En daglig dosis læsetræning er det pureste guld

Marienhoffskolen har i år særlig fokus på læsning og læselyst. Hele skolen læser hver morgen fra 8.15 til 8.35, og forleden fik alle elever på 1.- 2. årgang overrakt hver en mulepose med dejlige bøger til hjemmelæsning.

Artiklens øverste billede
Stolte børn på 1. årgang med deres muleposer med bøger. Nu er det bare hjem og læse med far og mor hver dag. Alle fotos: Lars Norman Thomsen

“Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.”– Astrid Lindgren.

Ligesom som film skal ses i biografen, skal bøger læses på papir, mens man sidder i en dejlig stol eller ligger på langs i sin seng og ikke kan sove, før man har læst en biografi om Tove Ditlevsen eller Jørgen Lerths ’Det uperfekte menneske 2’. 

Den fysiske bog vil til evig tid altid være at foretrække. Selvom man hverken kan zoome, swipe eller scrolle i en bog. Den er et stillestående medie, men hvilket et?

Vi læser af mange forskellige grunde. Vi læser for vores egen skyld, med henblik på uddannelse, i vores arbejde og som en del af vores deltagelse i samfundslivet. 

Hvis vi mangler læsefærdigheder, har det dels store omkostninger for den enkelte og i et større omfang for samfundet som helhed. Evnen til at kunne læse er dyrebar og essentiel både generelt set, men også når det gælder den vanskelige litteratur.


Læsevejleder Dorthe Bønding overrakte samtlige elever på 1. og 2. årgang en mulepose med fire bøger og en logbog.

Læselyst

»Både danske, norske og svenske børn i 3.-7. klasse har en lav læselyst, når de sammenlignes med jævnaldrende børn fra andre OECD-lande, om end man må tage sammenligningen med et gran salt pga. metodiske forskelle,« konkluderes det i en rapport fra 2021 af et udvalg, Bogpanelet, under Kulturstyrelsen.

Med det in mente er det velgørende, at Marienhoffskolen i år har særlig fokus på læsning. 

»Hele skolen læser hver morgen fra 8.15 til 8.35. Eleverne læser med forskellige formål som automatisering, hastighed, sprogforståelse, genrekendskab og ikke mindst læselyst,« fortæller skoleleder Ann Taul Andersen.

Lyst frem for læring er i sig selv motiverende. Ikke alle værker skal analyseres til døde.

»Desuden arbejder vi med den faglige læsning og læseguides, samtidig med at vi prioriterer løbende at forny vores skolebibliotek med indretning af læsekroge, nye spændende bøger og podcast.«

Man skal træne, træne og træne, og det er vigtigt, at eleverne får den daglige dosis læsning hver dag. Jo mere du får trænet, jo mere succes får du.

Læsevejleder Dorthe Bønding

Muleposer til de mindste

Forleden kunne Marienhoffskolens pædagogiske leder Rikke Pereira og læsevejleder Dorthe Bønding i forening fuldbyrde endnu et nyt tiltag, der skal inspirere og motivere børn til at læse i hverdagen.

Læseprojektet ’Projekt READit’ har bevilget bøger til hver elev på 1. og 2. årgang.

Derfor vankede der en personlig mulepose med fire bøger og logbog til hver elev overrakt med dedikation og på højtidelig vis af læsevejlederen i Marienhoffskolens fremtidssikrede, meget velassorterede og velindrettede Pædagogisk Læringscenter, der blev indviet i januar 2019 i forbindelse med den over 30 mio. kroner dyre renovering af skolen, som er fra kommunesammenlægningens tid i 1971-1972.

Hele skolen læser hver morgen fra 8.15 - 8.35.

Skoleleder Ann Taul Andersen

Skolen har modtaget 67 muleposer med i alt 268 lækre bøger til udlevering på 1. og 2. årgang.

Så nu kan forældre og elever sammen bevæge sig ud i bøgernes forunderlige verden og dvæle sammen i en rolig stund i hjemmet. Bøgerne i muleposen er af forskellig sværhedsgrad, og de kan løbende udskiftes, når det første sæt er gennemtygget og ikke indeholder flere overraskelser.

Eleverne på 1. årgang slog flapperne flot ud og var flot tålmodige, da de fik fortalt om bøgernes verden og vigtigheden af at læse hver eneste dag.

Forældrene vigtige

Børn bliver gjort til gode læsere på deres forældres skød. Det kræver noget af forældrene.

Hovedparten af forældrene har rent faktisk underskrevet en læsekontrakt med Marienhoffskolen. De er en vigtig medspiller.

»Undersøgelser viser, at når forældrene er en aktiv medspiller i hjemmelæsningen, profiterer børnene af det,« siger læsevejleder Dorthe Bønding.

»Man skal træne, træne og træne, og det er vigtigt, at eleverne får den daglige dosis læsning hver dag. Jo mere du får trænet, jo mere succes får du. Det nytter at øve sig. Jeg har selv en af første klasserne til dansk, og der kan jeg straks se, hvis eleverne ikke får trænet nok. De skal have mere hjælp og har selv en tydelig fornemmelse af, at de er bagud med læsningen.«

Dorthe Bønding oplever nu stor opbakning fra forældrene til at indgå og læse med deres børn.

»Forældrene viser meget stor interesse og bakker supergodt op om den daglige læsning. Flere skriver beklagende, hvis de ikke lige har haft tid et par dage, men jeg kan se på tilbagemeldingerne, at der bliver læst, også nogle gange for mormor og morfar.«

Nu skal der læses

Efter udleveringen af muleposerne skrev Dorthe Bønding hjem til forældrene på den e-portal, der er knyttet til læseprojektet og som nu er aktiv: »Nu er vi i gang. Nu skal der læses.«

»På e-portalen kan forældrene følge med og se, hvad der er af nye bøger at kaste sig over, når bøgerne i muleposen er læst. Af logbogen kan vi se, hvor meget der bliver læst, og jo flere bøger jo bedre,« siger Dorthe Bønding, der sammen med kollegerne følger op til skole-hjem samtalerne.

Projektet kører til maj, og frem til da gælder det for klasserne om at få læst så meget som muligt. Antallet af læste bøger giver et synligt afkast i form af klistermærker, som elever, forældre og lærere kan følge fra dag til dag frem til deadline. Nu gælder det om at bevare kampgejsten.

Projektet READit er en videreudvikling af forskningsprojektet ’READ - sammen om læsning’.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.