Posefester er ikke på kanten af det lovlige - enig med borgerne?

Posefester for unge i aldersgruppen 15-17 år vinder mere og mere indpas flere steder på Djursland, og de går ikke under radaren i forhold til at overholde juraen.

Artiklens øverste billede
Posefester holder sig på den rigtige side af loven, har politiet fortalt til Syddjurs Kommune. Arkivfoto

Det er ikke alle voksne, der synes, at posefester er en god måde at indføre de unge i selskabslivet på, men spørger man de unge i målgruppen, 15-17 år, er festerne et hit.

Der er tilsyneladende blevet stillet spørgsmålstegn ved lovligheden af festerne, fremgår det af note til dagsordenen til det kommende møde tirsdag 14. marts i Familie-, børne- og læringsudvalget i Syddjurs.

Af noten fremgår det, at lovligheden i at i at holde posefester nu undersøgt.

»Det er blevet vurderet af politiet, at posefesterne som sådan må anses at være offentlige arrangementer, men på grund af den måde som alkoholen bliver medbragt og udleveret på, hører arrangementet ikke ind under restaurationsloven. Der gribes således ikke ind, da der juridisk ikke er noget til hinder for arrangementerne,« lyder den ret entydige konklusion.

Forhåndstilmelding

Det er voksne, der står for at arrangere de populære posefester.

Samtlige unge festdeltagere skal, når de køber billet, kan kun ske på forhånd, registrere sig med cpr-nummer og oplyse kontakttelefon til forældre.

De unge medbringer hver især de drikkevarer, de skal indtage i løbet af festen med en maksimal alkoholprocent på 16,5 procent (i henhold til lovgivningen, red.) i ubrudt emballage.

Når de unge ankommer til festen, får de tjekket deres sygesikringsbevis, så arrangørerne ved, at det er de rigtige unge, de har lukket ind.

Derefter får hver ung et nummer på armen, jakken og deres pose med drikkevarer, som han eller hun går ned og afleverer til en voksen i udskænkingsområdet.

Den voksne har så ansvaret for, at den unge får våde varer fra egen pose i løbet af festen, og hvis det skønnes, at den unge, trænger til en pause, bliver den unge bedt om at tage et break og sætte munden under vandhanen.

SSP koordinator kritisk

SSP koordinator Heine Skovbak Iversen, Syddjurs Kommune, der også er medlem af Syddjurs Byråd, har tidligere været ude med kritik af posefesterne.

»Jeg synes, de unge er alt for umodne og slet ikke klar til at indtage alkohol og feste på denne måde,« har Heine Skovbak Iversen tidligere udtalt til Adresseavisen om posefesterne.

Med til historien hører også, at Ung Syddjurs, Syddjurs Ungdomsskole, har taget tråden op og holdt en række meget velbesøgte fester for samme målgruppe - uden alkohol på dagsordenen.

Det skriver borgerne på Adresseavisens Facebookprofil:

Søren H. Poulsen

»Det er et super godt initiativ. Hvis jeg boede i området ville jeg melde mig som frivillig omgående. Send jeres unge sikkert afsted, støt op og giv dem en god fest. Sodavandsdisko er for dem under 15 år. Det ved man godt i Ungsdomsskolen og man bør ikke påstå andet.«

Brian Juul

»Søren H. Poulsen Vi har frivillige der kommer fra Mørke, Grenaa, Ebeltoft og der imellem, og vi har også plads til dig Det er den fedeste oplevelse, at gå blandt de unge mennesker, og mærke den taknemlighed de giver, for at vi “gider” at bruge vores fritid på dem, og så får vi slet ikke løn for det det er svært for dem at forstå Men skulle du have lyst til at være med på holdet, så sender du bare en pb til mig.«

Søren H. Poulsen

»Hej Brian. Det vil jeg bestemt ikke udelukke. Jeg har tidligere arbejdet i Syddjurs Ungdomsskole og det var åbenlyst for en hver, at der manglede rigtige fester for dem mellem 15 og 18 år. De er for gamle til sodavandsdisko og for unge til de rigtige diskoteker. I stedet hang de ud på gader og privatfester uden opsyn. Det her er super godt - godt gået.«

Anja Hjortshøj Nielsen

»Synes det er et godt koncept.
Det er da bedre de unge holder en fest, hvor der hele tiden er voksne omkring dem….. i stedet for de hænger ud forskellige steder i byen, uden opsyn.
Kan ikke forstå, hvorfor SSP synes det er en dum ide. De unge drikker jo alligevel, om vi synes de er for unge eller ej.«

Maria Søndberg Thorlund

»Og hvor er det skønt at der er flere muligheder for de unge.
De der ønsker alkohol til fester, kan få det under ordnede forhold og de der ønsker det modsatte, kan komme til fester uden alkohol.
Vi skal huske at alle er forskellige og dejligt at der er muligheder for dem hver især.«

Christina Aaskov Andersen

»Det er et godt initiativ, et kæmpe stykke arbejde de frivillige voksne laver. TAK til Jer. I sidste ende er det forældrenes ansvar om de unge må komme afsted, og hvad de har med af alkohol. Det er da bedre de drikker under opsyn, i stedet for vi andre der gjorde det i smug, hvor posen stod i hækken. Jeg tænker SSP Heine skulle bruge sin energi på at snakke misbrug af stoffer og piller med de unge, i stedet for fester hvor der er voksne til stede.
Hvad man hører og læser, så har kommunen vist et større problem der, end posefesterne.«

Klaus Trend Mogensen

»Helt enig, det er et rigtig godt arrangement under rigtig godt forhold. Tænker måske også der var andre steder SSP koordinatoren m.fl. kunne bruge deres kræfter i lokalområdet, hvis man da syntes der er udfordringer, hvilket jeg er helt enig i der er. Jeg er dog meget i tvivl, om det er de samme unge mennesker, der ”arbejdes” med. Jeg vil tro dem, der måske skulle have SSP koordinatorens opmærksomhed netop IKKE kommet til sådanne fester, men er en del af de unge, der ses i bybilledet på andre tider af ugen. I Kolind, som der er tale om denne gang, kunne vi der har gangen i byen i hverdagen godt anvise SSP koordinatoren og den folkevalgte et par steder, hvor der kunne sættes fokus på, når nu der åbenbart er ubrugte resurser tilstede - det er jeg helt sikker på befolkningen og de unge vil have meget glæde af.«

Kasper Kolstrup Møller - Byrådsmedlem Syddjurs Kommune 

»Et rigtig godt koncept, der netop introducerer vores unge til alkohol under ordnede forhold. Vi har desværre en drukkultur i Danmark, og vores unge starter tidligt med at drikke alkohol. Vi kan ikke alene i Syddjurs stoppe en landsdækkende tendens, og de unge drikker om vi vil det eller ej. Derfor er jeg fortaler for, at de unge introduceres med en gruppe frivillige, som har fokus på den unges bedste, og ikke starter i et cykelskur eller lign. med at drikke sammen med vennerne.«

Klaus Trend Mogensen

»Kasper Kolstrup Møller - Byrådsmedlem Syddjurs Kommune - det lyder godt Kasper, håber det er noget der enighed op i byrådet. -Brug kræfterne på de unge, der har behovet og fortjener det.«

Kasper Kolstrup Møller - Byrådsmedlem Syddjurs Kommune 

»Klaus Trend Mogensen Meget enig! Jeg ved, at der er flere i byrådet som også er positive.«


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.