Klima og energi: Kirstine Bille får international post

Den tidligere Syddjurs Borgmester, nu 2. viceborgmester og udvalgsformand, valgt til dansk ambassadør for Borgmesterpagten i Europa for klima og energi

Artiklens øverste billede
Kirstine Bille rundede de 60 sidste år, men har forsat masser af lyst til politik, også i internationale forsamlinger, som altid har haft hendes hjerte. Nu skal hun være noget så fornemt, som dansk ambassadør for Borgmesterpagten i Europa for klima og energi

Syddjurs tilsluttede sig Borgmesterpagten i 2012, mens Kirstine Bille (SF) var borgmester.

Forleden blev den nuværende udvalgsformand (Udvalget for Familie og Institutioner), 2. viceborgmester og medlem af Kommunernes Landsforenings (KL’s) internationale udvalg, udpeget som dansk ambassadør for Borgmesterpagten.

»Det lyder fint, men handler mest om at være med til at gøre det synligt, hvor meget der sker, når kommuner og regioner rykker på klima. Vi skal dele gode ideer, data, resultater og fremfor alt i fællesskab sørge for, at der sker noget. Handlinger betyder mere en underskrifter på traktater,« lyder Kirstine Billes kommentar til udnævnelsen.

Klimapagten, der også kaldes Borgmesterpagten, Compact of Mayors, er en frivillig aftale kommunerne har indgået med EU om at gøre en særlig energiindsats.

Borgmesterpagten er iværksat af Europa-Kommissionen i 2008.

Det er en europæisk bevægelse for lokale og regionale myndigheder, som frivilligt forpligter sig til at opfylde og gå længere end EU’s mål for CO2-reduktion. Underskrivere af Borgmesterpagten, som dermed har forpligtet sig til bl.a. at indberette data for deres indsats hvert andet år.

I Region Midtjylland har 13 af kommunerne underskrevet borgmesterpagten. Sammen med energiregnskaberne leverer Region Midtjylland også de data, som kommunerne skal bruge til borgmesterpagt-indrapporteringen.

KL’s Internationale udvalg

Kirstine Bille er næstformand i KL’s Internationale udvalg, som består af 9 medlemmer.

Det er et af de 8 stående udvalg under KL’s bestyrelse, der varetager opgaver inden for EU-spørgsmål og andre internationale emner.

Udvalgets opgave er:

  • at sikre danske kommuners interesser varetages bedst muligt i EU
  • at udbrede kendskabet til EU blandt politikere og medarbejdere i kommunerne samt skabe opmærksomhed om EU’s betydning for kommunernes arbejde

Den internationale opgave er vokset betydeligt med årene, eftersom EU-lovgivning får stadig større betydning for kommunerne.

Senest betonede Kirstine Bille sit syn på vigtigheden af, at også kommunalpolitik har et internationalt udsyn, da hun holdt 1. Maj tale i Rønde.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.