Planen for kystsikring præsenteres på borgermøde

Artiklens øverste billede
Foto: Rendering fra arkitektkonkurrencen ved BOGL

Efter flere års tilløb med et stort arbejde fra Ebeltoft i Udvikling, en arkitektkonkurrence og en ihærdig og belønnet indsats fra kommunen i forhold til at inddrage borgerne, nærmer tiden sig, hvor den endelige plan for udviklingen af kystområdet i Ebeltoft bliver præsenteret. Det sker på et borgermøde i Ebeltoft Idræts- og Kulturcenter 29. marts klokken 19.30-21.15.

Formand for Erhvervs- og planudvalget Kasper Kolstrup Møller udtaler:

»Arkitektfirmaet BOGL har leveret en udviklingsplan, som forener målet om kystsikring med en nænsom udvikling af Ebeltofts havneområde. Ønsket er at skabe et mere sammenhængende og rekreativt havneområde, der bindes sammen med resten af byen. Hele projektet står på et bredt fundament af borgerinddragelse i regi af Ebeltoft i Udvikling. Det giver mig gode forhåbninger om, at byens borgere vil tage godt imod den nye udviklingsplan.«

Planen beskriver en visionær udvikling af havneområdet i Ebeltoft, som kan beskytte den smukke gamle søkøbsstad mod klimaforandringerne og bevare byens visuelle identitet.

Det er arkitektfirmaet BOGL med kreativ direktør Jens Linnet i spidsen, der siden efteråret har arbejdet på at få alle ønsker til udviklingen af kyststrækningen i Ebeltoft til at gå op i en højere enhed. Foto: Anne Frank Henriksen

Prisvindende borgerinddragelse

Projektet Klimarobust Kystkultur udspringer af arbejdet i Ebeltoft i Udvikling, hvor borgergrupper har arbejdet med forslag og ideer til udviklingen af Ebeltoft. Med strategiske opkøb af jord og ejendomme har Syddjurs Kommune skabt forudsætningerne for at udvikle Ebeltoft i dialog med borgerne. Den borgerdrevet udviklingsproces har ført til udarbejdelsen af en række konkrete projektforslag, som har været præsenteret for offentligheden, diskuteret af borgere og siden behandlet politisk.

Borgernes input er et stærkt fundament for det videre arbejde i Ebeltoft i Udvikling. I 2021 vandt projektet Byplanprisen for ’et vellykket samarbejde med reel samskabelse og fælles ejerskab til byens omdannelse’.

I projektet blev der i efteråret 2022 afviklet en arkitektkonkurrence, hvor arkitektvirksomheden BOGL i et konsortium sammen med Norrøn og Rambøll vandt opgaven med udarbejdelse af en udviklingsplan for havneområdet. Formålet med konkurrencen har været at anvende kystbeskyttelse som en integreret del af udviklingen af Ebeltofts møde med havet og som et sammenhængende landskabeligt træk, der binder byen sammen. Tre hold deltog i konkurrencen.

Konkurrencen er en del af indsatsen ”Byerne og det stigende havvand”, hvor i alt 18 andre kommuner har arbejdet med at klimasikre udvalgte kystnære byer, så de kan modstå fremtidens klimaændringer.

Under konkurrenceforløbet har der været flere åbne møder med borgerne, hvor alle kunne følge med i konkurrenceprocessen. Som en del af konkurrencen har der været seks fysiske poster langs kysten, en digital platform, videointerviews og guidede ture hen over sommeren 2022.

Klimarobust kystkultur er et borgerdrevet udviklingsprojekt støttet af Realdania, Miljøministeriet og Syddjurs Kommune. Den nye udviklingsplan er en samlet plan for udvikling af Ebeltofts kyststrækning, hvor kystbeskyttelse er en integreret del af byudviklingen af Ebeltoft kystnære område. 

Udviklingsplanen for Ebeltofts havneområder er ikke en bindende plan, men tegner et udviklingsperspektiv, som kan bruges i den fremtidige planlægning. På mødet giver Syddjurs Kommune et bud på hvordan der arbejdes videre med udmøntningen af udviklingsplanen.

I de kommende år vil Ebeltoft i Udvikling have fokus på en mere sammenhængende strategisk indsats og prioritering af tiltag mod en samlet udvikling af byen. Klimarobust Kystkultur er det største enkeltstående projekt i Ebeltoft i Udvikling. Udviklingen af den strategiske udviklingsplan, og de tiltag denne kaster af sig bliver derfor en stor del af projektet i de kommende år. 

29. marts åbner dørene allerede klokken 19.00, så der er god tid til at se udstillingen med plancher fra udviklingsplanen. Vil du deltage, skal du tilmelde dig senest 27. marts kl. 12.00 på: https://www.syddjurs.dk/klimarobustkystkultur.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.