Glasmuseet Ebeltoft skifter navn

Glasmuseet Ebeltoft skifter kurs, en såkaldt rebranding, hvoraf den mest markante forandring bliver et nyt navn

Artiklens øverste billede
Da direktør Mikkel Hammer Elming tiltrådte sin stilling forsikrede han, at der ikke kom en ung mand, som ville lave revolution. Selv kalder han glasmuseets nye identitet og navn for en evolution. Foto: Lars Just

Glasmuseet Ebeltoft får ny identitet. Museet kalder det selv en ambitiøs, strategisk udvikling af museet, som i snart fire årtier har bragt international glaskunst af højeste kaliber til Ebeltoft.

Fredag 28. april inviterer Glasmuseet Ebeltoft til åbningen af årets store udstilling EVOLUTIONS med den dansk-australske kunstnerduo Studio ThinkingHand, som samtidig skal markere museets nye identitet. 

Titlen, EVOLUTIONS, er næsten symbolsk for den udvikling, Glasmuseet Ebeltoft tager de første skridt til, når udstillingen åbner. Her tager museet nemlig hul på et nyt kapitel, der skal løfte det internationalt anerkendte museum ind i fremtiden. Det fortæller museet i en pressemeddelelse.

Den nye kurs rummer mange ambitioner og drømme for fremtiden. Museet vil udvikle den internationale glaskunstscene, skabe en bæredygtig museumspraksis og glasproduktion, samarbejde med kunstnere om nye institutionelle samarbejdsmetoder, introducere glasset til nye kunstnerskaber, skabe bro mellem glaskunst og samtidskunst, digitalisere museets samling, forvilde museets have, bidrage til at udvikle Ebeltofts kulturliv og offentlige rum og meget mere. 

Evolution eller revolution?

Som udgangspunkt for de mange drømme gennemgår museet en omfattende rebranding, og derfor et nyt navn, som vil blive afsløret i april.

I spidsen for de store forandringer står museets 32-årige leder Mikkel Hammer Elming, der tiltrådte stillingen som direktør for Glasmuseet 1. januar 2022.

Dengang sagde bestyrelsesformand for Glasmuseet i Ebeltoft, Henning Kovsted:

»Vi glæder os til den nye generations blik på museets praksis og er sikre på, at Glasmuseet under Mikkels ledelse vil fortsætte den positive udvikling, der har kendetegnet museet de seneste år.«.

Til Ebeltoft Folketidende sagde Mikkel Hammer Elming selv:

»Jeg vil gerne skabe verdens bedste glasmuseum, og det tror jeg, vi kan. Der er et særdeles godt grundlag at bygge videre på, men der kommer ikke en ung mand og vil lave revolution. Når man gerne vil forandre, så er det vigtigt at have fokus på stabilitet, hvis man skal lykkes. Jeg har selvfølgelig planer og ideer. Der kommer også til at ske forandringer, men jeg vil ikke smide alt det væk, der er skabt siden 1986.«

Navnet har han dog fået modet til at skifte ud, og i dag forklarer han:

»Vi skærper museets profil. Vi er allerede et de vigtigste museer i verden indenfor glaskunst. Vi skaber nu platformen for at udvikle et af de mest interessante kunstmuseer i Danmark. Med de forandringer, som snart bliver offentliggjort, lægger vi grundlaget for at udvikle museet yderligere. Der er mange drømme for museet, og Studio ThinkingHands kommende udstilling bliver et smukt eksempel på, hvordan vi ønsker at udforske glas som kunstnerisk materiale fremover,« fortæller direktøren.

Udstillingen, som skal markere det nye glasmuseum bevæger sig i spændingsfeltet mellem naturvidenskab, kunst, filosofi og teknologi og udforsker metoder til at samskabe med andre væsner såsom svampe, bakterier, økosystemer og syntetisk liv. Pressefoto

Er internettet en svamp?

Udstillingen EVOLUTIONS undersøger nye perspektiver på udviklingshistorien og viser mange evolutioner af livet som et vildtvoksende og forskelligartet netværk af forbundne intelligenser. Studio ThinkingHand præsenterer fortællinger om skabelse og sameksistens i lyset af videnskabelige nybrud, som i de seneste årtier har sat verdens forskere i gang med at gentænke livsforståelse og dets udvikling. Udstillingen er den største samlede præsentation af Studio ThinkingHands arbejde hidtil.

»De bevæger sig i spændingsfeltet mellem naturvidenskab, kunst, filosofi og teknologi. Deres værker udforsker metoder til at samskabe med andre væsner såsom svampe, bakterier, økosystemer og syntetisk liv,« forklarer Mikkel Hammer Elming.

Glasset har de senere år spillet en mere væsentlig rolle i deres praksis som et materiale, som naturen kan betragtes og udforskes igennem.

»Vores praksis starter i en dyb betagelse af naturens mangfoldighed og kompleksitet. Vi kredser om spørgsmål som: Hvad kan vi lære af svampes kønsliv? Er plast en klippeart? Er vores handlinger faktisk styret af bakterieflora? Er internettet en svamp? Kan mikroberne hjælpe os til at skabe nye samfundsstrukturer? Vores værker er således en række nedslag i undersøgelser af, hvordan vi som art former nye horisonter for en fremtid, vi kun lige er begyndt at forestille os,« fortæller kunstnerne Mikkel Dahlin Bojesen og Rhoda Ting bag Studio ThinkingHand.

EVOLUTIONS indeholder flere nye værker, skabt særligt til udstillingen i et tæt samarbejde med museets værksted. Heriblandt installationen ’Deep Time’: en serie massive glassøjler med indstøbt 12.000 år gammelt organisk materiale fra havbunden i Arktis og ’Habitats’, som undersøger, hvordan søheste og andre arter interagerer med menneskeskabte miljøer i glas. Et projekt, som er blevet til i samarbejde med havbiologer fra Kattegatcentret. 

I udstillingen indgår også svampe fra Novozymes, som kunstnerne har dyrket i petriskåle, levende alger, ’bløde robotter’ og glashjerner med groende mikroorganismer.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.