KV21: Konservative skifter ud på to pladser

Jan Aude, Hornslet og Bjørn Jensen, Thorsager, er nye på listen hos Konservative Syddjurs i forhold til den kandidatoversigt som blev udfaldet af et virtuelt opstillingsmøde i januar

Artiklens øverste billede
Unge Kasper Kolstrup Møller, Kolind, har været i gang med valgkampen længe. Debutanten er meget synlig til lokale arrangementer, på debatsiderne og på alle mulige platforme. Arkivfoto

Konservative Syddjurs fornemmer, at det kommende valg kan kaste mere end det nuværende mandat i Syddjurs Byråd af sig.

Allerede i januar 2021 havde lokalforeningen en liste klar med 14 kandidater, heraf flere dugfriske ansigter. To af disse er imidlertid sprunget i målet »af personlige og helbredsmæssige årsager,« forklarer byrådsmedlem og spidskandidat Tommy Bøgehøj.

Heldigvis var der ikke langt til at finde et par substitutter i form af Jan Aude, Hornslet, og Bjørn Jensen, Thorsager.

Det blev aktualiseret på et nyligt afholdt opstillingsmøde, som var programsat for endelig at få bekræftet kandidatlisten, der fortsat holdes åben frem slutningen af august.

De to nyes ankomst styrker kandidatlisten geografisk, og det er ikke mindst afgørende for at kunne samle de vigtige 30-40 personlige stemmer op til en lokal kandidat, der er så udslagsgivende for det samlede valgregnestykke.

Det konservative hold er listet op i faktaboksen.

Blå optimisme

Kun Tommy Bøgehøj og Diana Bang er gengangere fra kommunalvalget i 2017, hvor Konservative Syddjurs blot kunne mønstre beskedne fem kandidater, der samlede 1.066 stemmer, dog længe nok til et mandat, som gik til Tommy Bøgehøj som selv samlede 560 personlige stemmer - nok til en femteplads på den samlede Syddjurs liste over antal personlige stemmer.

Siden 2017 har Det Konservative Folkeparti på landsplan oplevet en sand optur. Først ved Folketingsvalget 5. juni 2019, og efterfølgende i meningsmålingerne.

En udvikling, som partiet i Syddjurs håber at kunne få del i, når det gør løs 16. november.

Alene fremgangen i antallet af kandidater på listen indikerer, at der falder flere stemmer ned i den konservative turban.

De fem typer

Valforsker, professor Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, fortalte forleden i en podcast ’Vi nøder valg’ på Kommunen.dk om de fem typer af kandidater, som han og andre opererer med: Topkandidaterne, De proaktive, Partisoldaterne, Sliderne og Listefyld.

Kasper Møller Hansen understregede i podcasten, at alle fem typer hver på deres måde spiller en vigtig rolle for deres partier i valgkampen, også den gruppe, som blot stiller op som ’fyldere’.

»De eksisterer i alle partier. Det er en gruppe, som ikke har noget ønske om at blive valgt ind. Det er heller ikke meningen, de stiller op, fordi der mangler en ung, en kvinde, en fra lokalområdet på listen. De er fyld, men de er vigtigt fyld, fordi de på grund af deres netværk får 20-30 personlige stemmer,som hjælper de andre kandidater,« forklarede Kasper Møller Hansen.

Han kunne også fortælle, at der for de kandidater, der allerede har kastet sig ud i valgkampen på alle mulige og umulige platforme, er stemmer at hente.

Op til en tredjedel af de stemmer, der fører til valg, hentes ved at være målrettet og aktiv i valgkampen, ifølge valgforskeren.

Stemmerne napper de aktive ikke fra andre partier, men primært fra egne partifæller.

Unge Møller

Unge Kasper Kolstrup Møller, nummer 2 på kandidatlisten, har allerede været i gang længe med at brande sit kandidatur. En investering, der altså betaler sig.

Det er endnu uafklaret, hvem Konservative Syddjurs indgår valgsamarbejde med denne gang. Ved KV17 var partiet i valgforbund med Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Et samarbejde som sidstnævnte lukrerede mest på.

Trods tilbagegang i antal stemmer sikrede valgforbundet Dansk Folkeparti en mandatfremgang fra 2 til 3.Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.