vende en lang række faglige, etiske, moralske og alle mulige andre spørgsmål. Igen har de faglige erkendelser skullet ligge til grund. Målet har aldrig været enighed i konklusionerne men enighed om de præmisser, der har skabt diskussionen.«


Ved den traditionsrige Gallaften sad kjoler og jakkesæt snorlige på årets studenter. Foto: Morten Ærø

Uddannelse og dannelse

Det kan godt være, at det er svært at bevare håbet om en bedre verden, som den tager sig ud lige nu, men til Prometheus-myten knytter sig sig fortsat fortællingen om Pandoras æske. Håbet var det eneste, der blev tilbage i æsken, da Pandora havde åbnet den.

»Demokratiets død vil sandsynligvis ikke ske ved et bagholdsmord. Det vil blive en langsom uddøen, drevet af apati, ligegyldighed og underernæring,« citerede rektor den amerikanske filosof og uddannelsesteoretiker, Robert Hutchins.

Ung må verden heldigvis altid være, og de unge står foran en opgave, der nok kan synes volumniøs, men som Sven Gaardboe understregede:

»Det er her, vigtigheden af uddannelse og dannelse kommer ind i billedet. Og faktisk især kombinationen af de to. Uddannelse, fordi den muliggør en borgers kritiske vurdering af dagens udvikling. Om det så er international politik, miljøet, fascination af teknologi eller så meget andet. Dannelse, fordi den muliggør en dialektisk tilgang til de samme ting. En tilgang, der både giver mulighed for at indpasse udviklingen i verden i eget billede men også giver plads til andres billeder af samme udvikling. I fuld gensidig respekt. En respekt, man skal stå vagt om. Som forfatteren Jane Austen bemærker det i ’Fornuft og følelser’: »Elinor erklærede sig enig i det hele for hun fandt ikke at han fortjente det kompliment, der lå i et rationelt modsvar.«Ganske vist skrevet i en anden kontekst, men pointen er, at man skal gøre sig fortjent til at blive taget alvorligt. Det bliver der brug for i årene, der kommer.«Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.