Kafè Kolind har atter fået ny leder - og sagt farvel til Balladeband

Tatiana Erbs holdt ikke længe i jobbet som leder af Kafé Kolind. Hun begyndte 21. februar som chef for den sociale café, men allerede inden sommerferien var hun væk igen.

Artiklens øverste billede
Peder Jensen, 63, er ny leder af Kafé Kolind, hvor han satser på at være de næste fire år, inden han skal pensioneres. Foto: Lars Norman Thomsen

Kafé Kolind, der åbnede helt tilbage i august 2005, har atter fået ny chef.

Èn der med lige dele menneskelighed og målrettethed kan sikre gode vilkår for caféens brugere og møde dem i øjenhøjde, som der i sin tid stod i jobannoncen.

Han hedder Peder Jensen, er 63 år og bosiddende på Øer, hvor han sammen med sin kone bor helårs i en sejlbåd, som de er ved at sætte i stand. Hans kone er ansat på Marienhoffskolen som pædagog.

Peder Jensen har afløst Tatiana Erbs, der begyndte i jobbet 21. februar i år, men allerede inden sommerferien takkede af.

Hun afløste den bundrutinerede Bente Fogh Møller, der havde en historie på Kafé Kolind, som gik helt tilbage til starten. Senere i forløbet blev hun også udnævnt til leder.

»Jeg kender ikke til, hvorfor Tatiana Erbs stoppede, og jeg har heller ikke spurgt,« siger Peter Jensen.

»Jeg var selv ansøger til stillingen, da Tatiana Erbs blev valgt til jobbet, og da hun stoppede blev jeg kontaktet af en repræsentant fra KFUM’s Sociale Arbejde, som spurgte, om jeg fortsat havde lyst til at blive leder af Kafé Kolind, og det skulle jeg ikke tænke over ret længe,« siger Peder Jensen.

Det alkoholfri værested, Kafé Kolind, er en del af KFUM’s Sociale Arbejde, der landet over driver knap 30 sociale caféer og væresteder og over 140 andre institutioner og tilbud for socialt udsatte mennesker.

Kafé Kolind holder til, hvor tidligere Drasbeks Hotel slog sine folder i Kolind.

Satser på fire gode år

Peder Jensen stammer fra Kolding.

Han uddannede sig som socialpædagog som 32-årig og har siden arbejdet som sådan. Senere har han også uddannet sig til psykoterapeut.

I en årrække har han arbejdet som selvstændig supervisor med base i Ry.

Jeg har fået en dejlig modtagelse af en masse fantastiske mennesker, der har taget godt imod mig.

Peter Jensen, leder af Kafé Kolind

»Efter 16 år i min egen lille butik i Ry havde jeg lyst til igen at være sammen med flere mennesker, og derfor blev jeg glad, da jeg blev kontaktet af KFUM’s Sociale Arbejde,« siger Peder Jensen.

Han har benyttet tiden siden starten midt i sommerferien til at lære stedet, og de mennesker, som kommer her bedre at kende.

»Jeg har fået en dejlig modtagelse af en masse fantastiske mennesker, der har taget godt imod mig.«

Dem ser Peder Jensen frem til at være sammen med de næste fire år.

»Min plan er at gå på pension om fire år, men inden da vil jeg gøre en indsats her på Kafé Kolind for sammen med de øvrige ansatte og brugerne at være med til at skabe et sted for alle, der har lyst til at komme her.«

Hjerterum og fællesskab

Det vigtigste for Kafé Kolind er at tilbyde fællesskab, hvor der er plads til alle mennesker uanset hvem man er og hvor man kommer fra. Alle har ret til hjerterum, glæde, et godt grin, et godt og varmt fællesskab. Det har altid været varemærket.

Der er åbent alle ugens hverdage fra klokken 9 til 14. I weekenderne er der lukket.

»Vi har også aftenarrangementer. Forleden tog vi i biografen for at se den nye film om Bamses liv, og bagefter lavede vi mad sammen herhjemme i køkkenet,« fortæller Peder Jensen.

Han satser på i første omgang at have et månedligt aftenarrangement på programplanen.

»Det er meget forskelligt, hvor mange der er kommet i caféen hidtil, mens jeg har været her. Det svinger fra 5-10 stykker til dage, hvor vi har været helt oppe på 30-40.«

Musikken spiller

’Balladeband’ har i flere år været Kafé Kolinds husorkester. Orkestret har været mediedarling, Det Radikale Venstres favoritband og nærmest synonym med Kafé Kolind, men sådan er det ikke længere.

’Balladeband’ blev stiftet i efteråret 2018 som et forsøg på at skabe øget sammenhold og venskab på det sociale værested og samtidig forbedre den mentale sundhed for brugerne af Kafé Kolind.

Musikpædagog Daniel Demsitz, der var manden bag ’Balladeband’, er ikke længere en del af Kafé Kolind, og det samme med ’Balladeband’.

»’Balladeband’ er fra før min tid på Kafé Kolind, så jeg kender ikke historien, men musikken er fortsat en vigtig del af Kafé Kolind,« understreger Peter Jensen.

’Balladeband’ er fra før min tid på Kafé Kolind, så jeg kender ikke historien, men musikken er fortsat en vigtig del af Kafé Kolind.

Peter Jensen, leder af Kafé Kolind

Han har ansat den dygtige guitarist Janus Bechmann til at varetage opgaven som musikpædagog, og han kommer på Kafé Kolind en aften om ugen som udgangspunkt.

Janus Bechmann skal medvirke til at skabe værdi for mennesker gennem musikalske fællesskaber.

Janus Bechmann har i mange år været guitarist for en lang række danske solister, Ester Brohus, Søren Krogh m.fl., og har desuden boet og spillet i nogle år i USA. Han udgav senest soloalbummet ’Table Sketches’ - et støvet album med akustisk guitarbaseret singer-songwriter-musik, som nogle ynder at kalde americana og roots.

»Selvom ’Balladeband’ ikke længere er et Kafé Kolind projekt, så har vi fortsat midler til at arbejde med musik i forskellige sammenhænge mod ensomhed, og det er det, som Janus er ansat til.Janus skal i høj grad bidrage til at motivere vores brugere til at kaste sig over musikken sammen,« siger Peter Jensen.

Udover den nye leder og Bechmann er der også ansat en kvinde, der bestyrer køkkenet hos Kafé Kolind.

Kommunale midler

Syddjurs Byråd har tidligere afsat 100.000 kr. årligt under Udvalget for plan, udvikling og kultur (PUK) som støtte til Kafé Kolinds musikprojekt.

Hvorvidt det også skal være tilfældet fremover, bliver afklaret af det nuværende byråd.

I budgetbemærkningerne til det indgåede budgetforlig 2022 (plus de tre følgende overslagsår) i Syddjurs Byråd stod der, at der skal gennemføres en evaluering i 2024 for at vurdere, om bevillingen til musikprojektet skal fortsætte.

Når Syddjurs Byråd meget snart har lavet næste års budget, er Kafé Kolind og vi andre meget klogere på, hvordan musikken spiller økonomisk i fremtiden på den sociale café i Drasbeksgade.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.