KV21: Claus Wistoft spydspids for fjerde gang

Ingen over og ingen ved siden af den tidligere Syddjurs borgmester i Venstre. Partiets succes ved det kommende valg afhænger i høj grad af Claus Wistoft - sådan er det bare

Artiklens øverste billede

Syddjurs Venstre har på et virtuelt opstillingsmøde positioneret sine første 14 kandidater til kommunalvalget 16. november.

Nummer et på listen er - helt som forventet - partiets gruppeformand i byrådet, Claus Wistoft, Kolind, og det er fjerde gang, at han har den placering, siden han blev hentet ind i folden forud for valget i 2009 af Venstres daværende lokalformand Finn Prang-Andersen ved en strategisk vellykket manøvre.

Den forhenværende Kolind Sund landmand og virksomhedsejers position i Syddjurs Venstre har ingen stillet spørgsmålstegn ved siden da, og han vil have førstefødselsretten til førstepladsen på Venstres liste lige så længe, at han vil være med i lokalpolitik.

I frontlinjen

Claus Wistoft fik opfyldt sin store ambition om en borgmesterpost allerede i første forsøg i 2009, da han med støtte fra Socialdemokratiet på valgnatten kom ud af forhandlingslokalet med sejrskransen om halsen efter et overbevisende valg.

Han havde midlertid gjort regning uden Det Radikale Venstres snedige Carsten Bech, som på valgnatten var blevet frataget sin udvalgsformandspost i Udvalget for natur, teknik og miljø på foranledning af Venstre og det nyvalgte konservative byrådsmedlem, Tommy Bøgehøj.

Carsten Bech fik lynhurtigt i dagene derpå overbevist Socialdemokratiet om, at partiets løjtnant, Jesper Mathiesen kunne få borgmesterposten, hvis partiet ville kende sin besøgelsestid. Mathiesen nåede kun at finde champagnen frem og tænde stuens stearinlys, før den borgerlige fløj brød tilbage og tilbød valgets store vinder, SFs dronning Kirstine Bille, borgmesterposten. Sådan blev det.

Fire år senere gentog historien sig - med modsat fortegn. Jesper Mathiesen nåede på valgnatten at blive kåret som borgmester, fordi Wistoft og Bille skændtes bravt om, hvem af de to, der skulle være borgmester. Siden genfandt de ligevægten og blev enige om at nulstille Mathiesen og gøre Wistoft til borgmester.

I 2017 lå det til, at Claus Wistoft kunne fortsætte efter et kanonvalg med fremgang til Venstre og personligt for Wistoft, 3.377 personlige stemmer. Det kom imidlertid til at koste, at DFs Per Dalgaard undervejs i byrådsperioden havde set sig så sur på Wistoft, som Dalgaard skosede for at være arrogant, at valgforbundet mellem Venstre og DF led skibbrud. Derfor manglede Venstre et par hundrede stemmer til at tippe balancen mellem blå og rød blok. Exit Wistoft.

Om et halvt år skal han til eksamen igen, og denne gang ser det ikke ud til, at Venstres indsats på landsplan vil hjælpe ham på vej.

Med andre ord skal den tidligere borgmester og hans hold klare sig uden hjælp fra et parti, der landspolitisk roder rundt for at finde fodfæste. Wistofts evner som en ualmindelig stærk politisk strateg kommer virkelig til at stå sin prøve.

Vi mangler en kandidat i Ryomgård og et par andre steder, men listen er heller ikke lukket endnu, så interesserede skal bare tage kontakt

Søren Høg, lokalformand

Kronprinsen fundet

Der deltog 50 ud af 212 Venstre medlemmer i Syddjurs i det virtuelle opstillingsmøde. De valgte Marianne Kirkegaard med akklamation til spidskandidat til Regionsrådet. Hun manglede blot 257 stemmer for at blive valgt i 2017, hvor hendes kandidatur blev bekræftet relativt sent. Denne gang stiller hun op med langt mere tid til at gøre sine hoser grønne.

Kandidatlisten til kommunalvalget rummer stort set kun lutter kendte navne. Nuværende byrådsmedlem Torben Therkelsen, Ebeltoft, genopstiller ikke, mens de øvrige syv i det nuværende byråd har mod på mere. Også veteranen Gunnar Sørensen, Vrinners, formand for Udvalget for erhverv og beskæftigelse, som har lurepasset frem til opstillingsmødet. Han har sammen med SFs Kirstine Bille højeste anciennitet i lokalpolitik. De har været på i samfulde 20 år.

Umiddelbart efter Claus Wistoft følger Jørgen Ivar Mikkelsen, Grønfeld, nuværende byrådsmedlem og repræsentant for den tænksomme del af Venstre, af nogle kaldet Højskole Venstre. Jørgen Ivar Mikkelsen, landmand og pædagog, har markeret sig stærkt, indsigtsfuldt og skarpt i indeværende byrådsperiode, og det bliver han belønnet for af Venstres medlemmer.

Hvis Venstre ved byrådsperiodens start havde tre kronprinser - ud over Jørgen Ivar Mikkelsen også ungersvenden Christoffer Pedersen og Riber Hog Anthonsen - så er førstnævnte lige nu det bedste bud på Claus Wistofts arvtager, hvis han da selv har lyst til det om velsagtens fire år?

Krog Meyer tilbage

Bemærkelsesværdigt er det, at Peter Krog Meyer, Rønde, er tilbage i Venstre. Han var ellers spidskandidat for Liberal Alliance ved kommunalvalget i 2017 uden at være i nærheden af at blive valgt. Peter Krog Meyer tog over efter Per Zeidler, men meldte sig kort tid efter valget ud af Liberal Alliance igen.

Hans historie i Venstre er lang. Han var således i 2005 med i den kvartet, som gik efter at blive partiets første borgmesterkandidat i Syddjurs. De øvrige var daværende Midtdjurs borgmester Kim Dalgaard Poulsen, byrådsmedlem i Ebeltoft, Jørgen Brøgger, og daværende Rosenholm borgmester Richard Volander. Sidstnævnte fik tjansen på overbevisende vis.

Også Carsten Bryrup, Nimtofte, gør comeback. Han har en fortid i Midtdjurs Kommunalbestyrelse.

Helt ny og ubeskrevet i Venstre sammenhæng er Henriette Qvist Eriksen, Hornslet. Til daglig sygeplejerske på børneafdelingen på Skejby Sygehus.

”Vi stiller med et stærkt hold, der dækker Syddjurs ganske fint. Vi mangler en kandidat i Ryomgård og et par andre steder, men listen er heller ikke lukket endnu, så interesserede skal bare tage kontakt,” siger Venstres lokalformand Søren Høg, der selv skal forsvare Venstres stolte traditioner i Ebeltoft efter, at Torben Therkelsen har takket af.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.