Ny bydel med 92 bæredygtige boliger skyder op

Byggeriet på den historiske VAROgrund i Hornslet omfatter 28 rækkehuse i 1. etape med fokus på bæredygtighed. Bygherren, Hornslet Ejendomsselskab, har ønsket, at byggeriet DGNB-certificeres til Guld.

Artiklens øverste billede
I forgrunden en del af de 28 rækkehuse, der skal opføres på VAROgrunden og senere bliver fulgt op med 64 punkthuse.

For ikke så længe siden var VAROgrunden og bygningerne på Tingvej i spil som kulturcenter i Hornslet.

Syddjurs Kommune gav den ikke for lidt i et oplæg, hvor det lød:

»VAROgrunden er Hornslets ’Maltfabrik’, der i stemningsfulde og inspirerende omgivelser forener kulturelle og kommercielle aktiviteter for både organiserede og ikke-organiserede aktører.«

Syddjurs Kommune så de gamle bygninger som et kongerige for organiserede og ikke-organiserede fritidsfolk såvel som kommercielle erhvervsdrivende, idræt, kunst, værksteder.

Det blev ved ordene, og i stedet enedes man om at samle kulturlivet på Kulturgrunden i tilknytning til Kom-Bi.

Køkkenhaven

I stedet skyder der nu en ny bydel op på den gamle industrigrund inden for de nærmeste år. Den er døbt det meget danske navn, Køkkenhaven, og første etape er for længst projekteret til 28 rækkehuse som bygges i to plan.

Herefter følger senere 64 punkthuse/lejligheder med parkeringskælder - plus et erhvervslejemål - i det samlede projekt.

Punkthuse er fritliggende højhuse med forholdsvis lille grundplan. Typen blev lanceret af selveste Le Corbusier i 1922. De første danske punkthuse blev opført 1950-57 på Bellahøj i København, da velfærdssamfundet begyndte at skyde op.

Det er Hornslet Ejendomsselskab A/S, som jeg ejer, der i maj 2021 købte den gamle industrigrund direkte af VARO, og det er også Hornslet Ejendomsselskab A/S som opfører de 92 boliger.

Thomas Hougaard Nielsen

Manden er bag er 42-årige Thomas Hougaard Nielsen, der bor i Hornslet, men rent faktisk er født og opvokset i Ryomgård.

Han er direktør og ejer af entreprenørvirksomheden LME A/S, der har base i Lystrup og beskæftiger i omegnen af 60 ansatte.

»Det er Hornslet Ejendomsselskab A/S, som jeg ejer, der i maj 2021 købte den gamle industrigrund direkte af VARO, og det er også Hornslet Ejendomsselskab A/S som opfører de 92 boliger,« siger Thomas Hougaard Nielsen, som er uddannet ingeniør og overtog LME A/S efter sin afdøde far.

Thomas Hougaard Nielsen, 42, indehaver af Hornslet Ejendomsselskab, er manden bag Køkkenhaven. Foto: Lars Norman Thomsen


DGNB-certificering

Thomas Hougaard Nielsens udgangspunkt for byggeriet har fra start været et ønske om, at byggeriet DGNB-certificeres til Guld (Se faktaboks).

Rækkehusene, der opføres i gule tegl, har flere arkitektoniske detaljer i form af felter med mønstermurværk og spil mellem lys og skygge.

De er placeret i klynger omgivet af rekreative, grønne udearealer, fællesfaciliteter og legeområder. Alle husene vil have adgang til private terrasser, der både er dybe og skaber privathed, men samtidig åbner op mod fællesarealerne. Rækkehusene er desuden udstyret med altaner på første sal.

Boligerne er på cirka 122 m2 med et stort køkken-stuerum i stueplan og tre eller fire værelser på 1. sal.

Antallet af boliger i hver klynge er forskelligt hen over området. Sammenholdt med den stramme, rene arkitektur i rækkehusene, de små detaljer i murværket og den varierede beplantning flettet ind mellem husene, giver de forskellige klyngestørrelser en særlig dynamik i forhold til det samlede visuelle indtryk, som det fremgår af tegningsmaterialet.

Salget i gang

Salget af de 28 rækkehuse er i fuld gang.

Sideløbende med det, skal der først og fremmest ryddes op på grunden. Alt skal væltes, og det tager sin tid.

Det er estimeret til at tage tre måneder, fordi stort set hver sten skal kategoriseres.

»Det, der tager længst tid, er saneringen, fordi vi skal leve op til en række krav og regler,« siger Thomas Hougaard Nielsen.

Herefter begynder byggemodningen, veje, afvanding og installationer, som Hornslet Ejendomsselskab og Syddjurs Kommune er fælles om at få sat i værk.

»Byggemodningen tager måske et halvt år, men jeg har en forventning om, at vi kan sætte spaden i jorden til opførelsen af de 28 rækkehuse inden årets udgang,« siger Thomas Hougaard Nielsen.

Boligerne sælges løbende, og når der er solgt en hvis procentdel, går byggeriet i gang.

»Rækkehusene appellerer til moderne børnefamilier, der gerne vil bo i et hus, hvor pladsen er udnyttet optimalt og hvor byggeriet er bæredygtigt ned til mindste detalje. Det er ikke masser af havearbejde, som disse familier efterspørger, men de vil gerne bo nær naturen og tillige centralt i byen, og det kommer de til her,« siger Thomas Hougaard Nielsen.

»Men jeg tænker også, at mange seniorer, der måske påtænker at sælge deres parcelhus, vil efterspørge denne her boligtype, fordi de får god plads og har gåafstand til både letbanen og midtbyen,« tilføjer han.

Netop i en tid med stigende energipriser, er det højaktuelt at tænke mere bæredygtigt og energirigtigt.

»Mange i byen har i årevis sukket efter et byudviklingsprojekt på netop denne gamle industrigrund, og nu kommer det endeligt,« siger ejendomsmægler Jette Dalgaard, LOKALmæglerne Hornslet, der sammen med Ankersø Bolig står for salget.

Punkthusene følger efter

Senere kommer de 64 punkthuse i spil. Hvordan ejerformen bliver her, diskuterer man fortsat.

Køkkenhaven bliver en helt ny bydel i Hornslet og bliver et modspil til de mange parcelhuse, der er skudt op de seneste år.

Hornslet er godt på vej til at blive kommunens største by og estimeret til at vokse fra de nuværende godt 6.000 indbyggere til 9.000 i 2035.

Tidligere Rosenholm borgmester Richard Volander, 76, vil allerede hævde, at Hornslet har flere indbyggere end Ebeltoft, som traditionelt markedsføres som Syddjurs Kommunes største by.

Volander, der nærlæser statistik mere end de fleste og dagligt frekventerer Statistikbanken, har en plausibel pointe, kan det tilføjes.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.