Billedet er broget i Danmark - Syddjurs skal op på beatet, mener Dansk Industri

Odder sagsbehandler byggetilladelser på i gennemsnit seks dage. I Syddjurs er ventetiden på en byggetilladelse i gennemsnit 76 dage, ifølge Dansk Industri, der bygger sin undersøgelse på tal fra 2020 og 2021. Syddjurs er dog kommet videre i 2022, fortæller politikere og embedsmænd.

Artiklens øverste billede
En ydmyg udvalgsformand, Kasper Kolstrup Møller (C), har været ude og love bod og bedring og rost embedsværket for at have taget tyren ved hornene og speedet op for sagshandlingen af byggesager. Foto: Lars Norman Thomsen

Når familien skal bygge et nyt parcelhus eller virksomheden en ny lagerhal i Favrskov og Aarhus, koster det henholdsvis 832 og 821 kroner per time, kommunen bruger på at sagsbehandle byggetilladelsen.

I Horsens, Silkeborg og Norddjurs klarer kommunerne papirarbejdet til henholdsvis 495, 531 og 574 kroner i timen.

I Syddjurs koster det 622 koner i time. I Hedensted er byggetilladelsen gratis.

Det viser en ny opgørelse fra DI Byggeri over de timepriser, som kommunerne opkræver, når en virksomhed eller en borger søger om en byggetilladelse til enfamiliehuse, landbrugsbygninger, fabriksbygninger og etagebyggeri.

Tallene bygger på data fra årene 2020 og 2021.

»En lav timepris kan aldrig opveje en lang ventetid. Vi betaler gerne for en effektiv sagsbehandling, så vi hurtigt kan komme i gang med byggerierne. Men samtidig er det vigtigt at huske på, at kommunernes indtægter fra sagsbehandlingen af byggetilladelser skal hvile i sig selv, og derfor må kommunerne ikke tjene penge på sagsbehandlingen. Så jeg vil tro, at timeprisen i Favrskov og Aarhus er ved at nå grænsen,« lyder det fra formand for DI Byggeri Østjylland Michael Ancher i en kommentar til DI-undersøgelsen.

Flere af de østjyske kommuner har en timepris mellem 600 og 700 kroner. Det gælder Skanderborg, Syddjurs, Odder, Randers, Samsø.

»Odder sagsbehandler byggetilladelser på i gennemsnit seks dage. Hvis alle de andre kommuner i Østjylland er lige så hurtige, så er en høj timepris intet problem. Men fx på Samsø, i Skanderborg, Norddjurs og Syddjurs er ventetiden på en byggetilladelse i gennemsnit mellem 76 og 94 dage. Det er for lang tid, og igen må jeg understrege, at der skal være en sammenhæng mellem pris og kvalitet,« udtaler Michael Ancher, DI Byggeri Østjylland.

Bod og bedring

I sidste måned var embedsværk og venlige politikere i Syddjurs Kommune ude og love bod og bedring efter at have erkendt, at 2020 og 2021 var år med store problemer grundet en stor stigning i antallet af byggesager. Antallet af sager har været tæt på en fordobling og det medførte, at kommunen ikke har kunnet overholde de nationale servicemål for sagsbehandlingstid.

I perioden har afdelingen for byggesagsbehandling arbejdet hårdt på at nedbringe sagsbehandlingstiden og antallet af sager. For at løse opgaven er der blevet ansat en række ekstra medarbejdere i afdelingen, og der er blevet hyret eksterne konsulent for at hjælpe med sagsbehandlingen. I 2021 vedtog man desuden ’straks-behandling’ for at sikre, at nye og fuldt oplyste sager blev håndteret hurtigt og effektivt.

Resultaterne af den langvarige indsats for at nedbringe sagsbehandlingstiden bærer nu frugt, mener embedsmænd og politikere. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for sager, som er ansøgt i 2022, ligger nu under de nationale servicemål. Eksempelvis er der på de 105 byggesager om enfamiliehuse, som er ansøgt og afgjort i 2022, en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 7,7 dage.

Pukkel fra 2021

Ser man på det samlede billede er der dog fortsat en pukkel af sager fra 2021, som påvirker den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for alle sager. Sagerne fra 2021 betyder, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid ligger på 60,1 dage for enfamiliehuse, når de regnes med.

En stor del af de ældre sager fra 2021 afventer supplerende materiale fra borgerne.

Antallet af indkomne sager i år svarer til antallet af sager, som er indkommet de forrige år, oplyser kommunen.

Til sammenligning var den gennemsnitlige byggesagsbehandlingstid på landsplan 52 dage i 2020 og 63 dage i 2021.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.